Őszi pótérettségi

2020.08.27. 07:42

Ezúttal harminchat vizsgázót zártak ki

Ciucur Losonczi Antonius

A szaknak megfelelő választott tantárgyból vizsgáztak tegnap az érettségizők, ma az anyanyelv a soros. A tanfelügyelőség közleménye szerint Bihar megyében 620-an iratkoztak fel a kilenc tantárgy valamelyikére: biológiára 270-en, kémiára négyen, fizikára 23-an, közgazdaságtanra és filozófiára egy-egy, informatikára 20-an, logikára 47-en, pszichológiára öten. Mindenkinek megfelelő volt a testhőmérséklete, 484-en jelentek meg és 136-an hiányoztak. Puskázás miatt két jelöltet zártak ki: egyet Margittán és egyet Vaskohszikláson, ők a következő két szesszión nem vehetnek részt. A nyelvi és digitális kompetenciák elismerése augusztus 28-án, 31-én és szeptember 1-jén történik a specifikus metodológia szerint. Az írásbeli vizsgák eredményeit szeptember 2-án, déli 12 óráig teszik közzé, fellebbezni ugyanazon a napon lehet 14–20 óra között. Akárcsak nyáron, a vizsgázók nevét nem publikálják, hanem kóddal jelölik, óvni személyesen vagy elektronikus formában lehet, utóbbi esetében a jelölteknek egy kitöltött típusnyomtatványt is továbbítaniuk kell, melyben jelzik: tudomásuk van arról, hogy a fellebbezés nyomán az eredeti jegyük nőhet vagy csökkenhet. Kiskorúak esetén a szülők vagy a gyámok is alá kell írják ezt. A végleges eredményeket szeptember 5-én kommunikálják.

A vizsgák 9 órakor kezdődnek, a diákok 8.30-ig kell elfoglalniuk helyeiket a termekben a járványügyi intézkedések tiszteletben tartásával. A tételeket három órán keresztül dolgozhatják ki, a termekben videokamerák vannak. Kék írószert kell használni írásra, grafikonok és rajzok készítésére feketét. Számológép használata tilos, akárcsak a táskák, tankönyvek, jegyzetek, pendrive-ok, telefonok és egyéb segédeszközök bevitele a terembe. A vizsgázók nem kommunikálnak és oszthatnak meg egymással jegyzeteket, papírdarabkákat, információkat. Minden jegy legalább ötös kell legyen, de ahhoz, hogy az érettségit sikeresnek tekintsék, minimum hatos átlag szükségeltetik.

Országos adatok

Harminchat vizsgázót zártak ki szerdán országos szinten a pótérettségi harmadik, a szaknak megfelelő választott tantárgyból tartott írásbelijéről csalási kísérlet miatt. Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint a szerdai vizsgára érkezők között sem voltak olyanok, akiknek a testhőmérséklete meghaladta volna a 37,3 Celsius-fokot. Az összesen 25.245 jelentkező közül 19.823-an jelentek meg a vizsgaközpontokban. Ma anyanyelvből mérik fel a nemzeti kisebbségekhez tartozók tudását. Az utolsó írásbeli vizsgára 317-en iratkoztak fel, 285-en magyar nyelv és irodalomból, 18-an német nyelv és irodalomból, öten pedig szlovák nyelv és irodalomból érettségiznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában