Kampányindító

2020.08.14. 08:58

Mang: Zsarolja a PSD-s polgármestereket Bolojan és pártja

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Bihar megyei szervezetének elnöke azzal vádolja a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), hogy zsarolással, megvesztegetéssel, illetve hatalommal való visszaéléssel kényszerít rá PSD-s polgármestereket arra, hogy átiratkozzanak a liberális pártba.

Pap István

Kampányindító sajtótájékoztatóját tartotta tegnap a nagyváradi Nagyvásártéren (December 1. park) Ioan Mang, a PSD megyei tanácselnökjelöltje, egyben a párt megyei szervezetének elnöke, és Emilian Pavel, a párt nagyváradi polgármesterjelöltje. Mindketten kifejtették célkitűzéseiket, illetve éles, súlyos vádakat is tartalmazó kritikával illették a fő ellenlábas Nemzeti Liberális Pártot (PNL), és főként annak megyei vezetőjét, a szintén a megyei tanácselnöki tisztségre pályázó Ilie Bolojant.

Célkeresztben az APTOR

Mang emlékeztetett arra, hogy a megyei tanács, amelynek négy éve ő az alelnöke, évente hárommillió lejjel támogatta a civil szervezeteket és az egyházakat. „Nem arra használtuk ezt a pénzt, hogy magunkat fényezzük. Ezzel szemben a váradi önkormányzat, amellett, hogy nem támogatta a civil szervezeteket, az APTOR-on keresztül (a nagyváradi önkormányzat turizmus népszerűsítő egyesülete – szerk. megj.) évente mintegy 8-9 millió lej közpénzt költött el lényegében önreklámra” – fogalmazott Mang. Emilian Pavel megemlítette, hogy az APTOR rengeteg közpénzt költött arra, hogy Ilie Bolojan személyi kultuszát építse, „ezért jelenhettek meg olyan az APTOR által fizetett sajtóanyagok, amelyekben Nagyváradot Barcelonához, Bécshez és Párizshoz hasonlítják, de amikor például egy stadiont kell építeni, akkor Zsilvásárhelyhez hasonlítjuk magunkat” – jegyezte meg. Kérdésünkre válaszolva Pavel elmondta, hogy amennyiben hatalomra kerülnek, akkor nem fogják megszüntetni az APTOR-t, de mindenképpen megreformálják, és átláthatóvá teszik a működését.

Vádak

A PSD polgármesterjelöltje azt is állította, hogy a váradi polgármesteri hivatalban minden pártalapon működik, olyannyira, hogy még a városháza portását és takarítónőjét is a pártszékházban választják ki. Pavel megítélése szerint a Bolojan-adminisztráció elhanyagolta a humán erőforrást az elmúlt tizenkét évben, ennek következménye az, hogy az ország nyugati részében Bihar megyében a legalacsonyabbak a fizetések. „Ebben a tekintetben még Szilágy megye is megelőz minket, mert nem tudtuk fejleszteni a Nagyváradi Egyetemet, és mert nem tudtunk a váradi ipari parkba olyan cégeket bevonzani, amelyek szakképzett munkaerőnek kínálnának állást” – fejtette ki. Ehhez kapcsolódva Mang hozzátette, hogy Debrecen város évekig üresen hagyta az ipari parkját és megvárta, míg olyan beruházók jönnek, akik jó fizetéseket kínáltak. Ezzel a döntéssel Debrecenben emelkedtek az átlagfizetések, és a 2004-ben még Nagyvárad mögött álló Debrecen ma már messze Várad fölött áll. Mang elmondta azt is, hogy eddig a megyében a mezőtelegdi ipari park készült el, és hamarosan kész lesz a székelyhídi is, majd elárulta, hogy felvették a kapcsolatot a román–kínai ipari és kereskedelmi kamarával, mely ígéretet tett arra, hogy az év végéig nagybefektetőket fog Bihar megyébe hozni, emellett a megyei tanács európai országokban is keres befektetőket. „Minden beruházó számára az a kikötésünk, hogy ne a minimálbért fizessék a dolgozóknak még vidéken sem. Nagyváradon hibát követtek el azzal, hogy gyorsan be akarták tölteni az ipari parkot” – jelezte a megyei tanács alelnöke.

A legsúlyosabb vád

Mang emlékeztetett arra, hogy az elmúlt tizenkét évből nyolc évig liberális vezetése volt mind a megyének, mind a megyeszékhelynek, de ez az együttműködés csak a hátrányára vált a megyének. Ebben a vonatkozásban többek között azt emelte ki, hogy a liberális uralom, azon belül is Radu Țîrle megyei tanácselnökségének idején érte el Ilie Bolojan Nagyvárad polgármestereként azt, hogy a városi önkormányzat kezelésébe kerüljön át a megyei kórház is, és az egész megye víz- és csatornázási mesterterve is, ez utóbbi tényt pedig Bolojan most zsarolásra használja fel. Mang ugyanis kijelentette, hogy a PSD-s vezetésű Miklóirtáson (Lăzăreni) kiépítették a víz- és csatornahálózatot, de évekig azzal tartották sakkban a községet, hogy egyszerűen nem csatlakoztatták rá a vízhálózatra. A PNL azzal fenyegetett több PSD-s irányítású polgármestert, hogy projektjeik nem fognak támogatást kapni, ha nem iratkoznak át a PNL-be, fogalmazott Mang, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy az idén, amikor megváltoztak az erőviszonyok a megyei tanácsban, az immár liberális irányítású tanács a helyi önkormányzatoknak járó pénzvisszaosztáskor a PNL-s vezetésű önkormányzatoknak járó összegekből szavazott meg pénzt a PSD-s vezetésű Miklóirtásnak, illetve Nagyürögdnek (Nojorid), méghozzá a két község által kért támogatás négyszeresét. Mang azt mondta, hogy a két község polgármestere már elő is készítette dossziéját a PNL-be való átiratkozáshoz, hogy ennek a pártnak a színeiben induljanak az önkormányzati választásokon. Amennyiben ez bebizonyosodik, a PSD azonnal kérni fogja a prefektustól, hogy a hatályban lévő törvényeknek megfelelően azonnal függessze fel tisztségéből a két polgármestert, és mindazokat a tanácsosokat, akik pártot váltanak, jelentette ki Mang.

Mindezek ellenére a PSD a választások után kész lesz együttműködni mindegyik, a váradi helyi tanácsba, illetve a megyei tanácsba bejutott párttal, válaszolta erre vonatkozó kérdésünkre Pavel és Mang is. Emilian Pavel elmondta: „én a projektekhez keresek majd támogatást. Ez ugyanolyan rendszer, mint az Európai Unióban, ahol a projektek mentén tárgyalunk és hozunk létre többségi akaratot. Az kevésbé érdekli az embereket, hogy ki az alpolgármester, mint azok a projektek, amelyek jobbá teszik a váradiak életét”. Ioan Mang a maga során így fogalmazott: „mindenkivel együtt fogok működni, aki ennek a megyének a javát akarja, legyen az akár a PNL vagy bármelyik, a megyei tanácsba bejutott párt”.

Közjáték a végjátékban

A nagyvásártéri parkban zajlott sajtótájékoztatón időnként leállt egy-két polgár is belehallgatni abba, amit a két politikus mond. Az esemény végén odament Manghoz egy idősebb hölgy, aki szatyrából iratcsomót kiemelve azt panaszolta neki, hogy a mezőszakadáti PSD-s polgármester kisemmizi a helyi embereket, többek között a panaszost magát is. „Nem hiszek én már a PSD-s maffiának” – mondta többször is. „Ki küldte magát ide?” – reagált Pavel a véletlenszerűnek valóban nem mondható jelenlétre, míg Ioan Mang kérdésünkre válaszolva azt mondta, hogy a mezőszakadáti polgármester lesz a párt jelöltje a mostani önkormányzati választáson is. Hozzátette, hogy a hölgy által említett ügyek a bíróság jogkörébe tartoznak, és mindezek a jogi ügyek a mezőszakadáti polgármesteri hivatal felmentésével zárultak.

A borítóképen: Emilian Pavel és Ioan Mang

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában