Négylábú segítség

2020.09.17. 14:12

„A kutya az egyik legjobb az alternatív terápiás lehetőségek között”

Újabb különleges terápiás módszeren dolgoznak a Bonitas Magyar Speciális Oktatási Központ gyógypedagógusai. A minden lehetőséget megragadó intézmény ezúttal egy olyan képzést nyert a tanárok számára, mely elvégzésének köszönhetően terápiás kutya asszisztálásával vezethetnek le foglalkozásokat a tanórák keretében.

Pikó Stefánia

Számos tudományos kutatás és felmérés bizonyítja, hogy milyen pozitív, motiváló és stimuláló hatással vannak a gyermekek fejlődésére a terápiás kutyák. Bizonyított tény, hogy egy erre a célra kiképzett négylábú jelentősen motiválni tudja a foglalkozásokon, tevékenységeken való aktív részvételt az olyan személyek esetében, akik számára egyébként ez nehézséget okoz.

Nincs nagy szükség arra, hogy a tudományos munkákból bizonyosodjunk meg erről, hiszen elég, ha megnézzük, hogyan zajlik egy ilyen foglalkozás. A napokban a nagyváradi, Oláh Andrea vezetésével működő Bonitas Speciális Iskolába profi idomítók érkeztek, akik kifejezetten terápiás kutyák kiképzésével foglalkoznak, most pedig magukkal hozták Mását, a két éves terápiás labradort, hogy találkozzon a gyerekekkel.

„A mi egyesületünk 2009-ben alakult, terápiás, vakvezető, és egyéb szolgálati kutyákat nevelünk és képezünk ki. Mivel non-profit szervezet vagyunk, adományokból élünk, igencsak korlátozott lehetőségeink vannak, hiszen a pályázatok is elég limitáltak. Gyerekekkel is foglalkozunk, nagyon sok ilyen programunk van, sokszor voltunk már Nagyváradon is foglalkozásokat, bemutatókat tartani, de felállítottunk már terápiás programokat is itt. Rutinunk van nemcsak a kutyák képzésében, hanem értünk ahhoz is, hogy hogyan tudunk hatni fogyatékos emberekre, gyerekekre, hogy hogyan tudjuk őket rávenni különböző játékos gyakorlatokkal például arra, hogy használják, mozgassák meg azokat a testrészeiket, amiket egyébként nem szívesen mozgatnak, de a beszédüket is tudjuk fejleszteni. A kutya mint motivációs eszköz az egyik legjobb az alternatív terápiás lehetőségek között. Az érdeklődés is egyre több, Váradról is, bár itt még senki nem foglalkozik úgy ezzel, mint mi. A legnagyobb gond a pénzhiánnyal van, ha több lenne, több szakembert tudnánk képezni, több helyen tudnánk segíteni” – magyarázta Szabó Zoltán, Mása gazdija, a szatmári Angel Dog Egyesület vezetője.

Az egyesület azért látogatott el a Bonitashoz, mert a már néhány hónapja zajló M. E. R. S. I. (K. Ö. SZ. I. – Kaphatok Önzetlenséget Elismerést Szeretetet) projekt keretében az intézmény pedagógusai nemcsak egy képzésben vehettek részt, hanem beszerezhettek ők maguk is egy kiskutyát, akiből, ha nagy lesz, az iskola terápiás kutyája lesz, az egyesület pedig a kiképzésében fog segíteni. Bár a most még csak nyolc hetes kutyus előtt egy hosszú kiképzés áll, a tantestület szeretné felkészíteni a gyerekeket arra, hogy a közeljövőben elég gyakran fognak együtt tanulni egy négylábúval, ezért is hívták el a szatmári egyesületet, hogy tartsanak egy kis ízelítőt.

Mása jelenléte rendkívül jó hatással volt a gyerekekre

Azonnali jótékony hatás

Megtudtuk, hogy kétféle terápiás kutya létezik, a passzív és az aktív. A passzív terápiás kutya, mint amilyennek Mása is tűnt, inkább abban jó, hogy eltűrje a körülötte nyüzsgő, minden irányból őt simogató gyerekeket, hogy leüljön, felálljon, lefeküdjön, ha kell, és odamenjen ahhoz, aki épp hívja. Nehéz döntés előtt állt akkor, amikor vagy tízen álltak egymás mellett és mind őt szólongatták, de Mása kiválasztotta a számára legszimpatikusabb kislányt, aki örömmel fogadta a kutyust. Nem tűnik nagy dolognak, hogy arra van kiképezve, hogy abszolút mindent eltűrjön, viszont elképesztő, milyen rövid idő alatt, mennyire látványosan pozitív hatással van a gyerekekre. A résztvevő kisdiákok mind izgatottak lettek a kutya jelenlététől, mindenféle tartózkodás nélkül, szívesen beszélgettek az egyébként idegen kutyaidomárral, az ebről faggatták, ők is mesélni kezdtek a saját háziállataikról, megkérdezték, hogy Mása mit szokott reggelizni, majd ők is felsorolták, mit szoktak reggelizni. Egy adott pillanatban négyen-öten lesték, vajon hány foga van Másának, közben arról is beszélgetni kezdtek, hogy az embereknek hány foga van.

Az intézmény terápiás kutyájának otthont nyújtó Balogh Éva Zita elmondta, a kutyát nemcsak az efféle, passzív foglalkozásokra képezik majd ki, hanem megtanítják arra, hogy különböző feladatokat oldjon meg a gyerekekkel együtt. Lesz egy tarisznya is a hátán, ami tele lesz olyan eszközökkel, amelyeket játékos tanuláshoz fognak használni.

A kutya és a gyerekek

Miután a saját szemünkkel bizonyosodhattunk meg arról, mennyire pozitív hatással van a terápiás kutya jelenléte a gyerekekre, Szabó Zoltántól megkérdeztük azt is, hogy mennyire jó ez az egész a kutyának, hiszen itt folyamatos zajról, huzigálásról van szó, illetve azt is, hogy mennyire biztos, hogy a kutya mindent eltűr.

Az egyesület vezetője elmondta, hogy a kutyák nagyon szigorúan, alapos megfontolás után lesznek kiválasztva a feladatra, már nagyon kicsi korban. Az alomban meglátszik, melyik kutya az aktívabb, a „verekedősebb”, melyikben erősebb a vadászösztön. Közülük azt választják ki, amelyik a leglustább, legnyugodtabb, és nem mutatja jelét a vadászösztönnek – innentől kezdve ezt a viselkedést fogják jutalmazni. A kiképzés időigényes, a folyamat során pedig könnyen eldől, ha egy kutya mégsem lesz alkalmas a feladatra. Annak pedig, hogy a kutya éppen hogy érzi magát a gyerekek között, megvannak a jelei, a foglalkozásvezető pedig nagyon jól ismeri ezeket, és tudja, mikor fárad el, mikor tartsanak szünetet. Arról viszont Szabó Zoltán hangsúlyozottan biztosított, hogy a terápiás kutyák éppen arra vannak kiképezve, hogy abszolút mindent eltűrjenek.

A Bonitas pedagógusainak képzését a magyarországi Csiga-Biga Mozgás- és Képességfejlesztő Alapítvány vezette a nyár folyamán, a projektet pedig, a Start ONG által, a Kaufland és az Act for tomorrow finanszírozza.

Borítóképen: West, a Bonitas Speciális Iskola leendő terápiás kutyája

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában