Villámlátogatás

2020.08.18. 15:07

Váratlan látogatást tett Nagyváradon Nelu Tătaru egészségügyi miniszter

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter tett váratlan látogatást kedden délelőtt Nagyváradon. Találkozott a DSP képviselőivel, majd a „COVID-kórházként” működő Dr. Gavril Curteanu városi kórházat kereste fel, ahol a rendelkezésre álló humán és anyagi erőforrások felől érdeklődött.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A városi kórház előtt délben tartott rövid sajtókonferenciáján Nelu Tătaru egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy ezt megelőzően találkozott a Bihar Megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) képviselőivel, Ilie Bolojan polgármesterrel, Dumitru Țiplea prefektussal és dr. Gheorghe Carppal, a kórházak megyei járványügyi koordinátorával, utóbbiak különben szintén jelen voltak a tájékoztatón. Megjegyezte: az utóbbi 24 órában Bihar megyében 45 új koronavírusos esetet regisztráltak, így a kezdetek óta ezek száma 1745-re emelkedett.

Reményét fejezte ki, hogy ezentúl kevesebben fogják elkapni a vírust, az egészségügyi intézmények mindenesetre készen állnak a betegek ellátására – tette hozzá. Felidézte, hogy a járvány romániai kitörésekor országos szinten számos problémával küszködtek, hiányoztak gyógyszerek, felszerelések, a teszteléseket végző eszközök, jelenleg azonban meglátásában a kórházi vezetők be tudják ezeket szerezni, mert rendelkezésre állnak. Romániában 133 helyen tudnak tesztelni, és naponta összesen akár 27–28 ezer tesztet is elvégezni, amikor teljes kapacitással dolgoznak. Hangsúlyozta: itt, nálunk nem voltak gondok a gyógyszerekkel és a felszerelésekkel, köszönhetően a helyi önkormányzatnak.

A tárcavezető azt is megjegyezte: úgy véli, a ragály nem a kórházakban terjed, hanem ott, ahol nem tartják be az egészségügyi óvintézkedéseket. Az orvosi személyzet helyt állt az elmúlt időszakban, de a lakosságnak is felelősségteljesen kell viselkednie, és be kell tartania a szabályokat, különben leállhat a rendszer – figyelmeztetett. Szerinte a Bihar Megyei Közegészségügyi Hatóságnál sokat dolgoznak, de átfogó következtetéseket a járvány lecsengésével lehet levonni. Azt is mondta: túl vagyunk az első hullámnak egy újabb csúcspontján, és az utóbbi időszakban országos szinten 1034-re növelték az intenzív osztályokon levő ágyak számát. Közlése szerint a vérplazma-terápia egy bonyolult eljárás, a kritikus helyzetben levő betegeknél alkalmazzák, és pontos vizsgálatokat igényel annak a meghatározása, hogy kik azok a gyógyultak, akiknek a szervezetéből a betegség alatt immunválaszként termelődött ellenanyagot kinyerik, és kiknél vetik be a plazmatranszfúziós eljárást.

Borítókép: Nelu Tătaru egészségügyi minisztert kérdezik a sajtó képviselői

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában