Egészséges egyensúlyt!

2020.08.07. 09:42

Az Egészséges egyensúlyt! szlogennel kampányol az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje

A nagyváradi vár nyári színházában tartott ünnepség keretében mutatkozott be szerda este Cseke Attila, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje, valamint a tanácsosi lista néhány tagja.

Ciucur Losonczi Antonius

A megjelenteket Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke köszöntötte. A felszólalók közül elsőként mikrofonhoz lépő Vincze Loránt európai parlamenti képviselő megjegyezte: erdélyi, illetve partiumi körútja keretében van jelen, hiszen tavalyi választási kampányában mindenütt azt ígérte, hogy nem öt év múlva, a következő kampányban látják majd őt legközelebb, hanem eljön időről-időre beszámolni a tevékenységeiről. Szerinte egy izgalmas év volt, s erre még „rátett egy lapáttal” a koronavírus-járvány, melyre senki sem számított. Most viszont mindenkinek együtt kell élnie vele, s ez egyáltalán nem könnyű. Meglátásában azt a típusú összefogást kell gyakorolni az előttünk álló önkormányzati, majd parlamenti választásokkor, ami az EP-szavazásnál oly sikeresnek bizonyul. Fontos ez, hiszen az önkormányzatok az alapok, „ha ott megvetjük a lábunkat, akkor lehetőség nyílik arra, hogy eredményesen tudjuk képviselni a közösségünket”, illetve erre lehet majd építeni a bukaresti és a brüsszeli jelenlétet.

Arról is beszélt az EP-képviselő: az elmúlt időszakot a járvány mellett az is meghatározta, hogy milyen költségvetése lesz az Európai Uniónak, miből lehet majd gazdálkodni a következő hét évben. Klaus Iohannis elnök dicshimnuszokat zengett, hogy 80 milliárd eurót kap Románia, de arról nem esett szó, hogy el tudja-e költeni, illetve az államfő lobbijának mi köszönhető? Ugyanakkor a kormánynak már rendelkeznie kellene életképes projektekkel, pályázati útmutatókkal, melyek révén el lehet költeni a pénzt. A források felhasználása ugyanis a tagállamokra van bízva, de ha nincsenek tervek, akkor teljesen mindegy, hogy több vagy kevesebb forrás áll-e rendelkezésre. Ha viszont az önkormányzatoknak vannak projektjeik, akkor nagyon gyorsan ki tudják használni a fejlesztési lehetőségeket. Azon meggyőződésének is hangot adott ezután Vincze Loránt, hogy a kisebbségvédelem mindenképpen egy olyan téma, melynek vonatkozásban eredményes volt az elmúlt egy év, hiszen az Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportja őt bízta meg azzal, hogy szóvivőként felkarolja ezt, és tárgyaljon róla a többi politikai párttal is. „Az, hogy egy RMDSZ-esre bízták, hogy az európai kisebbségvédelmet alakítsuk, azt gondolom, egy hatalmas rangot jelent” – vélekedett a politikus.

A Nagyvárad krónikája kiadványt adta ajándékba Cseke Attila Vincze Lorántnak

Cseke Attila szenátor, az RMDSZ nagyváradi polgármesterjelöltje úgy fogalmazott: amikor a jövőről, Nagyvárad következő négy, vagy akár több évéről beszélünk, akkor fel kell tudnunk mérni a helyzetet, és arra olyan megoldásokat javasolni, amelyeket aktív, közszereplést vállalni és tenni akaró személyek valósíthatnak meg. Éppen emiatt az RMDSZ egy olyan önkormányzati tanácsosi listát javasol, ahol az első 11 jelölt – a csapat – a középnemzedékhez tartozik. Van közöttük mérnök, vállalkozó, jogász, közgazdász, színész, sportember, környezetvédelmi szakember, orvos, pedagógus, egyszóval ez a lista lefedi a legfontosabb szakterületeket.

Cseke Attila hangsúlyozta: azért Egészséges egyensúlyt! a kampányszlogenjük, mert úgy látják, habár a város egyes területeken fejlődött, sok más területen nincs egyensúly. Nincs egyensúly a váradi ember jövedelme és a városvezetés által meghatározott rezsiköltségek közt; a beton mennyisége és a zöldövezetek közt; a civil szervezeti támogatások és ezen entitások jelentős közösségi munkája közt; a többség-kisebbség jelenlétében a városházán és az annak alárendelt intézményekben; a kulturális támogatások és a jelentős közösségépítő és formáló kulturális rendezvények közt; az idősek megbecsülésében; az ifjúsági szervezetek támogatása, illetve az ezek által elvégzett munka és a fiatal korosztály itthontartásának szükségessége közt. „Mi nem másokról akarunk beszélni ebben a kampányban, nem mások ellen irányuló kampány lesz, nem fogunk tehát másokat támadni – és ezt várjuk el másoktól is –, hanem a mi ötleteinkről, terveinkről fogunk beszélni, azokat bemutatni” – közölte. Hozzátette: a következő 50 napban 50 projektről beszélnek majd, olyanokról, melyek szerintük szükségesek ahhoz, hogy Nagyváradon egyensúlyba kerüljenek a dolgok. „Ez egy polgármesteri és nem alpolgármesteri program. Ezeknek a projekteknek a megvalósíthatóságában hiszünk, úgy, ahogy 2012-ben is jó pár olyan projektünk volt, amelyeket a város most valósít majd meg” – jelentette ki Cseke Attila.

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének alapítói közül Nagy Béla szólt az egybegyűltekhez, majd a tanácsosjelölti listán levők közül négyen mutatkoztak be: Derzsi Ákos a kereszténydemokrácia, Pető Dalma az önkéntesség, ifj. Tóth István a sport, Székely-Farkas Tímea pedig a környezetvédelem és a fenntartható jövő szempontjából közelítette meg az egyensúly problémáját. (A többi jelöltet később mutatják be.) Az ünnepségen művészi pillanatok is voltak, közreműködött: Fábián Tamás (trombita), Szerefi Ilona (ének), a monospetri Bábota néptánccsoport, valamint Tóth István-Aramisz és Lilly Cantineau (tánc).

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában