Mindennapi kenyerünk

2020.09.08. 08:42

Bihardiószeg, az összetartó közösség

Istentisztelettel ünnepelték meg Bihardiószegen vasárnap délelőtt, hogy a diószegi és nagyjankai történelmi egyházak a Mindennapi kenyerünk nevű program keretében idén is átadták azt a jótékony céllal felajánlott és összegyűjtött búzamennyiséget, amelyből a rászorulók számára készülnek kenyerek. Az ünnepen Szabó József, az RMDSZ megyei tanácselnök-jelöltje és Mados Attila polgármester is részt vett.

Az idősek és a rászoruló családok napjait könnyítik meg már hatodik hónapja azok a kenyéradományok, amelyeket a koronavírus-járvány megjelenése óta Bihardiószeg önkormányzata és a magyar történelmi egyházak által közösen összegyűjtött búzaadományokból készítenek. Diószeg a helyi és a nagyjankai mezőgazdászok által felajánlott búzát őrli meg saját malmában, és az így előállított lisztből Székelyhídon sütnek két kilogrammos kovászos kenyereket, amelyeket az elindított jótékonysági akciónak köszönhetően már hosszú hónapok óta hetente osztanak ki önkéntesek összesen 200 kilogrammos mennyiségben Bihardiószeg idősei és rászoruló családjai számára, ami több mint ezer személy napi kenyéradagját biztosítja.

Az istentisztelet során Bara László bihardiószegi tiszteletes prédikációjában az összetartásra hívta fel a jelenlévő hívek figyelmét, és Máté evangéliumának negyedik fejezetéből idézett: „Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden tanítással is, amely az Isten szájából származik”, utalva arra, hogy az egyházak nem csupán a kenyerek szétosztásában vállaltak szerepet, hanem a kenyerek átadásakor Isten igéjét is elvitték az emberekhez.

Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere azt igyekezett tudatosítani beszédében a hallgatósággal, hogy a diószegi magyar lakosság aránya 50 százalék alá csökkent. „Most mindennél fontosabb az összefogás, ne engedjünk szeptember 27-én az idegen érdekek széthúzó erejének, ne engedjük, hogy megosszák közösségünket, hiszen ne feledjük, a nevető harmadik fél, ha nem figyelünk, elérheti, hogy településünk nem magyar vezetők kezeibe kerüljön. Ne illúziókat kövessünk, hanem a kézzelfogható valóságot, mint amilyen a Mindennapi kenyerünk akciónk is” ‒ mondta a polgármester.

Szabó József, az RMDSZ megyei tanácselnökjelöltje a diószegiek összetartó erejét emelte ki, hiszen már többször is bizonyították, hogy milyen nagy dolgokra képesek együtt. Az elmúlt négy évben sokat fejlődött a település infrastruktúrája is, mely szintén a helyi vezetőség és a csapat érdeme. Ehhez a munkához kívánt további sikeres folytatást a megyei vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában