Oktatás

2020.09.03. 21:19

Már nagyon várják az iskolakezdést a Bonitasnál

Pikó Stefánia

A járvány kitörése óta a tanügyben talán a speciális oktatási intézményeknek volt a legnehezebb dolguk, hiszen nem minden sérült diákkal lehetett megvalósítani a tanulmányok, foglalkozások folytatását az online térben. A Bonitas Magyar Speciális Oktatási Központ pedagógusai, illetve a diákok és szülők ezért is várják már nagyon, hogy megkezdődjön a tanév, és újra a megszokott mederben folyjon a tanítás. Az elmúlt fél év kiesés a fogyatékkal élő gyermekek számára súlyosabb következményeket vont maga után, mint a teljesen egészséges diákoknál, hiszen az iskolába járás egyben terápiát is jelent. Némely diák esetében, főleg az óvodások körében lépett fel a komoly visszaesés problémája. „Nem sokan, de vannak, akikkel a nulláról kell kezdenünk” – nyilatkozta lapunknak Oláh Andrea, a Bonitas igazgatója. Bár egy kétségbeejtő időszakon vannak túl, az igazgató egyáltalán nem volt letört, higgadtsága pedig bizonyára megnyugtatóan hat az aggódó szülőkre, és arról a kollégákba vetett bizalomról is árulkodik, amiről aztán beszélt is. Bár hallani lehet olyan tanárokról, akik a járványtól való félelem miatt a napokban zajló gyűlésekre sem szívesen mennek be, a Bonitas pedagógusai egyáltalán nem vonakodnak az iskolakezdéstől.

Új termek

Négy új kolléga, helyettesítő pedagógus érkezett az új tanévre az intézménybe, illetve további két helyet fognak most betölteni, a jövő hétre pedig minden poszt be lesz töltve. Oláh Andrea azt is elmondta, hogy most már teljes egészében belakták az intézmény épületét, néhány nap, és készen lesz két új logopédia terem is, melyekben ottjártunkkor is zajlottak a munkálatok. A felújításokat a megyei tanács támogatásának köszönhetően tudták megvalósítani. A járványügyi óvintézkedések kapcsán az igazgató kiemelte, a távolságtartást könnyű lesz megtartani, hiszen a speciális iskolában az osztályok létszáma jóval kevesebb az átlagnál, viszont a maszkviselés lehetséges, hogy gondot fog okozni bizonyos esetekben. A szabályok szerint az ötéves kornál idősebbek mind maszkot kell viseljenek, azt azonban nem veszik figyelembe, hogy a fogyatékkal élő gyerekek esetében gyakran nem egyezik az értelmi szint az életkorral. Ha egy diák elutasítja a maszkot, és sehogyan sem lehet rávenni, hogy viselje, akkor nem lesz mit tenni, hiszen nem tarthatják rajtuk erőszakkal, a szülőket viszont már megkérték, hogy próbálják megszoktatni ezt a gyerekekkel, illetve arról is beszéltek, hogy az iskolába indulás előtt, minden reggel mérjék meg a tanulók lázát, mindamellett, hogy az iskola bejáratánál is megteszik ezt. Az iskolakezdésre két útvonalat fognak kialakítani, hogy az előírásoknak megfelelően legyen ki- és bejárat.

Bíznak benne, hogy az új tanévben nem ütköznek majd a tavaszihoz hasonló akadályokba, hiszen a fogyatékkal élő gyerekek folyamatos foglalkoztatása létfontosságú, a rendszeres terápiákra, fejlesztő tanórákra pedig nagy szükségük van, és nem mellékesen nagyon is szeretik ezeket.

A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában