Múzeum

2020.09.22. 12:34

Falumúzeum létesült Körösgyéresen

Nagyszabású ünnepség keretében avatták fel vasárnap kora délután Körösgyéresen a falumúzeumot, melyet a helybeliek és más településeken élő emberek adományaiból rendeztek be.

Pap István

Az eseményre a falu apraja-nagyja meghívást kapott, sokan el is jöttek a múzeum udvarán megtartott ünnepségre, ahol román folklórmuzsikával, pogácsával várták az érdeklődőket. A hivatalos ünnepség során Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke köszöntötte a mintegy száz egybegyűltet, kiemelve, hogy e múzeum megmutatja azt, hogyan éltek itt a román és a magyar közösségek tagjai, majd hozzátette: „egy múzeum egy boltív az idő felett, az emlékeztetés és a tiszteletadás egyik formája azok felé az ősök felé, akik hozzájárultak ahhoz, hogy mi azok legyünk, akik ma vagyunk”. Körösgyéres községnek a legutóbbi népszámlálás hivatalos adatai szerint egyébként valamivel több mint 3500 lakosa van, közülük mintegy 760 magyar, akik zömében a községhez tartozó Köröstarjánban laknak.

Jó példák mentén

A továbbiakban Ioan Pașca polgármester mondta el azt, hogy bárhol is járt Európában, a legkisebb településen is volt egy kis múzeum, amely megmutatta az emberek hagyományait, életmódját, és más tevékenységeiket. Ebből a tapasztalatból merítve döntötték el azt, hogy Körösgyéresen is falumúzeumot hoznak létre: felújítottak egy romos házat, amit aztán az emberek felajánlásaiból rendeztek be. Végezetül megjegyezte, hogy a múzeum bármikor a látogatók rendelkezésére áll, csak hívni kell a polgármesteri hivatalt, melynek dolgozói kinyitják azt az ide betérőknek.

A rövid ünnepség végén a polgármester okleveleket és Körösgyéres monográfiáját adta át mindazoknak, akik hozzájárultak valamilyen formában a múzeum létrejöttéhez. Az eseményre várták a három magyarországi testvértelepülés, Körösnagyharsány, Biharugra és Bedő képviselőit is, akik azonban a járvány miatt nem tudtak eleget tenni a meghívásnak. A múzeumban régi parasztházak szobáit rendezték be, illetve régi használati tárgyak, valamint a község nemzetközi testvértelepülési kapcsolatainak relikviái vannak kiállítva.

A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában