Vita

2020.09.23. 18:43

Megyeitanácselnök-jelöltek vitája zajlott

Ciucur Losonczi Antonius

Vitát szervezett a megyeitanácselnök-jelöltek számára a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége tegnap délután a várbeli székhelyén. A nyolc jelölt közül hat mondott igent a meghívásra: Andrei Amariței (PMP), Simona Bîșboacă (USR-PLUS), Szabó József (RMDSZ), Szilágyi Zsolt (EMNP), Traian Bodea (Pro Románia) és Ciprian Blejan (ALDE). Nem jelent meg Ilie Bolojan (PNL) és Ioan Mang (PSD).

Három körben tett fel kérdéseket a vállalkozók szervezete részéről a műsorvezetői szerepet ellátó Constantin Jurcă, a válaszokat pedig egy négytagú grémium kommentálta: Vlad Deac a fogorvosok szakmai egyesülete részéről, Carmen Pantiș, a Bihar Megyei Orvosi Kamara elnöke, a kis- és közepes vállalatok országos tanácsa reprezentánsaként Ioan Mintaș, valamint Király Csaba, a Kárpátia Magyar–Román Kereskedelmi és Iparkamara irodavezetője.

A kérdések többsége azzal volt kapcsolatos, hogy a jelöltek hogyan működnének együtt az üzleti szférával, illetve támogatnák a vállalkozókat, de felvetődött az Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke által kezdeményezett Green Deal (Európai Zöld Megállapodás), valamint az is, hogy a meghívottak egyetértenek-e azzal, hogy a megyei tanácsnál működjön egy gazdasági-társadalmi konzultatív tanács.

A másfél órát tartó eszmecsere utolsó mozzanataként valamennyi jelölt összefoglalhatta az üzleti környezettel kapcsolatos elképzeléseit.

Szabó József arra hívta fel a figyelmet, hogy az RMDSZ egy közös fejlesztési régiót hozna létre Nagyvárad–Debrecen, Bihar–Hajdú-Bihar viszonylatában, mert ha valóban versenyképesek akarunk lenni a kolozsvári vagy a temesvári régióval, ehhez az eddiginél sokat nagyobb összefogásra lenne szükség. Ehhez hasonló példákkal lehet találkozni az Európai Unióban, ahol a határ két oldalán levő, két hasonló méretű város összefog, közös fejlesztési régiót létrehozva, s ezzel nagyobb vonzerőt jelentve a potenciális, komoly hozzáadott értékkel bíró befektetők számára, s nem utolsósorban növelve az életszínvonalat, illetve jól fizető munkahelyeket, s ezáltal nem el-, hanem visszavándorlást generálva.

Szilágyi Zsolt jelezte, hogy a munkanélküliség csökkentése érdekében az EMNP ipari parkokat hozna létre, integrált megyei közszállítási rendszert vezetne be, körgyűrűket, gyorsforgalmi és kerékpárutakat építene, támogatná a helyi vállalkozókat például regionális vágóhidak és termékbegyűjtő központok működtetésével, fellendítené a turizmust és a sportot, gondoskodna az egészségügyi alapellátásról, bővítené az ivóvíz-hálózatot, programokat indítana a fiatalok és az idősek számára, valamint mentesítené a politikai befolyástól az iskolákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában