Szelektíven

2020.09.28. 09:04

Háromfrakciós lesz a hulladékgyűjtés

16467994 - recycling bins on green grass near wooden fence

Pikó Stefánia

Ahogyan arról már lapunkban is olvashattak, Nagyvárad minden évben nagy összegeket fizet, amiért nem éri el az újrahasznosított hulladék az előírt, éves minimum mennyiségét. A probléma pedig nem a hulladékfeldolgozóban kezdődik, hanem minden lakos otthonában – Pásztai Zoltán, az Eco Bihor igazgatója korábban elmondta, a sárga zsákokba a magánházak lakói gyakran olyan szemetet is bedobnak, melyek abszolút nem újrahasznosíthatók (pl. cipőket), a tömbházak lakói közül pedig kevesen tartják tiszteletben azt, hogy melyik tároló mire való.

A hatékonyabb hulladékfeldolgozás érdekében 2021-től, az eddigi kettő helyett, háromfrakciós gyűjtést indít a nagyváradi önkormányzat – ha minden a tervek szerint alakul. Ez azt jelenti, hogy a háztartási hulladék és az újrahasznosítható hulladék mellett a biohulladékot is külön kell majd gyűjteni. Az új rendszert már letesztelték körülbelül 12 ezer lakossal a városban, ez alapján pedig arra a következtetésre jutottak, hogy az elképzelés életképes és működni fog. A sárga zsákokban, illetve tárolókban továbbra is a száraz, újrahasznosítható hulladék kerül, a barna tárolókba kerül a biohulladék (minden, amiből komposzt lehet – kávézacc, gyümölcs- és zöldségmaradékok, egyszer használatos szalvéták), a feketébe pedig minden egyéb.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában