Társasozás

2020.09.21. 12:30

Fedezd fel Bihar megyét! – a turisztikai társasjáték

Pikó Stefánia

Különleges társasjátékot mutatott be csütörtök délben Bántó Norbert, a Bihar Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Ügynökség igazgatója, mely által a helyi lakosok újra felfedezhetik a környék érdekességeit, az idelátogató turisták pedig részletesebben megismerhetik megyénket. A Fedezd fel Bihar megyét! turisztikai társasjáték egyedisége nemcsak abban rejlik, hogy gyerekek és felnőttek számára egyaránt szórakoztató és ismeretterjesztő, hanem abban is, hogy ehhez hasonló társasjátékok az országban más megyékben egyáltalán nincsenek, de világszerte is sokkal elterjedtebbek a kizárólag gyerekeknek szóló, egész országokat magukba foglaló, egyszerűbb játékok.

A társasjáték ötlete idén májusban merült fel, amikor az ügynökséget felkereste egy cég, mely az alap elképzelést nyújtotta. Hamar el is kezdődött a közös munka, majd mindenféle béta-verziók, tesztelések után, illetve forgalmazókkal, gyártókkal való tárgyalások után mostanra elkészült az első sorozat: ezer román nyelvű és ezer magyar nyelvű társasjáték. A játék kidolgozásában az ügynökségnek Sütő Fanni (PKE, vizuális kommunikáció mesterszakos hallgató) és Paul Toderaș (az Ubisoft munkatársa) segített, az ehhez tartozó kártyákon lévő történelmi és turisztikai információk minél pontosabb összeállításáról pedig Borsi Balázs és Florin Budea gondoskodott.

A társasjátékot legalább ketten és legfeljebb hatan játszhatják, egyaránt izgalmas a Bihar megyében élők és a turisták számára is. Az időtartama 40–60 perc közötti, és összesen 60 kártyát tartalmaz. A kezünkbe kerülő kártyákon lévő információkat meg kell jegyezni az előrehaladáshoz, így az ügynökség felkészült arra is, hogy egy-másfél év után az emberek jelezni fogják, hogy most már mindet megjegyezték – ekkor majd újabb, kiegészítő kártyacsomagokat fognak forgalomba helyezni. A részletes játékszabályokról két-három héten belül egy ismertető videót is közzétesznek majd.

Az ügynökség tervei szerint panziókon keresztül is forgalmazni fogják, illetve abból a célból is el fognak adni belőle, hogy a vendéglátók kihelyezzék őket a hallba, a közösségi terekbe. Magyarországon is kapható lesz, a békéscsabai forgalmazó Pásztai András lesz, mindemellett pedig nemsokára online is megrendelhetővé válik a Discover Bihor weboldalán.

A tudás- és memóriafejlesztő játék megtervezése, elkészítése, és az első adag legyártása körülbelül 160 ezer lejbe került, egy darab legyártása 48 lej + áfa (tehát körülbelül 80 lej), az első piacra dobott példányok kezdeti ára pedig 85 lej lesz.

Az érdeklődők várhatóan a jövő hét közepétől kezdődően vásárolhatják meg, első körben az ügynökség irodájában.

A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában