Segítségnyújtás

2020.08.17. 10:19

Anyagi támogatást nyújt a váradi önkormányzat a repülőtérnek

Egymillió eurós nagyságrendű segélyt nyújt a nagyváradi önkormányzat a váradi repülőtérnek ahhoz, hogy új légi járatokat vonzzon ide. A vonatkozó határozat pénteki elfogadásától számított negyvenöt nap alatt kell kiválasztani a segélyben részesülő légitársaságokat.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A pénteki Nagyváradi Helyi Tanácsülésen egyhangúlag megszavazott határozattervezet értelmében egymillió eurónak megfelelő lej lesz a támogatás összértéke, de egy légitársaság nem kaphat többet 800 ezer eurónál. A nagyváradi önkormányzat az új koronavírus-járvány miatt a légitársaságokat, illetve a légi forgalmat is súlyosan érintő szigorításokra hivatkozva terjesztette elő a határozattervezetet. Az Európai Bizottság júliusban jóváhagyta ezt az elképzelést, tehát a most megszavazott előterjesztés nem minősül tiltott állami segélynek.

A pénzt a város költségvetéséből, pontosabban a tartalékalapból veszik el és két részletben, 2021. március 21-ig utalják majd át a programot bonyolító váradi reptérnek, mely továbbítja az összegeket a támogatott légitársaságoknak. A kedvezményezetteket három kritérium alapján választják majd ki. Az első és legfontosabb kritérium az, hogy a légitársaság hány úti célt kíván lefedni a váradi repülőtérről üzemeltetett járataival, a második kritérium az, hogy szám szerint hány járatot indítana hetente, illetve az is fontos szempont, hogy körülbelül mekkora lesz a kedvezményt igénylő légitársaság által beindított új járatok éves utasforgalma.

Nagy segély, kis csörte

A napirendi pont vitáján Liviu-Mihai Sabău Popa szociáldemokrata párti (PSD) tanácsos kijelentette, hogy az általa képviselt párt egyetért a támogatással, de megkérdezte, hogy honnan van pénz a város tartalékalapjában erre a célra, hiszen nem sokkal korábban, amikor ő kérte azt, hogy ebből az alapból végezzenek koronavírus-teszteket Nagyváradon, azt a választ kapta, hogy az az összeg a kórházaknak van félretéve. Ilie Bolojan polgármester válaszában elmondta, hogy a megyei kórház uniós forrásokra pályázott, de eddig nem volt biztos, hogy meg is kapja a pénzt. Időközben azonban nyert a kórház pályázata, így a tartalékalapban lévő pénz úgymond felszabadult.

A szavazás után Bolojan oda akart szúrni a PSD-nek, mondván, hogy a Nagyváradi Helyi Tanács ajánlja fel ezt pénzt a nagyváradi repülőtérnek, holott azt a reptér tulajdonosa, a Bihar Megyei Tanács kellene megtegye. „De könnyebb nyilatkozgatni, mint csinálni is valamit” – fogalmazott a polgármester. Liviu-Mihai Sabău Popa nem maradt adós a válasszal, megfogalmazva: gyakorlatilag már az idei év elejétől mások az erőviszonyok a megyei tanácsban, és a liberális többségű megyei testületet nem akadályozza semmi abban, hogy hasonló támogatást szavazzon meg.

Borítókép: a felújított utasterminál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában