Visszatekintés

2020.07.02. 09:33

Kereskedelmi élet Váradon a századforduló körül

Egy kis „sportos” kitérő után térjünk vissza városunk századforduló körüli kereskedelmi életéhez, mert bőven van még bemutatásra váró cég és kereskedőfamília, akik megérdemlik, hogy megemlékezzünk róluk, és főleg, hogy megpróbáljuk visszahozni őket a váradi magyarság tudatába.

Farkas László

Első bemutatásra váró cégünk, az Emília-malom 1910-ben ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. 1885-ben Weinberger Jakab alapította a céget. Természetesen az elején az akkori technika vívmányainak eszközeivel működött a malom, mégis első volt az ország gőzmalmai között.

Nagy ambícióval és szinte emberfeletti szorgalommal dolgoztak az évek során azon, hogy az egykori kis gőzmalom megállja a helyét a gabona- és lisztkereskedelemben. Mi több, a szakavatott és körültekintő vezetés tette lehetővé azt, hogy a malom az iparág terén minden tekintetben komoly vállalattá váljon, és így a monarchia egyik legjobban berendezett és bevezetett malma legyen. Ifjabb Weinberger Lajos még apja életében lépett be a céghez, de az alapító halála után mint egyedüli tulajdonos irányította azt. A termékek széles skáláját gyártották, így nem csoda, hogy az Emília-malom forgalma évről évre növekedett, és az őrlemények egész Európában ismertté és keresetté váltak.

A cég fennállásának 25. évfordulójára ifj. Weinberger Lajos nagyszabású újítással rukkolt elő. Több külföldi malmot látogatott meg az évek során, és ennek eredményeképpen a malmot teljesen automatikus üzemmé alakította át. Az újonnan vásárolt berendezés beindulása után a búza egész feldolgozása kizárólag gépek útján történt, így a malom megsokszorozta termelőképességét. Azoknak a vállalatoknak a sorában volt tehát a helye ennek az ipartelepnek, amelyet a becsületes, kitartó munka és az akaraterő emelt föl a kicsiből a nagyszabású üzemek színvonalára.

Emília-malom

Napjainkra már nyoma sincs ennek az ipartörténeti emléknek, néhány éve, hosszú huzavona után és egy politikai döntés nyomán magánkézbe került a terület, így a műemlékké nyilvánítás is elkésett, az épületet pedig lebontották. Várad szegényebb lett egy, a város magyar-zsidó múltját igazoló építménnyel. Az Emília-malom ismertetése után térjünk át egy híres kereskedői cég, a Füchsl Testvérek utódai kereskedelmi rt. bemutatására, amely ifj. Ullmann Izidor agilitását dicséri. A kitűnő nevű üzlet 1850-ben alakult meg és az ország talán legrégebbi borüzlete volt a századforduló táján. Borait és szilvóriumfőzeteit az egész országban ismerték akkoriban. A cég exportja is nagyon terjedelmes volt. A Füchsl-féle üzletet 1905-ben vette meg ifj. Ullmann Izidor, a Füchsl palota kétharmad részével. Részvénytársasággá alakította át a vállalkozást és fáradhatatlan munkával meghatványozta a régi cég forgalmát. A munkában méltó társai voltak vejei és fiai is.

A részvénytársaság elnöke ifj. Ullmann Izidor volt, igazgatók Ullmann Mór, Schvarcz Soma (az Ullmann és Schvarcz vaskereskedés beltagja), Ullmann Salamon és Ullmann Arthur. A felügyelőbizottság Bordé Ferenc elnökből, Justh János és Klein Andor tagokból állt. A cég vezérigazgatója Gerlisz Gyula volt, a borkereskedés elismert, kiváló szakembere, akinek segítsége nélkül talán még az Ullmannoknak sem sikerült volna ilyen mértékben bővíteni a céget.

Lévai Márton könyvkötészeti cégét mutatjuk be harmadikként, azt a nagy perspektívával kecsegtető vállalkozást, amely „a Rákóczi úton, a házak tűzfalai között meghúzódva” működött. „Favonalozó gépeket, gyönyörű vasvonalozó gépet tart szakadatlan mozgásban három motor” – írja egy korabeli cégjegyzék ismertetője. A Rákóczi út 20. szám alatt működő cég állította elő Magyarország legkeresettebb vonalazott könyveit, üzleti könyveit és könyvkötéseit. Nemcsak a fővárosnak, a vidéknek, hanem még Ausztriának is szállított termékeiből.

A Lévai-féle könyvkötészet és könyvgyár nagyméretű műhelye egy olyan vállalkozó álmának a megvalósulása volt, akinek volt bátorsága és ereje ahhoz, hogy egy olyan iparágat honosítson meg, amit városunkban csak kisebb műhelyekben végeztek. Miután a kis cég kinőtte önmagát és Lévai Márton belátta, hogy a szakmájának jövője van Nagyváradon, szorgalmas, szinte emberfeletti munkával állt neki fejleszteni azt.

Lévai Márton sírköve

Külföldi utakra ment, hogy a könyvkötészet legfinomabb ágazatait megismerje és megtanulja. Az ott tanultakat aztán szép nyugodtan, sorra gyakorlatba ültette gyárában. Idézzük megint a cégjegyzéket: „Ha kellett, nem kímélt beruházási áldozatokat, hogy azoknak az igényeknek is megfeleljen, amelyeket egyre jobban és jobban támasztottak a könyvkötészet mesterségével szemben, így aztán műhelyéből csodaszép munkák kerültek ki, melyek természetesen mindig szélesebb körben hódítottak vevőket és megrendelőket”.

A XX. század első éveiben a vállalat magánvállalatból részvénytársasággá alakult, új nevet vett fel és egy újabb, modern gépekkel felszerelt nyomdát és dobozgyárat rendezett be, amiben 90–100 munkás dolgozott. Az új név pedig „Lévai Márton-féle könyvkötészet vonalzó és üzleti könyvgyár részvénytársaság” lett. Ezután a cégnek, a megnövekedett kapacitással még több rendelést kellett teljesítenie. Megrendelői között volt többek között az Adria tengerhajózási vállalat is és számos más cég a monarchiából.

A cég igazgatói Wallner Ödön megyei főügyész, dr. Schweiger Ede ügyvéd, káptalani alapítványi jogtanácsos, ivánkai Fleischhakker Gyula, a Biharmegyei Takarékpénztár igazgatója, Markovits Sándor, a Biharmegyei Takarékpénztár helyettes igazgatója voltak. Üzemvezető igazgató Lévai Márton, kereskedelmi vezető pedig Németi Mihály.

„A vállalat napról-napra fejlődik és erősbödik, a vidéken ma is páratlan a maga nemében és ilyen vezetőség mellett alapos remény van arra, hogy a belátható időn belül, az ország egyik legelőkelőbb ily nemű iparvállalatává fogja magát felküzdeni” – olvashatjuk a cégjegyzékben.

Borítókép: a Füchsl-ház

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában