eredményhirdetés

2020.09.22. 15:59

Filmtettfeszt: vetítések és díjkiosztó

Pikó Stefánia

Az Erdélyi Magyar Filmszemlét 2001 óta szervezik meg évente a Filmtett Egyesület „születésnapján”, Nagyváradra és más városokba pedig 2011 óta jut el. Idén a koronavírus-járvány sem „állította meg” a rendezvényt, bár számos filmet, főleg rövidfilmeket, online vetítettek. Városunkban a Partiumi Keresztény Egyetem udvarán volt lehetőség az alkotások megtekintésére, természetesen a járványügyi előírások betartásával, távolságtartással és maszkviseléssel. Bár egy alapjában véve magyar programsorozatról van szó, a vetítéseken román feliratokat is biztosítottak, így szélesebbé válhatott az érdeklődők köre.

Csütörtök este Nagy Zoltán 2019-es filmjét, a Szép csendbent vetítették, mely meglehetősen hasonló tematikát boncolgatott, mint a nagyjából tavaly ilyenkor, szintén a Filmetettfeszten levetített alkotás, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :). Mindkét történet középpontjában egy olyan ártatlan, törékeny kiskorú lány áll, akit vagy a tanára, vagy az önmagát tanárának kiadó osztálytársa molesztál (utóbbi a szájbertérben). A Szép csendben valószínűleg a pedofília, a molesztálás valós és sajnos mindig aktuális problémájára akarja felhívni a figyelmet, de sem a történetben nincs különösebb csavar, sem a technika, a megvalósítás tekintetében nincs semmi „extra”, így különösebben mély benyomást nem kelt. Azt viszont meg kell jegyezni, hogy a közeli felvételeken jól látszik, a fiatal színészek (Bognár Lulu, Major Erik) nagyon tehetségesek, gyakran játszanak szavak nélkül, kifejező tekintetekkel.

A nagyjátékfilmek között szerepelt még a Foglyok, Deák Kristóf rendezésében. Az 1951-ben játszódó film egy Budapesten élő családról szól, amelyet a hatalom képviselői saját otthonában ejtenek foglyul. Egy másik nagyjátékfilm, a Valan – Az angyalok völgye pedig egy férfiról szól, aki nagyvárosi rendőrként dolgozik Brassóban, eltűnt lányokat talál meg, és mindegyikőjükben a húgát látja, akinek a romániai forradalom káoszában veszett nyoma huszonkét éve. A férfi újra nyomozni kezd az ügyben.

Díjkiosztó

Vasárnap este, a fesztivál utolsó napján online díjkiosztót tartottak, ugyanis a kolozsvári műsort kénytelenek voltak felfüggeszteni. Ferenczi Szilárd (film)történész, filmkritikus kapta meg idén a Filmtett Egyesület filmkritikusi nívódíját. Ő rendszeres és hűséges együttműködője a Filmtett folyóiratnak. A Sárga Csikó Díjat, melyet a 100 éves, első erdélyi magyar játékfilmről neveztek el és 2012-ben alapította meg az egyesület, 2020-ban Szederkényi Miklós gyártásvezető nyerte el. Buglya Sándor producer méltatta, kihangsúlyozva, hogy Szederkényi több, mint száz film gyártásvezetőjeként, illetve producereként kapcsolódik erdélyi filmesekhez, erdélyi témákhoz.

A Filmgaloppra, mely a rövidfilmek kategóriájaként szerepel a fesztiválon, idén kilenc, mindenféle szempontból sokszínű rövidfilmmel jelentkeztek a versenyzők. A kategória fődíját Incze Kata Csendet kérünk, illetve Sós Timothy és Nagy Márton Szabad Románia című filmje kapta, megosztva, az utóbbi pedig a közönség díját is elnyerte. A Sárga Csikó Díj idén is egy kerámiaszobrocskából (támogatója a Balassi Intézet) és egymillió forintból áll (támogatója a Nemzeti Filmintézet), a Filmgalopp fődíja szintén trófea, a Sárga Csikó Díj kisebb mása és egymillió forint (támogatója szintén a Balassi Intézet, illetve a Nemzeti Filmintézet), a közönségdíj pedig 1000 lej (felajánlója a Nobila Casa). A zsűri három tagja Cristina Groșan filmrendező, Pálffy Tibor színművész és Lichter Péter filmrendező, filmesztéta volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában