Közlekedés

2020.09.12. 11:05

Átadták a forgalomnak a Sztaroveszky (Magheru) úti aluljárót

Marcel Boloş európai uniós alapokért felelős miniszter, Carmen Moraru államtitkár, Ilie Bolojan polgármester, valamint Florin Birta és Mircea Mălan alpolgármesterek jelenlétében péntek délben átadták a forgalomnak a Sztaroveszky (Magheru) úti aluljárót. Nem sokkal ezután a villamosforgalom is újra indult a környéken.

Ciucur Losonczi Antonius

A létesítmény a legelső közúti aluljáró Nagyváradon, és az utóbbi évek egyik legkomplexebb munkálatának az eredménye, mely „Az innovatív megoldás villamos zöld sáv létesítése céljából a Baross (Dacia) hídon és a Sztaroveszky (Magheru) úton” elnevezésű projekt részét képezte, és magába foglalta az említett híd felújítását, valamint menetirányonként három sávosra való bővítését is. A cél a forgalmi dugók megszüntetése volt, illetve emellett az is, hogy könnyebben lehessen behajtani a Strand sétányra, és a Széchenyi tér (Traian park) felől a hídra.

A péntek délben zajlott avatóünnepségen Ilie Bolojan köszönetet mondott a minisztérium vezetőinek az együttműködésért, kiemelve, hogy amióta ő a polgármester, vagyis az elmúlt tizenkét évben először fordult elő, hogy a tárca kikérte a kedvezményezett véleményét a finanszírozási kalauz előkészítésekor, ezért a pályázáskor kevesebb volt az akadály. Meggyőződését fejezte ki, hogy emiatt a következő kiírási ciklusban a forráslehívás az eddiginél sokkal hatékonyabb lesz.

Marcel Boloş európai alapokért felelős miniszter- aki a kétezres évek elején a nagyváradi polgármesteri hivatalban felelt a nemzetközi finanszírozási projektekért-, „kampányüzemmódba kapcsolva” több percen keresztül dicsérte az önkormányzat hozzáértését és teljesítményorientáltságát, jó gyakorlat modellnek nevezve a városvezetés szorgalmát és elhivatottságát. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklusban 70 projekttel pályázott sikerrel az itteni önkormányzat, és több mint 350 millió euró értékű forrást hívott le, és hogyha ehhez még hozzáadjuk a 2007-2013 között megszerzett több mint 250 millió eurót, akkor elmondhatjuk, hogy Bolojan polgármestersége alatt 600 millió euró értékű uniós támogatást érkezett Váradra. Ennek betudhatóan modernizálták például a Szent László teret, javult a közszolgáltatások minősége és számos infrastrukturális jellegű beruházás valósult meg. Megjegyezte azt is, hogy 2021-2027 között 79,9 milliárd euró áll Románia rendelkezésére uniós forrásként.

 

Florin Birta alpolgármester felidézte, hogy az aluljáró munkálatai tavaly szeptemberben kezdődtek el, és az eredeti céldátumnál néhány héttel korábban befejeződtek. Nem volt könnyű, hiszen éjjel is kellett dolgozni, és például 360 tartófal-elemet kellett 20 méter mélybe süllyeszteni, miközben a környéken nem állították le teljesen a forgalmat.

Az áfa nélkül 14,5 millió lej értékű befektetés kivitelezője a Freyrom (fővállalkozó)- Procons Group- Integrated Road Solutions- Electro Excel Green Consulting- Abed Nego Com (alvállalkozók) alkotta konzorcium volt.

Miután végigmentek az aluljárón, a Bukarestből érkezett vendégek megtekintették belülről azt az egyik Aradon gyártott, és szintén európai uniós támogatással vásárolt villamost, mely a megállóban várakozott a híd felé menetirányban. 13 órakor a villamosközlekedés is beindult, és a munkálatok befejeztével a környező utcákon is helyreállt a megszokott rend (Strand sétány, Széchenyi tér, Ezredévi emléktér), illetve a Ritoók Zsigmond (George Enescu) ismét egyirányúvá vált a Széchenyi tér felé, és megszüntették az ideiglenes körforgalmat a Ritoók Zsigmond és a Sztaroveszky utcák kereszteződésénél.

Megjegyzendő, hogy a gyalogos aluljárókat nem korszerűsítették, esetükben a tendereztetés szakaszánál tartanak, a helyi tanács idén áprilisban hagyta jóvá a négy tetőszerkezet-építés dokumentációjának műszaki-gazdasági mutatóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában