Iskolakezdés

2020.09.06. 13:00

Javában zajlanak az előkészületek a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolában is

Pásztor Gabriella iskolaigazgató és Tăut Elisabeta aligazgató vezetett minket körbe a minap az intézmény nagyváradi főépületében, ahová természetesen csak azt követően mehettünk be, hogy megmérték a testhőmérsékletünket és feljegyezték azt a nevünkkel együtt.

Pikó Stefánia

Első körben az udvarra mentünk ki, ahol legutóbbi látogatásunkkor nagy felfordulás volt a felújítási munkálatok miatt. Szerdán épp az új kosárpalánkok elhelyezésén dolgoztak, a végére érve lassan az udvar rehabilitációjának. A folyosók padlóján még látható volt néhány felragasztott színes jelzés, amelyek a megfelelő útvonalra és távolságtartásra figyelmeztetnek, de ezeket a nyár folyamán itt zajló vizsgák miatt helyezték el, az iskolakezdésre pedig újakat fognak felragasztani. A legtöbb osztály esetében nem okoz problémát a padok széthúzása a megfelelő távolságtartás érdekében, néhány kiemelkedően nagy létszámú osztály kivételével, azonban ezt is meg fogják oldani pár teremcserével.

Körülbelül egy hónappal ezelőtt szólította fel az iskolákat a tanfelügyelőség arra, hogy modelezzék az iskolakezdést, ennek keretében végeztek egy közvélemény-kutatást a szülők körében azzal kapcsolatban, hogy szeretnék-e, ha visszatérne a rendes, tantermi oktatás. Bár a vezetőtanácsban van szülői képviselet, mind a 822 gyerek szüleinek kiküldtek egy e-mailt, melyben arra kérték őket, hogy ha a tantermi oktatás mellett voksolnak, írjanak annyit, hogy „Támogatom”, ha pedig ellenzik, írják meg, miért. 484 támogató jelzett vissza, és mindössze hárman írtak ellenző levelet, abból egy egyébként csak több részletet kért az újranyitásról. Hogy a szülők véleménye hogyan változott azóta, nem tudni, de egyelőre senki nem jelezte, hogy nem szeretné iskolába engedni a gyermekét.

„Nincs pánikhelyzet a tantestületben sem, mindenki azzal van most elfoglalva, hogy felkészüljenek a kezdésre, hogy informálódjanak minden új előírás felől. Nem jellemző, hogy vonakodnának a szemtől szembeni oktatástól” – fogalmazott az aligazgató, amikor arról kérdeztük, van-e tanár, aki nem szeretne részt venni a tantermi oktatásban.

Egy asszisztens, több intézmény

Pásztor Gabriella elmondta, az előírások szerint minden tanintézménynek rendelkeznie kell egy olyan pihenőteremmel, amely mindig készenlétben áll, üresen, ággyal felszerelve, arra az esetre, ha egy diák a nap folyamán mégis tüneteket produkálna. Erre az eshetőségre készítették elő az iskolai orvosi asszisztens rendelőit minden épületben, azt viszont megjegyezték, hogy a Közegészségügyi Igazgatóság szerint furcsamód rendben van az, hogy egy asszisztensnek egyszerre két-három intézményben is jelen kell lennie. Az iskola vezetőtanácsa abban egyezett meg, hogy a rendelő mellett kialakítanak egy másik elszigetelő termet, ha gond esetén épp foglalt a rendelő.

A múlt héten érkezett meg az önkormányzat által az a támogatás is, amelyből az óvintézkedéseket tudják finanszírozni, ebbe pedig, a fertőtlenítőkön kívül beletartozik az is, hogy minden egyes diáknak öt-öt textilmaszkot fognak biztosítani – a rendelést pedig már fel is adták.

Egy kis érdekesség

Az igazgató kapott az alkalmon, és örömmel jelentette be, hogy az iskola megnyerte a harmadik sakkról, logikai játékokról szóló Erasmus projektet, mely első kiadásában partnerek voltak. Szacsvay Imre is tudott és szeretett is sakkozni, ezért is különösen büszkék az ügyes diákokra. Az Erasmus projekteknek egyéb haszna mindig akad, a projektteremben pedig meg is mutatták a legkülönlegesebb szerzeményüket: egy olyan domborzati térképet, amely homokból, egy projektorból és különböző szenzorokból épül fel. A diákok a homokba nyúlva alakíthatják a térkép domborzatát. A földrajz tanár megkérheti őket, hogy formáljanak meg egy-egy létező térképet a homokban, de számtalan egyéb feladatra is alkalmas a szerkezet. A tanulás ezzel igazi élmény lehet, a diákok úgy érezhetik, mintha varázsolnának, főleg, hogy ha a tenyerüket a homok fölé tartják, hiszen ekkor a tájon esni kezd az eső.

A projektterem méretéből adódóan idén nem lehet majd egész osztályokat foglalkoztatni itt, legfeljebb csak kiscsoportos tevékenységeket tudnak majd folytatni. A szabadtéri műhely esetében viszont nem lesz efféle gond, a kis halastóval rendelkező kertben ugyanis bőven elfér egy egész osztály, ahol Kincs Gréte biológiatanárral végezhetnek izgalmas vizsgálatokat, műhelymunkákat.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában