Fontos előrelépés

2020.08.17. 12:28

Siker: Célegyenesben a Szacsvay iskola felújítása

Mint az ismert, a nagyváradi magyar oktatás egyik legfontosabb intézménye, a Szacsvay Imréről elnevezett általános iskola főépülete hosszú évek óta teljes felújításra szorul.

Fotó: Rolland CSIKOS (+40747655263)

A felújítás folyamatát sokáig a tulajdonjog tisztázatlansága akadályozta, majd az a romániai viszonyokat jól jellemző helyzet állt elő, hogy csupán a magyar közösség számára hátrányos, a tulajdonjogot tisztázó bírósági döntés után nyílt lehetőség az épület rehabilitációjára. Az eset egyetlen pozitívuma az volt, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt alelnökének, Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadónak a közbenjárásával, Habinyák István iskolatanácsi képviselőnk kitartó munkájával, valamint a szülői nyomásgyakorlás eredményeként, a város önkormányzata még tavaly októberben az iskolaépület teljes felújításáról hozott döntést.

Az elmúlt harminc év legnagyobb értékű hazai forrásokból finanszírozott nagyváradi magyar iskolafejlesztési beruházásának költsége áfa nélkül 5,9 millió lej, melyet a helyi költségvetésből az önkormányzat biztosít. A beruházás eredményeként diákjaink a következő években korszerű, megújult épületben folytathatják majd tanulmányaikat. Ennek annál is inkább van kiemelt jelentősége, mert a Szacsvay Imre mártír jegyző nevét viselő oktatási intézmény Nagyvárad egyetlen tisztán magyar tannyelvű általános iskolája, mely a mintegy 900 itt tanuló diákjával identitásunk megőrzésének egyik legfontosabb bihari fellegvára, olyan érték, melyet óvnunk és lehetőség szerint gyarapítanunk kell.

A napokban lejárt határidejű tenderre négy ajánlat is érkezett, mindegyiket egy-egy, két társult építőipari cégből álló kivitelezői csoport tette. A következő napokban az ajánlatok kiértékelése, majd pedig a szerződés aláírása következik, melynek nyomán a kiválasztott kivitelezőnek 18 hónap áll majd rendelkezésére a munkálatok elvégzésére.

A Néppárt kiemelt fontosságúnak tekinti tanügyi hálózatunk megerősítésének ügyét, hiszen iskoláinkban a jövő magyar társadalmának kiművelt emberfői készülnek az életre, és egyáltalán nem mellékes, milyen körülmények között teszik ezt. A Szacsvay iskola felújításához hasonló kiemelkedő eredmények igazolják azt a néppárti döntést, mellyel nem hagytuk elveszni 2016-ban a nagyváradi magyar közösségnek járó iskolatanácsi helyeket, és politikusok helyett szakemberekkel, szülőkkel, pedagógusokkal töltöttük fel azokat, olyan személyekkel, akiknek szívügye a magyar oktatás, és akik a végsőkig harcolnak minden egyes magyar diákért, osztályért és iskoláért.

Célunk ugyanakkor, hogy a 2000 és 2016 között a különböző nagyváradi városrészekben felszámolt magyar osztályok újraindulhassanak, hiszen az akkori hibás döntések miatt jelenleg sem a mintegy négyezer magyar lakosú Váradszőllősön, sem a több mint kétezer magyar lakosú Észak-Őssiben, sem pedig a közel tízezer magyar lakosú Dél-Rogériuszon nincsen magyar oktatás. Emiatt fontos lenne még legalább két önálló magyar általános iskola létrehozása, amelyek intézményesen is összefognák a különböző városrészekben újrainduló osztályokat.

A jövőben tehát kiemelt feladatunk lesz valamennyi iskolánk megerősítése, mind a megyeszékhelyen, mind a megye magyarlakta településein, ugyanakkor nem tűrhet halasztást iskolahálózatunk bővítése, és az iskolák átpolitizáltságának megszüntetése sem. Közösségünk jövőjének zálogai a gyermekek, a számukra biztosított minőségi oktatás pedig megmaradásunk egyik legfontosabb eszköze, amelytől semmilyen forrást és befektetett munkát nem szabad sajnálni, hiszen mindez többszörösen kamatozva térül meg a felnövekvő, jól képzett, és egészséges magyar öntudattal rendelkező nemzedékekben.

Az Erdélyi Magyar Néppárt nagyváradi szervezete

Borítókép: a felújításra váró Szacsvay iskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában