Városrendezés

2020.07.04. 09:06

Újratervezés az egészséges életmód jegyében Nagyvárad-Rogériuszon

Az egész Rogériusz lakónegyedet átfogó városrendezési tervet készíttet a váradi önkormányzat egy hollandiai céggel azzal a céllal, hogy majd egészségesebb környezetet alakítsanak ott ki.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A lakónegyed egészségesebbé tételét célzó megvalósíthatósági terv elkészítéséről májusban írt alá szerződést a nagyváradi önkormányzat egy hollandiai céggel. Mircea Mălan, Nagyvárad alpolgármestere a témában tartott tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: a csoport munkáját egy nagyváradi szakember, Vincent Babeș is segíti. A hatástanulmányt több alapelv figyelembe vételével kell elkészíteni, ezek egyike az, hogy változatos zöldövezeteket kell kialakítani, amelyek azonban nem különálló szigetek, hanem egymással összeköttetésben álló zöld terek legyenek. Ezek a zöldövezetek, de maga a lakónegyed is minden korosztály igényeit ki kell elégítse, a harmadik alapelv pedig az, hogy „teljes” lakónegyed legyen, azaz mindenfajta szolgáltatás megtalálható legyen itt, továbbá létezzen összeköttetés Rogériusz és a városközpont, valamint a többi lakónegyed között. A tanulmány készítői meg kell jelöljék azokat az eszközöket is, amelyeket rövid-, közép-, és hosszútávon foganatosítani kell a célok elérése érdekében, olyan eszközöket, amelyekkel az egészséges életvitelt lehet ösztönözni, illetve egészséges környezetet lehet megteremteni. A terv részeként ki kell jelölni egy központi részt a lakónegyeden belül, amely köré szerveződve kell elvégezni ez egész környék átalakítását. Három ilyen lehetséges helyszín jött szóba: a városi kórház és a rogériuszi piac övezete, a Dacia és a Transilvaniei utak kereszteződése, valamint a Lucian Blaga Líceum környéke. Erről online közvéleménykutatást is szervez a város, ugyanakkor hagyományos papír alapú kérdőíveket is kioszt a rogériuszi lakótársulásoknak, hogy aki akarja, kitöltse azt. A hatástanulmány értéke 96,8 ezer lej, és augusztus végéig kell elkészüljön. A városvezetés nem titkolt szándéka az, hogy ehhez hasonló módon alakítsák majd át a többi lakónegyedet is. A sajtótájékoztatón egyéb konkrét információ nem hangzott el: tehát nem tudni egyelőre, hogy milyen konkrét munkálatok, elképzelések vannak a zöldövezetek kialakítására, a szolgáltatások biztosítására, az esetleges utcakép-változtatásokra stb. vonatkozóan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában