Odú

2020.07.17. 12:07

Könyvbemutató az Ady Endre Emlékmúzeum teraszán

A 2020-as év Gyújtópont irodalmi kerekasztal-beszélgetéssorozatának első alkalmára július 17-én, pénteken 19 órától kerül sor, mely alkalommal Kemenes Henriettének, az Élő Várad Mozgalom szerzőjének első önálló verseskötetét, az Odút mutatják be az Ady Endre Emlékmúzeum teraszán.

Kemenes Henriette, a Fiatal Írók Szövetségének gondozásában megjelent, Odú című debütkötetének alapgondolata a primordiális szakralitás. Egy helyrehozhatatlan jelenből való visszavágyódás abba a képzeletbeli kiindulópontba, ahol az emberiségnek még megadatott az esély egy szebb jövő megteremtésére. A versekben kiemelkedően fontos szerepet kap az állati jelenlét, mivel folyamatos és megkerülhetetlen kölcsönhatásban van az emberrel. Az odú, mint az oltalom motívuma van jelen egy otthontalan világban.

A kötet fülszövegét Kemény István írta: „és most nincs szentebb / a Földön, mint ez a három állat, / ez a tizenegy láb. Lehet-e ennél több szeretettel rámutatni egy szemetet zabáló kis kutyafalkára a konténer mellett? Ki ne kezdené számolgatni a lábakat? Ki ne jönne rá, hogy egyikük háromlábú? Ki ne sajnálná meg, és ki ne tűnődne el, hogy ő maga vajon hány lábú kutya a saját falkájában? Kemenes Henriette hiperérzékeny versei menedéket keresnek az élőlényeknek a fullasztóan szűkös világban, odút, ahol éppen elférünk, és még levegőt is kapunk. Teret és időt nyitnak oda, ahol azt hittük, nincs hely: kifordítják a barlangot, és zöldhatárt tesznek a hétfő és a kedd közé, hogy átszökhessünk rajta a jövőből a múltba, és vissza is, ha kell.” A szerzővel Szűcs László költő, a Várad folyóirat főszerkesztője beszélget. Az eseményt dedikáció követi, és a kötet a helyszínen kedvezményes áron lesz megvásárolható. Partnerek: Várad Kulturális Folyóirat, Fiatal Írók Szövetsége, Szépíró Kör Nagyvárad, Ady Endre Emlékmúzeum. Az esemény támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Borítókép: Kemenes Henriette Odú című verseskötetét mutatják be

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában