Iskolakezdés

2020.09.08. 10:58

Megújult, modern sportpályával várják a diákokat a Lorántffyban

A nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium igazgatója, Soós Sándor kíséretében tekintettük meg, hogyan készülnek az intézményben az új tanévre.

Pikó Stefánia

Az osztálytermek berendezésével nagyjából már végeztek, a tágas tereknek köszönhetően jól szét tudták húzni a padokat, négy, különösen magas létszámú osztály esetében pedig költözésre volt szükség. Az ötödik osztályosok a dísztermet foglalhatják el, melynek méretes ablakait is felújították a nyár folyamán. Több teremben is festettek, padlót csiszoltak, a tornatermeket is helyrehozták, melyek egyikét arra az esetre is fenntartanák, ha valamilyen gond adódna, és még nagyobb helyre kellene valamelyik osztályt költöztetni. Az osztálytermekben azt is fel fogják festeni, hogy milyen irányba menjenek a diákok a helyeikre, és milyen irányba távozzanak a teremből. A felújításokat önerőből, illetve a Királyhágómelléki Református Egyházkerület támogatásával valósították meg. Ezekből a munkálatokból a leglátványosabb a sportpálya, ahol focizni, kosarazni, lábteniszezni is lehet majd.

Az igazgató elmondta, sajnálják, hogy nem tudják illő módon, egy diákmérkőzéssel felavatni, de amint erre lehetőség adódik, biztosan szervezni fognak valamit. A nyári munkálatokat nem annyira a pandémia, inkább az épület előtti munkálatok akadályozták, hiszen körülbelül egy hónapon át autóval nem is tudtak az iskola udvarára bemenni, arról nem is beszélve, hogy mennyi por szállt be az ablakokon.

Úton a sportpálya felé elhaladtunk a bentlakás mellett, melyről kiderült, még zajlik az engedélyeztetése, és egyelőre nem tudni, hogy fogadhatják-e majd a diákokat, és ha igen, ugyanannyian lehetnek-e a szobákban, mint ahogyan az normális körülmények között lenni szokott.

Látogatásunkkor a tanárok éppen kertészkedtek az udvaron, muskátlikat ültettek a magasított ágyásokba, a portás pedig közben a rozmaringot metszette. Bár van egy érthető, egészséges mértékű aggodalom a tanárok körében is a kezdés miatt, probléma ebből még nem adódott, minden tanár végzi a munkáját, ahogy mindig.

Elszigetelő szobát egy olyan teremből fognak kialakítani, amelyből egy kisebb osztály egyébként is el kellett költözzön, és ami külön jó, hogy ez a terem nagyon közel van az orvosi asszisztensi rendelőhöz.

A biztonsági útvonal, a ki- és bejárat felé vezető út már meg van jelölve, de az iskolakezdés előtt fel fogják ezeket frissíteni, hogy jobban látszódjanak. A támogatásokat ők is megkapták, így a tanév megkezdésének idejére minden szükséges felszereléssel rendelkezni fognak.

Az évnyitó ünnepségről annyit lehet még tudni, hogy a templomban lesz, de sajnos korlátozott számú résztvevőkkel a szükséges távolságtartás miatt. Ugyanígy volt az évzáró is, melyen a diákok egyharmada tudott részt venni, körülbelül 150-en.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában