Komplexum

2020.07.30. 08:37

Termálvizes fürdőpark épül Váradon

Felújítják a nagyvárad-őssi strandot méghozzá úgy, hogy a jelenlegi létesítmény helyszínén egy új termálfürdő is épül, illetve mediterrán parkot is kialakítanak ott. A megvalósíthatósági tervet és a látványterveket július 29-én mutatták be a sajtó képviselőinek.

Pap István

A váradi önkormányzat újabb nagyszabású beruházásáról Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere és a terveket készítő Daniel Tivadar építész számolt be tegnap. Elöljáróban Florin Birta elmondta, hogy a városvezetés az idei év elején kezdeményezte azt, hogy Nagyváradot, ezen belül is Észak-Őssinek a Sebes-Körös melletti részét nyilvánítsák országos jelentőségű gyógyfürdő-központtá. Az erre vonatkozó kérelem benyújtása után az Országos Rehabilitációs, Orvosfizikai és Balneoklimatológiai Intézet munkatársai mintát vettek az itteni hévízből, és megállapították, hogy jelentős gyógyhatással bíró, nagyon jó minőségű termálvíz van Váradon. Az alpolgármester megítélése szerint szeptemberben szavazhat a helyi tanács a most ismertetett tervről, utána meg lehet hirdetni a közbeszerzési eljárást a kivitelezésre, és ha minden jól megy, akkor a jövő év második felében el is kezdődhetnek a munkálatok. Megítélése szerint az év végéig az egészségügyi minisztérium megadja a városnak az említett minősítést, ami lehetőséget nyújt majd a helyi önkormányzatnak arra, hogy a jövőre megnyíló európai uniós finanszírozási programokból anyagi támogatást hívjon le a termálfürdő megépítésére. A beruházás becsült értéke húszmillió euró.

Részletek

Az őssi strand teljes területe 46 ezer négyzetméter, a leendő beruházás során ezt a területet két részre osztják: a nyugati részen felújítják a jelenleg is üzemelő strandot, a keleti részén pedig, 32.400 négyzetméternyi területen épül majd fel a hévizes fürdőpark. Florin Birta ez utóbbiról elmondta, hogy főként a középkorúaknak és a családosoknak szánják majd ezt a termálfürdőt, a már létező Nymphaea aquaparkkal ellentétben itt nem lesznek csúszdák, élménymedencék, itt minden medencét különböző hőmérsékletű termálvízzel töltenek majd fel, és sokkal több lesz a wellness-szolgáltatás, mint az aquaparkban. Birta bejelentette, hogy a terület nyugati részén felújítják a medencéket, ezt a részt továbbra is főként az időseknek tartják majd fenn, és kedvezményes jegyárakkal fogják üzemeltetni a jelenlegihez hasonló rendszerben és célkitűzéssel. A strand két részére két külön bejáraton lehet majd bejutni, és a két rész között nem lesz közvetlen átjárás. Az alpolgármester a továbbiakban kifejtette, hogy az új létesítményben a nyári szezonban maximum 1700, a téli szezonban pedig legtöbb 600 személyt engednek majd be egyszerre. Minden medencét különböző hőmérsékletű termálvízzel töltenek fel. A termálfürdő helyszínén ugyanakkor mediterrán parkot is létesítenek pálmafákkal és más egzotikus növényekkel, a területet ugyanis úgy alakítják ki, hogy a meleg víznek köszönhetően mediterrán mikroklíma keletkezzen, ami lehetővé teszi majd azt, hogy megéljenek itt a más égöveken őshonos növények. Florin Birta megjegyezte, hogy a tervezett váradi fürdőparknak az olaszországi Ischia, Poseidón nevű létesítménye szolgált mintául.

A maga során Daniel Tivadar építész azonnal jelezte, hogy csak a koncepciót vették át, nem magát az ischiai létesítmény tervét másolták le. A továbbiakban kifejtette, hogy a fürdőpark főépülete mintegy 13 ezer négyzetmétert foglal majd el. Ebben az épületben lesznek a különböző hőfokú termálvizes medencék, mintegy útvonalat fognak alkotni, ugyanis a kevésbé meleg medencéktől lehet majd haladni az egészen meleg, akár a 40 Celsius-fokot is megközelítő medencéig, sőt lesz olyan beltéri medence is, amely összeköttetésben lesz egy kültéri medencével. A főépületből egy pontonhídon lehet majd kimenni a Körös partra, az itt kialakított platformon is lehet majd napozni, de biztonsági okokból a Körösbe nem lehet majd bemenni. A főépületben kapnak helyet a wellness-szolgáltatások, ugyanakkor konditerem és gyereksarok is lesz benne. A szabadban lesz egy úszómedence, illetve szabadtéri kondihely, a terület közepén pedig egy nagy közélelmezési egység kap majd helyet. Az új komplexum területén mind az elektromos vezetékeket, mind pedig a Körös mellett a felszínen futó fűtéscsöveket a földbe süllyesztik. Kérdésre válaszolva Birta elmondta, hogy a beruházás végeztével a fürdőpark befogadóképessége nem fog nőni, ezzel szemben a szolgáltatások minősége jelentősen magasabb színvonalú lesz a mostaninál.

További projektek

A sajtótájékoztatón Florin Birta emlékeztetett arra, hogy Észak-Őssiben vannak más fejlesztési tervek is: ezek egyike a leendő fürdőpark és a sportcsarnok közötti területen egy fedett tanmedence építése. „A területet már át is adtuk az Országos Befektetési Vállalatnak (CNI), hogy válassza ki a kivitelezőt. Egy másik nagy terv a Cazaban tér átalakítása: augusztusban befejezzük a tervezést, majd a helyi tanács szavaz róla, szeptemberben meghirdethetjük a közbeszerzést a kivitelezésre, és az év végén vagy a jövő év elején elkezdődhet ez a munkálat” – vázolta a közeljövőt az alpolgármester. Kérdésünkre válaszolva Birta elmondta, hogy az észak-őssi teniszközpontot semmilyen módon nem fogják érinteni a felsorolt beruházások, ezzel szemben azt még nem tudni, mi lesz a teniszközpont mellett működő kisméretű focipályával. A pálya a város területén van, a létesítmény üzemeltetője és a város között kötött bérleti szerződés jövőre lejár, tette hozzá Birta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában