Beszélgetés

2020.08.24. 13:43

„A férfiak politizálnak, én pedig teszem a dolgom”

Beszélgetés Pető Dalmával, az RMDSZ városi tanácsosjelöltjével.

– A szeptember 27-i helyhatósági választásokon ezer nő indul a különböző RMDSZ-listákon. Vonzó pálya lett a nők számára a politikai közélet?

– Véleményem szerint a nők szempontjából nem is annyira a politika, mint inkább a tenni akarás a fontos. Egyre többen vagyunk olyan hölgyek, akik valóban dolgozni szeretnénk. A politika egy eszköz, amelyen keresztül elérhetjük mi is a céljainkat. Fontos viszont az, hogy az RMDSZ a Nőszervezeten keresztül egyre jobban támogatja a hölgyeket. Felismertük azt, hogy a politikában is szükségünk van egymásra, szükség van a férfierő mellett a női gondoskodásra is. Eddigi tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy szükség van nőkre is az önkormányzatokban.

– Önt is az RMDSZ nőszervezete jelölte Nagyvárad városának tanácsosi listájára.

– Igen. És ez számomra megtiszteltetés! Gondoljanak csak bele, a nagyváradi nőket képviselem ezen a listán. Nem lesz könnyű feladat, de mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy nőtársaim büszkék legyenek rám, és egy percig se bánják azt, hogy bizalmat szavaztak nekem!

– Ellentétben másokkal, Pető Dalmának ez nem új helyzet, hiszen immár a második mandátumáért indul.

– Valóban. És újra készen állok a megmérettetésre. Szeretem azt, amit csinálok, szerintem ez az egyik olyan dolog, amit éreznek a nagyváradiak. Ígérgetni eddig sem ígérgettem, és ezután sem fogok. De egy biztos: a munka és a feladat elől a jövőben sem futamodom meg.

– Milyen részt venni nőként abban a sportban, amit eddig jóformán a férfiak sportjának tartottak?

– Érdekes. Van a nőkről egyesekben egy kialakult sztereotípia, ami nem túl pozitív. Szerencsére én ritkán találkoztam vele. Mivel úgy hiszem, a munka meghozza az eredményét, és annak sikeressége mindenek felett áll. A váradiak nem úgy tekintenek rám, hogy a nő, hanem az a személy, akihez fordulhatunk. E bizalom kialakulásához ugyanakkor az is hozzájárult, hogy nő vagyok. Sokszor hasznos az, hogy a férfiak között ott a nő is. Sok mindent másképp látok, számos emberrel szót értek. A férfiak politizálnak, én pedig teszem a dolgom.

– Tényleg másképp politizálnak a nők, mint a férfiak?

– Igen, én nem politizálok, én közösséget építő politikusnak tartom magam. A férfiak sem a politikust látják sok esetben bennünk, éppen ezért könnyebb a problémákat is megoldani. Kell a politika, a politikusi státusz, mert lehetőséget ad a valós segítségre, a problémák megoldására.

– Akadt-e olyan helyzet, amikor kimondottan hasznára vált egy nagyváradi magyar ügynek, hogy egy nő vitte végig a tárgyalásokat?

– Természetesen, de én most nem egy konkrét politikai példával élnék, hanem egy közösségivel. Az Együtt vagyunk! önkénteshálózat példájával. Hiszem azt, hogy ezt az önkénteshálózatot egy nőnek kellett képviselnie. Ide nem férfierő kellett, hanem a női gondoskodás megnyugtató biztonságára volt szükség . Hitelesen tudtam képviselni, és ezért a nagyváradiak bizalommal fordultak hozzánk. Ebben az esetben nem politikus tárgyalt a választóval, hanem egy női közéleti szereplő a nagyváradiakkal. Így sokkal, de sokkal közelebb tudtunk egymáshoz kerülni.

– Mivel a következő önkormányzati ciklusra a nőszervezet jelölte, vélhetően programjában kiemelt szerepet kapnak a nők. Akik persze nagyváradiak, és magyarok.

– Igen! Mindenekelőtt leszögezném: én is ugyanolyan ember vagyok, mint mindenki más. Én is örülök, én is sírok, én is rohanok reggel, hogy ne késsen el a fiam az óvodából. A következő években mindenképp fontos lesz a számomra az, hogy mit szeretnének a nagyváradi nők? Mik a gondjaik? Hogyan oldjuk meg azokat, együtt, csapatban. Ugyanakkor nagyon sok olyan értékes nő van, aki sokkal, de sokkal többre lenne képes, ám eddig nem talált rá a megfelelő kibontakozási lehetőségre. Szeretném, ha egy nagyváradi csapat tagjaivá válnának. Szeretném azt, ha minél többen dolgoznánk a közért. Ne azon munkálkodjunk, hogy egymást kiszorítsuk, hanem azon, hogy együtt haladjunk előre, lehetőséget adva mindenkinek, aki csak tenni akar.

– És mivel szeretné meggyőzni őket arról, hogy igenis van tétje elmenni szavazni szeptember 27-én?

– Az elmúlt három évben meghallgattam az embereket és segítettem, ahol erre szükség volt. A szavakat az esetek többségében tetté változtattam, hiszen a bizalmat csak munkával lehet megalapozni. Ezt a munkát szeretném tovább folytatni. Miért van tétje elmenni szavazni? Arra kérem a váradiakat, hogy adjanak nagyobb erőt. A négyévente kapott erővel tudunk hatékonyan eredményeket elérni. 27-én arra gondoljanak: szavazatommal négyévente egyszer erőt adok azoknak, akik vállalják azt, hogy nagyváradi magyar közösségünkért dolgozzanak. És ha gond adódik, lesz kihez forduljak!

(Hirdetés 10325)

Borítóképünkön: Pető Dalma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában