Kiállítás

2020.09.22. 11:57

Elmúlt jelen – a romániai magyarok 1989–90-es rendszerváltása

Az Elmúlt jelen kiállítás az Eurotrans Alapítvány szervezésében, Magyarország kormányának támogatásával valósult meg. A helyszín: a nagyváradi Cion temploma neológ zsinagóga, Kossuth (Independenței) utca 22. szám. A kiállítás tervezői: Blos-Jáni Melinda, Fodor János, Miklósi Dénes, Molnár Beáta. A nyitóünnepséget ma 18 órakor tartják. Nyitvatartás: 2020. szeptember 22. – október 4., 12–20 óra között. Az alábbiakban a kiállítás ismertetőjét közöljük.

Fotó: Vakarcs Lóránd

A 30 éve történt rendszerváltás eseményeit egyre inkább történelemként emlegetjük, noha még sokunk emlékezetében elevenen él, és jelenünket megannyi nyúlványával behálózza. Lőrincz József politológus egyik könyvében említi, hogy 1989–1990 még nem a múlt, hanem „egy olyan jelen, ami elmúlt.” Hogyha a közelmúltban lezárult szocialista korszak és az 1989–1990-es fordulópont különböző változatokban élő történeteit felelevenítjük, akkor valójában a még vitatott, jelenünkre ható történések értelmezésének útján indulunk el. Az Elmúlt jelen című kiállítás egy olyan komplex projekt része, amely kísérletet tesz a közösségi emlékezet terének megteremtésére, ahol a látogató a saját jelenét az elmúlt évtizedek történéseinek folyamatában és kontextusában értelmezheti.

Az összegyűjtött anyag a romániai magyarok szemszögéből reflektál arra az időszakra, amely sorseseményként tételeződik mind az egyén, mind a közösség számára. A megkonstruált idővonal, amely a kommunizmus, az 1989-es forradalom és a rendszerváltás éveit dolgozza fel, virtuális és fizikai térben is bemutatásra kerül.

Az interaktív weboldal (elmultjelen.ro) idővonala az 1944 utáni „nagy” történelmi eseményeket listázza, és politikatörténeti szempontokat helyez előtérbe. A sajátos korhangulatot árasztó terekhez alkalmazkodó installációs kiállítás a történéseket úgy mutatja be, ahogy azokat a mindennapi emberek megélhették: a történelmi eseményeket átélő ember tapasztalataira épít, azokat fordítja le bejárható terekre és felületekre.

A rendszerváltás előtt a kiállítás olyan kommunikációs forma volt, amelyet a kommunizmus ideje alatt a hatalom intenzíven használt a modernizációs törekvések, a fejlődés, a szervezettség elveinek dekoratív közzétételére. Az Elmúlt jelen kiállítás a dekorativitás, a monumentalitás helyett a reflexió tereit kívánja létrehozni. A társadalmi és politikai rendszer tárgyi kellékei, egyén és hatalom, közösség és hatalom viszonyát bemutató visszaemlékezések hang- és videoanyagai, installációk, képek és egyéb forrásdokumentumok, a szuggesztív tárgyi környezet és a korszak jellegzetes médiumhasználata révén megelevenedik az a korszak, amelynek lenyomata több generáció életszemléletét, életútjának alakulását befolyásolta.

Anélkül, hogy teljességre vagy egységes magyarázatokra törekednének, a szervezők a projektjükben a jelen felől, tematikusan közelítik meg mindazt, amire az elmúlt 30 év távlatából a szemtanúk emlékeznek. A bemutatott dokumentumok lesznek a legfontosabb mesélői a romániai magyarok közelmúlt történetének, amely hármas felosztásban mutatja be azt, hogy „mit tettünk le az asztalra” a szocializmus éveiben, hogyan éltük át a forradalmi sorsfordító eseményeket, illetve hogyan alakult az első szabad év. Mit is adott nekünk ez a szabadság? Megismerhető-e az a múlt, amelyik meghatározza jelenünket?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában