PSD

2020.09.17. 11:04

Mang: Pénzzel, tisztségekkel vesztegetnek a liberálisok

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Bihar megyei vezetője azt állítja, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PSD) közpénzzel és tisztségekkel vesztegeti meg a szociáldemokrata polgármestereket.

Fotó: A szerző felvétele

Pap István

Az elmúlt harminc év „legdurvább, legocsmányabb” kampányának nevezte az ideit Ioan Mang, a PSD Bihar megyei elnöke, a párt megyei tanácselnökjelöltje. A pártelnök tegnapi sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a PNL minden eszközt megragad ahhoz, hogy megszerezze a hatalmat, a cél elérése érdekében még a megvesztegetéstől sem riad vissza. Mint mondta: a kormánynak nincs pénze a családi pótlék növelésére, a nyugdíjak emelésére, a megfelelő körülmények biztosítására az iskolákban, de arra van, hogy a tartalékalapból kétszer annyi pénzt adjon a liberális polgármestereknek, mint az összes többi közigazgatási egységnek. Az erről szóló kormányhatározat értelmében a Bihar megyében lévő negyvenöt liberális vezetés alatt álló helyi önkormányzat kapta meg a megyének kiosztott támogatások hetvenöt százalékát, míg a huszonnyolc PSD-s vezetésű önkormányzat ennek a támogatási tételnek mindössze tizennyolc százalékát. Ezzel szemben azok a PSD-s polgármesterek, akik átmentek a PNL-hez, sokkal több pénzt kaptak annál, mint amennyit ők maguk kértek. Számokkal is alátámasztotta mondandóját a pártelnök: a 12 ezres lélekszámú, de PSD-s irányítású Szentmárton község mindössze 250 ezer lejt kapott a tartalékalapból, miközben a sokkal kisebb Miklóirtás, amelynek szociáldemokrata polgármestere átment a liberálisokhoz, 450 ezer lej támogatást kapott, Nagyürögd település pedig, amelynek elöljárója szintén sárgára cserélte a vörös pártszínt, 500 ezer lej támogatásban részesült. Ioan Mang a továbbiakban elmondta, hogy Tulka község PSD-s polgármesterjelöltjét azzal kecsegtették, hogy ha átmegy a liberálisokhoz, akkor az apját kinevezik a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség élére. „Én nem akartam elhinni, hogy ilyen megtörténhet, de a jelöltünk átment, és az apja, Ioan Grec most az APIA igazgatója! Mik ezek, ha nem közpénzzel és tisztségekkel történő megvesztegetések?! Ha a Korrupcióellenes Igazgatóság működne, és nem csak egyetlen párt irányába vizsgálódna, akkor ezeket az eseteket már rég elkezdte volna ellenőrizni” – fogalmazott Mang.

A sajtótájékoztatón jelen volt Szentmárton polgármestere, Cristian Laza is, aki értetlenségét fejezte ki a szóban forgó kormányrendelet miatt. Mint mondta, a kormánytámogatásnak fedeznie kellene legalább az iskolafenntartási költségeket, de Szentmártonban, ahol tizennégy tanintézmény van, nem elegendő erre a célra a 250 ezer lejes támogatás, miközben más községek, ahol összesen száz diák van, kaptak 700 ezer lejt. Mivel az említett kormányhatározat mögött nincs világos kritériumrendszer, ezért a PSD meg fogja támadni azt, jelentette be Mang.

További vádak

De a vádaskodás nem állt meg itt. A pártelnök azt állítja, hogy az állami rendvédelmi szerveket is nyomásgyakorlásra használja fel a PNL. Példaként említette azt, hogy folyamatosan kiszállnak ellenőrizni azokra a településekre, ahol a PSD jelöltjének van esélye a győzelemre, és ahol egyébként mindent rendben találtak, de nem szálltak ki a PSD bejelentésére a liberális vezetésű Kispapmezőre, ahol kétszáz személyes lagzit tartottak. Mang azzal folytatta, hogy mind a PNL, mind a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) azzal kampányolnak, hogy nem akarnak büntetett előéletű embereket köztisztségekben látni. Ehhez képest Ilie Bolojan együtt kampányolt Tisztásfalva és Tasnádbajom polgármestereivel, akiket jogerősen elítéltek korrupció miatt, és akik most csak azért jelöltethetik magukat ismét polgármesternek, mert két év próbaidőt kaptak.

Kérdésre válaszolva Ioan Mang elmondta, hogy a választások után a PSD bármelyik párttal szövetségre lép, amelyik a megye javát akarja. Első körben az RMDSZ-szel és a Pro Romania Párttal tárgyalnak, hiszen, mint mondta, az RMDSZ-szel ebben a ciklusban is jól együttműködtek, de ha nem jutnak egyezségre, akkor készek a liberálisokkal is egyezkedni. „Mi nem akarunk abba a hibába esni, mint a PNL 2016-ban, amikor mindenkivel tárgyalt, csak velünk nem, így tizenhét megyei tanácsossal ellenzékben maradt” – mondta Mang.

Vissza Szentmártonba

A sajtótájékoztatón szó esett a két üdülőtelep, Félixfürdő és Püspökfürdő fejlesztéséről is. Cristian Laza, Szentmárton polgármestere elmondta, hogy Félixfürdőn teljesen felújították a közmű-hálózatot, most már a felszíni munkálatok, azaz a térburkolások zajlanak, és jövő év áprilisáig befejeződik itt a felújítás. Püspökfürdő hétmillió euróból újul meg, várhatóan szeptember 22-én írják alá a kivitelezési szerződést, és két éven belül ez a munkálat is elkészül. Arra a kérdésünkre, hogy együttműködne-e Nagyváraddal egy, a megyeszékhelyet a községgel összekötő új út megépítése érdekében, Cristian Laza azt válaszolta, hogy természetesen jó lenne egy új utat építeni, de nem bármi áron. Az Ilie Bolojan váradi polgármester által szorgalmazott nyomvonalterv tizenhárom panziót érintett volna hátrányosan Szentmártonban, ehelyett ő két másik variánst nyújtott be megfontolásra, amelyek nem tesznek kárt a szentmártoni turisztikai vállalkozásokban. Ehhez kapcsolódva Ioan Mang megjegyezte, hogy Ilie Bolojant nem érdekli a magántulajdon, ő átgázol mindenkin, csak azért, hogy saját elképzeléseit megvalósítsa, így tenne a szentmártoni panziótulajdonosokkal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában