Beruházás

2020.07.18. 13:25

Új energiatermelő egység a váradi hőerőműben

Négy motorból és két forróvizes kazánból álló kapcsoltenergia-termelő egységet építenek a váradi hőerőműben, és ezzel végleg ki lehet majd iktatni az 1966-ban üzembe helyezett 1. számú hőtermelő egységet.

Pap István

A nagyváradi önkormányzat régebb óta igyekszik már kivonni a forgalomból a váradi hőerőmű 1-es számú hőtermelő egységét, az új, gázturbinás erőmű ugyanis kemény hidegek idején, vagy meghibásodások esetén nem tudja teljes mértékben ellátni a város hőenergia-igényét. Ezért a Hőszolgáltató Vállalat időről időre kénytelen beindítani a technológiai és környezetvédelmi szempontból is elavult 1-es termelőegységet, ami miatt már büntetést is kapott a város. Igaz, a szankció ellen fellebbezett a polgármesteri hivatal, de az ítélet még nem ismert, jegyezte meg csütörtöki sajtótájékoztatóján Mircea Mălan, Nagyvárad alpolgármestere, bejelentve azt is, hogy véglegesítették a felépítésre váró új kapcsoltenergia-termelő egység műszaki-gazdasági mutatóit. A beruházás során négy földgázzal működő motort és két forróvizes kazánt építenek, ezek együtt alkotják majd a kapcsoltenergia-egységet, mely egyszerre fog hőenergiát és villamos energiát termelni, és miután ez megépül, le lehet bontani a hőerőmű 1966-ban beindított 1-es blokkját. Ennek kazánja 320 ezer, turbinája pedig 310 ezer órát üzemelt az évtizedek során, és ma már rendkívül elavultnak és környezetszennyezőnek számít. Az alpolgármester elmondta, hogy a beruházás 167 millió lejbe fog kerülni áfával együtt, és két év alatt lehet majd megvalósítani. A költségeket a Termoficare nevű kormányzati fejlesztési programból finanszírozzák, azaz a váradi önkormányzat minimum tizenöt, a kormány pedig maximum 85 százaléknyi költséggel járul hozzá a projekt megvalósulásához. Mălan kifejtette, hogy ezzel a beruházással párhuzamosan folyik a város fűtési fővezeték-felújítási programjának harmadik szakasza, melynek keretében 25 kilométernyi fővezeték és 42 hőközpont újul meg, továbbá Szőllős negyedben termálvizes fűtésrendszert építenek ki, és mindemellett szekunder vezetékeket is felújítanak. Miután mindezek a beruházások megvalósulnak, jelentős mértékben csökkenni fog a veszteség a hálózatban, és ezzel a hőenergia-fogyasztás költségei is lényegesen olcsóbbak lesznek, vázolta fel a jövőt az alpolgármester. A kapcsoltenergia-termelőegység műszaki-gazdasági mutatóira vonatkozó határozattervezetet egyhangúlag megszavazta tegnapi ülésén a Nagyváradi Helyi Tanács.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában