Fordítottan

2020.07.27. 10:03

Lebontották, majd birtokba vették

Mondhatni, a szekeret fogta a lovak elé a nagyváradi helyi tanács pénteki ülésén: elfogadta azt a határozatot, amellyel bontás céljából a város közvagyonából a város magánvagyonába vett át két olyan ingatlant a nagyváradi nagypiac területén, amelyeket már korábban lebontottak.

Pap István

Különösebb viták nélkül zajlott le a pénteki nagyváradi helyi tanácsülés, ahol egy órán belül mintegy hatvan határozatról szavaztak a tanácsosok. Kisebb vita keletkezett annak a az előterjesztésnek a kapcsán, amelyben utólag tettek át a város közvagyonából a város magánvagyonába két olyan ingatlant a nagypiac területén, amelyeket már korábban lebontottak. Liviu-Miha Sabau Popa a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője a napirendi pont vitáján azt kérdezte, hogy valójában milyen állapotban vannak azok az épületek, amelyekre a határozat vonatkozik, illetve azt, hogy nem szegte-e meg az önkormányzat az 841/1995 számú kormányhatározatot ezzel az eljárással. Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere válaszában kifejtette, hogy a helyi tanács tavaly fogadta el a vagyonkezelő igazgatóság előterjesztését, amely a nagypiacnál lévő magántulajdonok kisajátítására vonatkozott, és ugyanebben a határozatban a tanács elvi beleegyezését adta ahhoz is, hogy lebontsák azokat az ingatlanokat, amelyek a kisajátítási sávban vannak. „Most nem történik más, mint papíron is megoldjuk azt, hogy az a két épület immár le van bontva”. Az alpolgármester nem reagált a szociáldemokrata politikus második kérdésére.

Eljárás

A tanácsülés után Liviu-Mihai Sabau Popa lapunk kérdésére válaszolva elmagyarázta, hogy 841/1995 számú kormányhatározat szabályozza azt, hogy közintézmények milyen módon bonthatnak le saját tulajdonban lévő ingatlanokat. Bontás előtt egy bizottságot kell létrehozni, illetve tendert kell kiírni a bontásra. A bizottság meg kell állapítsa azt, hogy a bontás ára kisebb-e annál, mint amennyi összeget a bontásból származó anyagok eladásából vissza lehet szerezni, és ennek függvényben kell dönteni arról, hogy eladják az ingatlant, vagy szerződést kötnek a munkálatra, majd eladják a bontásból megmaradó anyagokat. Sabau Popa jelezte, hogy ez az eljárás elmaradt a nagypiacon ledózerolt két épület esetében, emellett törvénytelennek ítélte azt, hogy a közvagyont képező épületeket tüntettek el. „Éppen ezért szavaztunk a határozat ellen. Hasonló volt a helyzet a Gomba dombi felüljáró esetében. Azt is lebontottak, és csak hónapok múlva jöttek be a javaslattal a helyi tanácsba.” Arra a kérdésünkre, hogy lesznek-, illetve lehetnek-e jogi következményei ennek a mostani ügynek, a tanácsos kifejtette: „Mi most kifejeztük szavazatunkkal a véleményünket erről a határozattervezetről, most már jöjjenek azok, akiknek a hatáskörükbe tartozik az, hogy megállapítsák, hogy mennyire volt mindez törvényes”. A határozat-tervezetet egyébként a PSD és at RMDSZ-frakció ellenszavazatai mellett fogadta el nagyváradi helyi tanács. Mint arról korábban beszámoltunk, a szóban forgó tervezet első cikkelye kimondja, hogy visszavonják a Közterületfenntartó haszonbérleti jogát két, a nagyváradi nagypiacnál lévő ingatlanra, a második paragrafus pedig arról rendelkezik, hogy a két ingatlant Nagyvárad közvagyonából a város magánvagyonába veszik át annak érdekében, hogy üzemen kívül helyezzék, és lebontsák azokat. Csakhogy a határozatban megjelölt C25 és C7 jelzésű épületeket már korábban lebontották, tehát akkor, amikor ezek az épületek a város közvagyonát képezték.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában