Beruházás

2020.07.08. 09:48

Speciális igényekhez megfelelő körülményeket

Bihar megye legnagyobb tanügyi komplexuma épül Nagyváradon a speciális oktatást igénylő gyerekek számára.

Pap István

A Bihar Megyei Tanács által bonyolított 74,8 millió lej költségvetésű beruházásról Pásztor Sándor, a megyei önkormányzat elnöke számolt be olvasóinknak. A Nagyváradi Egyetem, a Rulikowski temető és az épülő tömbház-lakónegyed között lévő telket évekkel ezelőtt átvette a megyei tanács, és ott három különálló projektet kíván megvalósítani. Az egyik terv egy technológiai tudásközpont építése, amelyről a napokban írtunk részletesen lapunk hasábjain. Egy másik elképzelés az, hogy három tömbház épüljön az Országos Lakásügynökség (ANL) jóvoltából a terület egyik részére, a lakásokat a megyei tanács alkalmazottainak tartanák fenn. A harmadik, egyben legnagyobb szabású, és immár el is kezdődött projekt egy oktatási komplexum kiépítése speciális oktatást igénylő gyermekek számára a Ceyrat utca 4. szám alatti telekrészen. A beruházásra minden szükséges engedély beszereztek, és kiválasztották a kivitelezőket is; ez a Drum Asfalt, Trameco, Vega 93 és a Struktoplan cégekből álló konzorcium, amely a műszaki terveket és magát a kivitelezést is megvalósítja. A munkálatok idén májusban kezdődtek el, és 36 hónap alatt kell befejeződjenek. A munkaterületen korábban álló épületek többségét már lebontották, és már csak három egyszintes, masszív épület maradt ott, ezeket felújítják és meglesz ezeknek is a rendeltetésük a jövőben, tette hozzá a megyei tanácselnök. Pásztor Sándor elmondta, hogy olyan oktatási komplexum épül, ahova össze lehet majd gyűjteni a Nagyvárad különböző pontjain működő speciális oktatási igényű tanintézményeket, sőt, akár a megye távolabbi pontjairól is be lehet majd hozni ide a gyerekeket, hiszen a megyei tanács már most is három mikrobuszt bocsátott rendelkezésre ahhoz, hogy beszállítsák Váradra a speciális oktatási intézményekben tanuló gyerekeket.

Részletek

A váradi kampusz magába foglal majd egy háromszintes elemi iskolát, illetve külön épületben kap majd helyet az általános iskola, továbbá épül egy könyvtár, egy négyemeletes bentlakás, ugyanakkor külön épületbe csoportosítják az összes orvosi, egészségügyi szolgáltatást, azaz az orvosi rendelőket, az iskolapszichológusokat, a kinetoterápiát stb. Épül majd egy sportterem, egy étkezde és egy fedett medence is, mely utóbbiban a hidroterápiás kezeléseket lehet majd elvégezni. Mindemellett szabadtéri játszó- és sportterek, illetve élménypark is lesz a létesítményben. És itt kap majd szerepet a három régi megmentett épület is: ezek közül kettőben műhelyeket alakítanak majd ki, ahol különféle foglalkozásokat lehet majd végezni a gyerekekkel, a harmadikban pedig lovardát szeretnének működtetni a fogyatékkal élő, illetve speciális oktatási igényű gyerekek számára. Pásztor Sándor elmondta, hogy a több mint 74 millió lejes költségvetésből az idén a megyei tanács mintegy 15–20 milliót tud biztosítani erre a beruházásra. A munkálatok ugyanis a megyei tanács saját forrásaiból zajlanak, de a tanácselnök elmondta, szeretné, ha erre a nagyon fontos beruházásra sikerülne uniós finanszírozást találni. Korábban már beszámoltunk arról, hogy a tanácselnök egyeztetett Ludovic Orban miniszterelnökkel arról, hogy miképpen lehetne EU-s forrást nyerni erre a projektre, a kormányfő nagyváradi látogatásakor segítséget ígért ebben az ügyben. Végezetül Pásztor Sándor kijelentette: függetlenül attól, hogy kap-e a tanács anyagi támogatást, illetve függetlenül attól, hogy milyen lesz a következő megyei tanács összetétele, ez a projekt már minden bizonnyal meg fog valósulni. Hangsúlyozta, hogy fontos, nagy hasznot hajtó fejlesztés ez, hiszen amellett, hogy a gyerekeket korszerű, huszonegyedik századi körülmények között és módszerek segítségével lehet majd oktatni, az az előnye is meglesz a beruházásnak, hogy több belvárosi ingatlan is felszabadul, és azoknak más, új rendeltetést lehet találni.

Borítókép: új „szerepet” kapnak: két megmentett épület a három közül, melyek még az első világháború előtt épültek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában