Új lámpák

2020.08.20. 09:34

Környezetbe illő utcai lámpák a Bémer téren

Pikó Stefánia

Újabb utcai lámpákat helyeztek ki a nagyváradi Bémer téri munkálatokat végzők, most az Ady Endre Elméleti Líceum elé, a Holnaposok szoborcsoport körüli kisebb téren. Az iskola elé ugyanolyanok kerültek, mint amilyeneket az Astoria és a Queen Mary vendéglők elé már korábban kihelyeztek: csigaház mintájú kampókról lelógó, kis fémtárcsák által védett lámpások. Nem véletlen, hogy az egyébként kritikus lakosság azért javarészt megbékélt ezzel, hiszen ezek a kandeláberek a századfordulóbeli nagyváradi urbánus tájat idézik, illenek az összképbe, lévén, hogy az 1910-es években itt álló lámpák másolatai.

Az iskolával szemben lévő drogéria előtt is „felbukkantak” új lámpák. Szintén klasszikus jegyeket hordoznak magukon, de nem ugyanúgy néznek ki, mint a fentebb említettek. A nagyváradiak ezen már annyira meg sem lepődnek, hiszen a városközpont megújuló külalakját épp a stíluskeveredésre, eklektikusságra vonatkozó kritikák érik a leginkább, amit az utcai lámpákkal is könnyű bizonyítani – a szóban forgó kandeláberek egészen más stílust képviselnek, mint például a Szent László téri villamosmegálló szürke, egyszerű, teljesen modern lámpái.

Erről és a város sok egyéb építészeti érdekességéről is tájékozódni lehet most online, a Szent László Napok Youtube csatornáján, ahová egy Zuh Deodáth eszmetörténésszel, és Hausmann Cecília képző- és iparművésszel készült sorozatot töltöttek fel, virtuálisan pótolva a rendezvénysorozat megszokott építészeti sétáit.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában