döntöttek

2020.07.28. 14:06

Tovább bérlik a nagyváradi remíz melletti telket

Közel 11 ezer négyzetméternyi telket bérel további öt évre a nagyváradi önkormányzat a Román Államvasutaktól (CFR), döntött legutóbbi ülésén a Nagyváradi Helyi Tanács.

Pap István

A váradi önkormányzat 2018 óta bérli a CFR-től a vasúti remíz közelében lévő, közel 11 négyzetméternyi telket, de ez a szerződés júniusban lejárt. A város további tíz évre akarta meghosszabbítani a bérlést, végül öt évben sikerült megegyezni a vasúttársasággal, de annak lehetőségével, hogy a bérlési időszak a két fél megegyezése nyomán meghosszabbítható. A bérleti díj havi 786 lej plusz áfa, ez tulajdonképpen akkora öszszeg, amennyit a CFR fizetne a városnak telekadóként. A szóban forgó zöldövezet a Secarei utca közelében van, nem messze a vasúti remíztől.

A mostani szerződésben a helyi önkormányzat vállalja azt, hogy a bérlés ideje alatt nem változtatja meg a terület rendeltetését, azaz mindvégig kikapcsolódásra és sportolásra alkalmas közterületként fogja használni. Itt korábban helyi ificsapatok játszották focimeccseiket, a város pedig egy kutyafuttatót is kialakított ott. Az egyhangúlag elfogadott határozattervezet szakjelentésében azzal indokolja a városvezetés a területbérlést, hogy 204 ezer lakossal számolva, amekkorára Nagyvárad lélekszámát becsülik, az egy főre jutó zöldövezet 25 négyzetméter, holott a hatályban lévő normák szerint ez 26 négyzetméter kellene legyen. Ez pedig szükségessé teszi azt, hogy az önkormányzat további területeken alakítson ki zöldövezeteket.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában