Környezetvédelem

2020.09.02. 15:54

A környezet megóvásáért kerékpároztak Siterben

Mintegy harmincöt felnőtt és harminc gyermek pedálozott a környezetvédelem népszerűsítéséért múlt szombaton Siterben, annak az ingyenes kerékpár-túrának a keretében, amelyet a Bihar Megyei Tanács támogatásával szervezett meg a SportPrevent Egyesület. A nyolc kilométeres túra a siteri tótól indult, és a siteri református templomig tartott.

Szombati-Gille Tamás

„Kellemes, családias hangulatú rendezvényt szerettünk volna, ezért úgy terveztük meg az útvonalat, hogy azt bárki kényelmesen megtehesse, legyen kezdő vagy olyan személy, aki tíz éve nem ült biciklin. Siterben tökéletes helyszínt találtunk ehhez, ahol a sportolási lehetőség találkozik a kultúrával. Az útvonal végén pedig egy csodálatos kilátás fogadta a résztvevőket” – nyilatkozta Debreczeni Edina Tímea személyi edző, a SportPrevent Egyesület vezetője.

A rendezvényen nem csak váradiak vettek részt, sokan jöttek más településekről, illetve egy népes iskolai csapat Szalárdról is részt vett a túrán. A messziről érkezőknek lehetőségük volt kerékpárt bérelni a tóparti szabadidő-központnál, a szervezők pedig palackozott vizet osztottak mindenkinek a rajt előtt. Különös figyelmet fordítottak ugyanakkor a vírusvédelemre: a jelentkezőket kézfertőtlenítővel és maszkkal fogadták a találkozási ponton, és a túra közben mindvégig ügyeltek a kötelező távolság betartására. A kerékpár-konvojt Juhász Dávid spinning-edző vezette, aki szakmai eligazítást is tartott az enyhe emelkedőkön és lejtőkön való biztonságos közlekedésről.

Visszafele könnyebb

A lelkes csapat 11 órakor indult útnak, és laza tempóban, fél óra alatt tette meg a templomig vezető kanyargós utat. Nem volt sietség, mindenkit bevártak, és volt bőven idő pihenni is a kezdők számára kihívást jelentő emelkedőkön. A dombtetőre épült siteri templomnál Szomor Attila református lelkipásztor fogadta, majd körbekalauzolta a társaságot mind a templomkertben, ahonnan tágas kilátás nyílik Debrecen irányába, mind az Árpád-kori templom belsejében, rámutatva a restaurálás alatt álló épület ikonográfiai kvalitásaira, valamint a hajó délkeleti sarkában feltárt ritka, baldachinszerű cibóriumra. A visszafele vezető utat szinte pedálozás nélkül gurulva tehették meg a résztvevők az enyhe lejtőn. A célállomásra érkezőket előbb friss gyümölccsel, majd meleg ebéddel fogadták a szervezők, szigorúan turnusokra osztva, a vírusvédelmi szabályoknak megfelelően. A rendezvény szabadprogrammal zárult a tóparton, ahol a Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség égisze alatt működő Közlekedés-biztonsági részleg jóvoltából a résztvevőknek alkalmuk nyílt kipróbálni egy speciális akadálypályát, amely azt szimulálta, hogy az alkohol és drogfogyasztás milyen hatással van az emberek közlekedési képességeire a közutakon. „Egy alkoholos, egy általános kábítószeres és egy kannabiszos szimuláló-szemüvegben kísérelhettek meg végigmenni az akadálypályán a vállalkozó szelleműek. Finom mozdulatokat kellett végezniük labdákkal, és különböző olyan feladatokat kellett végrehajtaniuk, amikből megtudhatták, mennyire csökkennek a képességeik és mennyire nehéz bármilyen tudatmódosító szer hatása alatt helytállni általános veszélyhelyzetekben” – nyilatkozta Jakab Róbert közlekedésbiztonsági szakember, a tevékenység vezetője.

Sikeres esemény

„Nagyon szép csapatot sikerült összekovácsolnunk, hogy részt vegyünk ezen a kulturális sporttevékenységen. Tíz pedagógus hozta el saját gyerekeit, valamint további tíz diákot Szalárdról. Nagy lelkesedéssel indultunk ennek az eseménynek, hiszen a testi és szellemi hozadékai mellett egy óvatos elő-tanévkezdés is volt ez számunkra, ahol egy kötetlen közegben ismerkedhettek meg egymással a leendő nyolcadikosok. A gyerekeknek nagyon tetszett a túra és nagyon várták is már, az egyetlen kifogásuk az volt, hogy túl rövid volt. Többen is mondták, hogy szívesen mentek volna még vagy öt kilométerrel többet, főleg a nagyobb fiúk. Mind nagyon jól éreztük magunkat és nagyon jól meg volt szervezve az egész, ezért máskor is szívesen vennénk részt hasonló rendezvényeken” – nyilatkozta Prém Mónika, a Szalárdi János Általános Iskola igazgatója.

Borítókép: harmincöt felnőtt és harminc gyermek pedálozott a környezetvédelem népszerűsítéséért múlt szombaton Siterben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában