Nagy felháborodás

2020.08.04. 14:57

Egyre élesebb a vita a kovácsi tyúkfarm tulajdonosa és a környékbeliek között

Nagy felháborodás övezi annak a bihari vállalkozónak a tevékenységét, amelynek egyik bérelt földje Bihar házaihoz meglehetősen közel fekszik, ennek trágyázása pedig kellemetlenséget okoz a környéken lakóknak. Mindkét féllel beszélgettünk.

Pikó Stefánia

Egy bihari olvasónk vette fel a kapcsolatot múlt csütörtökön szerkesztőségünkkel, aki a nevét nem szerette volna vállalni. Az ügy egyébként is közös, a feszültséget fokozni pedig nem érdemes, ugyanis elmondása szerint már így is folyamatosak a viták a panaszkodó helyiek és a vállalkozó között. Három héttel ezelőtt már megkezdtek egy aláírásgyűjtést is, az esetet egy, a szóban forgó földterület közelében élő ügyvéd is felkarolta, aki elmondta, hogy már az illetékes szerveknél is panaszt tettek, de egyelőre semmilyen reakció nem érkezett.

Csütörtökön még szórták a trágyát a termőföldre

A helyi lakos elmondta, eddig is zavarta az embereket a településen minden nyáron terjengő bűz, rengeteg panaszt tettek már, de mindennek ellenére a hatóságok semmilyen intézkedést nem hoztak, az önkormányzat sem tett lépéseket. Ezen a nyáron nagyjából három héttel ezelőtt kezdett a szag terjengeni; először úgy gondolták, ha csupán néhány napig tart, azt el lehet nézni, el lehet viselni, mostanra azonban „betelt a pohár”, így nekiláttak aláírásokat gyűjteni, illetve egyre többen tesznek panaszt a környezetvédelmi őrségnél. A panaszosok nem csupán a kellemetlen bűz miatt bosszankodnak, hanem attól is tartanak, hogy a trágya olyan anyagokat tartalmaz, melyek károsak lehetnek az egészségre, főleg a gyerekeket féltik. Vannak, akik szerint a trágyába belekeverik a tyúkfarmon elhullott baromfikat és a romlott tojásokat is.

„Annyit tudok mondani, hogy gyűjtjük az aláírásokat, a panaszt már benyújtottuk, a bűz elviselhetetlen” – mondta az esettel foglalkozó ügyvéd. A bihariak az aláírásgyűjtéssel azt szeretnék elérni, hogy a vállalkozó ne kapjon engedélyt továbbra is ahhoz, hogy a településhez ilyen közel trágyázzon. Mindemellett néhány évvel ezelőtt egy istállót is építtetett, ahol nagyjából száz szamarat tart. A gond csak az, hogy ez az istálló nagyon közel van egy magánházhoz. A szomszéd már többször is jelezte, hogy a zaj és bűz meglehetősen zavaró, de eddig még csak szóbeli ígéretet kapott arra vonatkozóan, hogy a szamarak el lesznek költöztetve. A vállalkozóval sokan vitáznak, sokan szidják, sőt, már meglincselési szándékról szóló pletykák is elterjedtek, olvasónk szerint viszont a férfit semmi nem hatja meg, a viselkedése egyébként sem valami barátságos.

Kérdéseinkkel megkerestük Nagy Gizellát, Bihar község polgármesterét, aki arról tájékoztatott, hogy a környezetvédelmi őrség részéről ellenőrzéseket tartottak nemrégiben a településen, a kovácsi tyúkfarmon „nagytakarítást” kellett végezni, de egyébként minden engedélyt megkapott a vállalat a működéshez. Amikor arról kérdeztük, az önkormányzatnál tettek-e panaszt a lakosok, ő maga érzi-e a szagot, illetve a panaszok miatt tartották-e az ellenőrzéseket, egy tőmondatnyi választ kaptunk: „Nem tudom”.

A vállalkozó álláspontja

Mivel minden esetben kötelességünk mindkét félnek lehetőséget adni a megszólalásra, felkerestük az említett vállalkozót, aki azonnal meghívott minket a tyúkfarmra, hogy a saját szemünkkel lássuk, hogyan dolgoznak. A tegnap újra kilátogattunk tehát a helyszínre. Az említett földterületen a trágyát már beleforgatták a földbe, ez valóban erőteljes bűzt árasztott, de tovább haladva, a faluban épp nem érződött. A tyúkfarm tulajdonosa nem tagadta viszont, hogy amíg a trágya kiszórása, földbe keverése zajlik, valóban érezni lehet a szagot a településen.

Ezen a helyen tárolják a tyúkoktól származó trágyát

Belátja, hogy a földművelés ezen szakasza kellemetlenséget okozhat a lakosoknak, főleg, ha a földterület egyébként is közel van a házakhoz, és ezért elnézést is kér mindenkitől. Ismertette, majd az irodában meg is mutatta azt a határozatot, melynek értelmében trágyázni csak március közepe és november elseje között megengedett, amit nagy butaságnak tart, illetve ez meg is nehezíti a dolgukat, ugyanis a legkevesebb kellemetlenséggel épp akkor járna az egész, ha a téli hónapokban ejthetnék ezt meg. Idén a kedvezőtlen időjárás, a munkafolyamatok miatt július közepén még nem hordatta ki a trágyát.

A lakosok feljelentették a környezetvédelmi őrségnél, akik valóban ott jártak, és ellenőrzéseket folytattak a tyúkfarmon, majd azt az utasítást adták ki, hogy záros határidőn belül hordja ki és forgassa a földbe az innen származó trágyát. Elmondása szerint ezért kényszerült arra, hogy most, a legnagyobb hőség alatt kezdje el azt kihordani. Tudja ő is, hogy ez nem épp a legjobb időzítés, a szag is jobban érződik, de nem volt más választása. Megmutatta a jelentést is, melyen szerepel az ellenőrzést végzők neve, aláírása, a kivizsgálás következtetése, illetve az említett határidő. Emellett megmutatta az integrált környezetvédelmi engedélyét, és egy állítólag 4–5 ezer euró értékű földtani elemzést.

Azt cáfolta, hogy a trágyában elhullott állatok, vagy romlott tojások volnának. Megmutatta, hogy külön égetőkamrájuk van az elpusztult baromfik számára, mellette egy hűtött kamra speciális tárolóval a tetemeknek. A tojásfeldolgozót is megnézhettük, bár a tyúkok közé nem mehettünk be. Kiderült, nem is igazán engednek be oda senkit, egy-egy személy foglalkozik a 63 ezer tyúk egy-egy felével. Innen a tojások mind egy szalagon érkeznek a feldolgozóba, ahol az alkalmazottak kiválogatják őket, majd csomagolják. A standardoknak nem megfelelő vagy törött tojásokat külön gyűjtik, majd pasztőrözött tojáslevet készítenek belőle, és így értékesítik.

Ezt a gépet tette tönkre a komposztba dobott kő

A vállalkozó megmutatta az egyik trágyaszóró gépét, amely jelenleg javításra szorul (megközelítőleg ezer euróba fog kerülni és egy hónapig kell várni), ugyanis azt állítja, valaki a trágya közé dobott egy hatalmas követ, tönkretéve ezzel a gépét. Az ügy miatt nem áll szándékában a hatóságokhoz fordulni, az viszont, hogy egyre több bejegyzés születik az online fórumokon, melyekben őt „mocskolják”, és megmozdulásokat szerveznek ellene, egyre jobban zavarja.

A tyúkfarm tíz éve működik, az említett földet az elmúlt 3-4 évben nem is trágyázta, ekkor szintén volt egy nézeteltérés, feljelentés. Rengetegen foglalkoznak Biharon és környékén földműveléssel, állattenyésztéssel, mások is trágyáznak, a komolyabb konfliktust ebben az esetben az okozza, hogy a terület meglehetősen közel van a házakhoz. 2012-ben az Adevărul részletesen írt a vállalkozó pályájáról, a kovácsi tyúkfarmot pedig a megyében a legnagyobbnak és a legmodernebbnek nevezték.

 

Borítókép: a tojótyúkoktól szalagon érkeznek a tojások a feldolgozóba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában