Választások

2020.09.17. 10:55

Bemutatkoztak az RMDSZ Nőszervezetének önkormányzati jelöltjei

Pető Dalma, Kéry Hajnal és Diós Emőke, az RMDSZ Nőszervezetének önkormányzati jelöltjei mutatkoztak be, és ismertették azokat a területeket, melyekkel a jövőben szeretnének foglalkozni.

Fotó: A szerző felvétele

Pikó Stefánia

Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettesként természetesen elsősorban az oktatás terén szeretne kezdeményezéseket beindítani, ugyanakkor a Bihar megyei RMDSZ Nőszervezetének elnökeként nagyobb hangsúlyt fektetne arra is, hogy a megyében arányosabb legyen a nemek eloszlása a politikai életben. Az oktatással kapcsolatosan elhangzott: az amúgy sem tökéletes tanügyi rendszer a világjárvány miatt újabb kemény kihívásokkal kell szembesüljön. Nem minden iskola, és nem minden diák rendelkezik olyan felszereléssel, olyan eszközökkel, amelyek szükség esetén lehetővé teszik az online oktatást. A gyerekeknek tableteket kellene biztosítani, és annak érdekében, hogy stabilan működjön az online oktatás, nem is a legolcsóbbakat kellene megvásárolni számukra. A távoktatás gördülékeny működéséhez emellett arról is meg kellene bizonyosodni, hogy minden tanár boldogul az online rendszerrel. Ha mindenki maradhat az iskolában, akkor sok intézmény esetében új infrastruktúrán is gondolkodni kell, hiszen ahol sok a diák, és kicsik a termek, nem biztos, hogy megoldható a padok között előírt távolság kialakítása. Kéry Hajnal hozzátette: ha a járványt „félretesszük”, akkor azzal is érdemes volna foglalkozni, hogy több bentlakást létesítsünk Nagyváradon a fiatalok számára, hiszen létező probléma, hogy a vidéki településekről, vagy akár a szomszédos megyékből is szeretnének magyar gyerekek ide jönni tanulni, de nincs hol elszállásolni őket. Mindemellett a tehetséges diákok számára olyan tehetséggondozó központokat kellene kialakítani, amelyek valóban ki tudják szolgálni a résztvevők igényeit, valós, látványos eredményeket produkálnak, illetve délutáni foglalkozásokra alkalmas központokra volna szükség a hátrányos helyzetű gyerekek számára.

Megkérdeztük, hogy az online oktatás esetében mi a helyzet a speciális iskolákkal, a fogyatékos gyerekekkel, hiszen sok olyan fogyatékkal élő diák van, akiknek szükségük van a szemtől szembeni terápiákra, foglalkozásokra. A főtanfelügyelő-helyettes elmondta, több alkalommal is előterjesztették a problémát a minisztériumnak, de semmilyen választ nem kaptak a témában, helyi szinten pedig nem tudnak olyan dolgokon változtatni, amelyeket törvény szabályoz.

Vámosláz polgármesterjelöltje

Diós Emőke, Vámosláz község polgármesterjelöltje is bemutatkozott, aki külföldön szerzett tapasztalatait szeretné itthon kamatoztatni, és akinek a listáján prioritásként egy gyermekotthon létesítése szerepel, illetve az otthoni beteggondozás rendszerének helyi megszervezése. Szeretné, ha a fiatalok, hozzá hasonlóan itthon maradnának, ezért polgármesterként támogatná őket a letelepedésben, családalapításban, elsősorban földterület biztosításával. „Fiatal korom ellenére már nagyon sok mindent láttam és átéltem. Tíz évig éltem külföldön és több mint öt évet dolgoztam a Debreceni Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán” – mondta. „Az asszisztensi állásomnak köszönhetően megerősödtem lelkileg és megtanultam, hogyan lehet változtatni olyan helyzeteken, melyek elsőre reménytelennek tűnnek. Hazatérve a monospetri idősek otthonában kezdtem el dolgozni, és elhatároztam, hogy a tapasztalataimat a közösség javára fordítom. Azért szeretnék tenni, hogy Vámosláz község lakói otthon érezzék magukat szülőföldjükön és megértsék, milyen fontos az, hogy ott legyünk egymásnak, és kölcsönösen segítsünk embertársainkon” – fogalmazott.

Akit nem kell bemutatni

Pető Dalma nagyváradi tevékenységét nem kell bemutatni a helyiek számára, hiszen gyakran találkozhatunk vele különböző kulturális rendezvényeken, de közösségi oldalán is aktívan osztja meg azt, hogy éppen min dolgozik. „Ügyképviseletet szeretnék ezután is folytatni. Az elmúlt három évben meghallgattam az embereket, és segítettem, ahol erre szükség volt. A szavakat az esetek többségében tetté változtattam” – mondta.

A következő években szeretne hangsúlyt fektetni arra, hogy a nagyváradi nőkkel hozzon létre párbeszédet, hogy alakuljon ki egy minél nagyobb csapat, ahol kibontakozhatnak, ahol együtt kereshetnek megoldásokat a közösség gondjaira. Főként két területet szeretne érinteni a jövőbeli munkája során: a kultúráét és a szociális ellátásokét.

Meggyőződése, hogy az önkormányzatnak ötven százalékban támogatnia kellene a színházakat, beleértve a Szigligeti Színház által szervezett fesztiválokat, melyeket nemhogy nem támogatnak jelenleg, de több esetben előfordult az is, hogy az APTOR még csak nem is reagált a kéréseikre. A nemrégiben lezajlott gyulai látogatás, az ott megszervezett Hamlet bemutató margójára pedig példaként hozta fel Gyulát, mely annak ellenére, hogy egy kisváros, hihetetlen mértékben támogatja a kulturális turizmust, és egy nagyon vonzó úti céllá alakult.

Pető Dalma említést tett a nagyváradi várról is, ahol jelen pillanatban a mesterek utcáján csupán két alkotó van. „Jó lenne, ha élet volna a várban, és persze csakis minőségi” – tette hozzá. A nyári színház kapcsán elmondta, időszerű volna korszerűsíteni a hang- és világítóberendezést, öltözőket, nézőtéri mosdókat létrehozni, sőt egy fedett színpad, nézőtér is hasznos volna.

Mindemellett szociális téren is gond van, hiszen mind a mai napig csupán az egyházak foglalkoznak idősgondozással, csak ők működtetnek idősotthonokat, és a Szociális Ellátások Igazgatóságának tevékenységei sem mutatkoznak elegendőnek, hiszen nem egy idős kilakoltatásáról tudunk. A városban vannak olyan idős emberek, akiket mások fogadtak be, vagy garázsokban élnek, és a Caritas szegénykonyhájára járnak, mert nincs mit enniük. „Nem engedhetjük el egymás kezét, sem a fiatalokét, sem az idősekét” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában