Nyolcszáz éves település

2020.09.01. 08:33

A múltra emlékezve avatnak játszóteret Kiskerekiben

Kiskereki fennállásának 800. évfordulója alkalmából szervez közös ünnepséget a helyi önkormányzat, az RMDSZ és a református egyházközség, az érvényben lévő korlátozó intézkedések betartásával.

Borczi Máté

Kiskerekiről az első írásos feljegyzés 1220-ból maradt fent, bár feltehetőleg már azt megelőzően is lakott település volt. Abban az időben a falu a helyiek által ismert Béltelek-dűlő környékén terült el. A tatárjárás idején a manapság is létező Kiserdő falurészre menekült a lakosság, itt alakult ki a ma meglévő település.

A szeptember 6-i ünnepség 11 órától református istentisztelettel kezdődik, majd pedig koszorúzás lesz a turulmadaras emlékműnél, amit a felújított, és egyúttal gazdagabban felszerelt játszótér átadása fog követni. Ez egyfajta kapcsolódási pont múlt és jövendő között, az eltelt nyolc évszázad találkozása a felnövekvő nemzedékkel. A megvalósítás szimbolikus értéket is hordoz, reményt és bizakodást nyújt az ott élők számára: összefogással lesz további 800 éve Kiskerekinek.

A munkálatok nagy lendülettel folynak, az elmúlt hétvégén Sárkány Levente, az RMDSZ helyi tanácsosjelöltje is beszállt barátaival az ott folyó munkálatokba. Édesapák jöttek kerítést festeni, talajt egyengetni, felsorakozott a falu a kezdeményezés mögé. Nyíri Sándor polgármester lapunknak elmondta, amellett, hogy új játszóelemeket szerelnek fel, illetve mini focipályát alakítanak ki, padokat, asztalokat is helyeznek a térre, hogy a gyermekeiket oda elkísérő szülők is leülhessenek beszélgetni, vagy ha az időbe belefér, akár egy sakkpartira, vagy kártyajátékra is sort keríthetnek. Bár még csak a bővített játszótér kialakítása folyik, de már a továbbgondolása is elkezdődött: a későbbiekben néhány sporteszközt is szeretnének kihelyezni a térre, amit elsősorban a szülők, anyukák használnak majd.

A Kiskereki községhez tartozó falvakban, Asszonyvásárán és Érkeserűben is felújítják az elkövetkező időszakban a játszótereket. Az oda szánt játszóelemeket már megvásárolták. Elhelyezésük a helyhez és az igényekhez igazodva variálható, illetve más szabadidős eszközökkel bővíthető lesz.

Borítókép: A munkálatok nagy lendülettel folynak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában