Tájékoztató

2020.08.04. 09:30

Évadértékelés és őszi tervek a filharmóniánál

A 2019/2020-as koncertévadot értékelte a Nagyváradi Állami Filharmónia kéttagú vezetősége hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján, valamint az ősztől kezdődő terveikből is ízelítőt kaptunk Meleg Vilmos főigazgatótól, illetve Kurucz Tibor művészeti igazgatótól.

Tóth Gábor

Sajtótájékoztatót március eleje óta nem tartott/tarthatott a filharmónia, most is csak kötelező szájmaszkosat lehetett, koncertet viszont szerencsére annál többet sikerült rendezniük, hiszen június 5-től július 30-ig tíz szabadtéri zenei eseménnyel, a lehetőségekhez mérten főként kamarazenekari léptékűekkel pótolták a járvány miatt megcsonkult évadot, természetesen minden kötelező óvintézkedést betartva.

Március 5-én volt az utolsó nyilvános, hivatalos, bérletes, beltéri szimfonikus nagykoncertje a filharmóniának. Az ezt követő kimaradást minden eszközzel igyekeztek pótolni, amint azt megengedték a hatályban lévő rendeletek. Így történt, hogy állami zeneintézményi tekintetben országos szinten úttörőként folytatták az első adandó lehetőséggel az évadkimaradást, amit a zeneintézmény egyértelműen sikeres kezdeményezésnek, ugyanakkor folytonos és növekvő közönségű szériának könyvel el, hiszen nemcsak a bérletesek mintegy 80 százalékát sikerült visszacsábítani a barokk palota udvarán megtartott koncertekre (ill. egy koncertre a Várszínházba is), de ráadásként még legalább 100 főnyi alkalmankénti érdeklődő is bekapcsolódott ebbe az egyedi hangulatú sorozatba.

Meleg Vilmos kicsit úgy indította bevezetőjét, mint az Oscar-díj gálákon szokás, lehetőség szerint mindenkit felsorolt, akinek csak köszönetet lehetett mondani, a filharmónia ültetőnőitől, színpadrendező munkásaitól, a csendőrségen, a megyei közegészségügyi igazgatóságon (DSP), a püspökségen át természetesen a zenészekig és a hálás publikumig. Igazi lokálpatrióta csapatmunka áll tehát az elmúlt két hónap koncertjei mögött. Ezzel egyben lezártnak is tekintik az évadot koncertszám tekintetében is, ugyanis az elmondottak alapján teljesítették a tavaly ősszel előre beígért 38-as megígért bűvös határt.

A további tervekről már Kurucz Tibor beszélt, aki elmondta, hogy szeptembertől decemberig minden egyes koncert repertoárja és meghívottai be vannak ütemezve, de természetesen semmilyen gyakorlatibb lépést sem tehetnek, amíg ki nem derül, hogy ősztől kezdődően engedélyezik-e egyáltalán a beltéri koncerteket. Ugyanígy bérletet sem hirdethetnek addig, amíg nem válik nyilvánvalóvá, milyen irányba tartanak a járványügyi óvintézkedések – úgy tűnik tehát, Mátyás király bármikor elröppenhető madár-ajándéka az, ami ránk vár ősztől a kulturális szférában (is). A koncerteket valószínűleg ritkán látogató egyik sajtós kolléganő még naivan feltette azt a kérdést, hogy miért nem rendeznek a filharmónia Enescu-Bartók koncerttermében a két szerző tiszteletére hangversenyt ősszel? Ezúton tájékoztatjuk őt, és az információk hiányában tétován válaszolni próbáló, s az ötletet ráadásul megköszönő két igazgatót is, hogy a terem 17 évvel ezelőtti felavatásától kezdve folyamatosan voltak ilyen események.

Mindenesetre nagyon szimpatikus, hogy az új évad lehetséges kezdetére a tisztelgést Beethoven születésének 250. évfordulója előtt vaserővel folytatni akarják, valamint számos kiváló hazai és külföldi vendégművész is visszajelezte jövetelét, köztük például a Váradon biza rég nem látott-hallott Bogányi Gergely is. Szeptember 17-i nyitással például Beethoven Krisztus az olajfák hegyén c. egyetlen oratóriuma, míg karácsony előtti évzáróként, december 17-re a Missa solemnis van műsorra tűzve.

Reménykedjünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában