Szabadtéri maszkviselés

2020.08.06. 11:36

Több ellenőrzést vonhatnak maguk után az újabb előírások

Pap István

Augusztus 5-től Bihar megyében is kötelezővé tették a zsúfolt szabadtéri helyszíneken is a maszk viselését. A megyei védelmi bizottság döntése értelmében attól a naptól kezdődően minden 5. évnél idősebb személy zsúfolt szabadtéri helyszíneken – piacokon, vásárokon, kiállításokon, pályaudvarokon, megállókban, zarándoklatokon stb. – köteles maszkot viselni. Nem tudni, hogy ennek a döntésnek a hatására-e, de mindenesetre meglehetősen nagy mértékben nőtt az augusztus 4-én és augusztus 5-én reggel nyolc órák között a megyében végzett járványvédelmi ellenőrzések száma, az azt megelőző napok ellenőrzéseihez viszonyítva. A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) közleménye szerint az említett időintervallumban 263 rendőr és 40 csendőr 794 személyt ellenőrzött, 38 szankciót róttak ki, a bírságok összértéke 12.250 lej volt, és a csendőrök őrizték az időközben ismét megnyitott feketeerdői karantént. Összehasonlításképpen: egy nappal korábban csak 561 személyt ellenőriztek és 13 szankciót róttak ki, a bírságok összértéke ezer lej volt. A korábbi napokon pedig még kevesebb személyt ellenőriztek a rendőrök és a csendőrök a megyében.

Felemás első nap

Az újabb járványvédelmi intézkedést vegyesen fogadta a lakosság, legalábbis Nagyváradon, hiszen tegnap megfigyelhető volt egyes villamosmegállókban az, hogy utasok az új előírásnak megfelelően maszkkal az arcukon várakoztak a járműre, miközben például a Széles (Menumorut) utcai piacon, vagy a vasúti nagyállomás épületében, tehát beltéren sem viseltek maszkot egyes árusok. Mivel nincs pontosan meghatározva, hogy mi számít zsúfoltságnak, ezért a szabad téren tartózkodók a saját belátásuk szerint hordják vagy nem hordják a maszkot. A váradi vasúti pályaudvar melletti autóbusz pályaudvaron tegnap a délutáni órákban néhány ember várta a buszt, közöttük voltak olyanok, akiken volt maszk, legtöbbjük azonban nem viselt ilyet. Egyes megfigyelések szerint viszont vannak távolsági buszjáratok, amelyeken nem tartják be az érvényben lévő előírásokat, az utasok összezsúfolódnak a járművekben, vagyis több példa is bizonyítja azt, hogy a hatóságok úgy szigorítottak Bihar megyében, hogy az addigi intézkedéseknek sem tudtak érvényt szerezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában