XII.

2020.07.08. 11:56

Ismét megszervezték az Aratók Találkozóját Hajdúnánáson

A hagyományhoz híven július első szombatján tartották meg Hajdúnánáson a XII. Hagyományőrző Aratók Találkozóját. Az egész napos programon részt vett a testvérváros, Érmihályfalva küldöttsége, a Magyarok Kenyere programba szánt adományt is átadva.

Chirai Beáta, Bibarț Nagy Tímea

Hajdúnánás immár a XII. Hagyományőrző Aratók Találkozójára invitálta a mihályfalviakat az elmúlt szombatra a Hajdú-Bihar megyei városba, pontosabban az attól nem messze található Nyakas farmra. Szombaton reggel napsütéses időben kezdődhetett meg a bemutató, amit a Nánási Hajdú Bokréta Hagyományőrző Egyesület, a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ és a Nyakas farm közösen szervezett. Nyakas András vállalkozó nem kis áldozatot vállalt a szervezésben, ugyanis ingyenes ellátásban részesítette az érdeklődő tömeget.

A szervezők évtizedes, kitartó munkáját Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke köszönte meg, ezután Szólláth Tibor polgármester is üdvözölte a megjelenteket.

Érmihályfalváról a Nyíló Akác néptánccsoport két táncosa, Borbély-Simon Csenge és Zdroba Natália több, mint 400 darab hagyományosan hajtogatott tepertős pogácsát osztott szét az összegyűltek között, melyek Oltean Erzsébet és Bíró Katalin keze munkáját dicsérik.

A délelőtti aratóverseny után – melynek során a munkafolyamatok pontos bemutatását kérték a résztvevő csapatoktól – a szervezők kulturális műsorral szórakoztatták az összegyűlt tömeget a késő délutáni órákig.

Ezek mellett a jó hangulatért felelt még a Hajdú Bokréta dalos csoportja, a Lente Lajos Magyarnóta Egyesület, valamint Tordai Zoltán és Cigányzenekara, akik kísérték a különböző csoportokat, nótázni vágyókat. Volt továbbá néptáncbemutató, a tarlón csikós bemutató, a gyerekeket ugrálóvárak várták, de lehetőség nyílt szekerezni és hintózni is.

A Magyarok Kenyere Program búzájának ünnepélyes átadása során Nyakó József, Érmihályfalva polgármestere felajánlotta, egy adományozó levél kíséretében, azt az 57 mázsányi búzát, melyet a város gyűjtött helyi kis- és nagygazdáktól. Az adományozó gazdákat Kis Imre mérnök képviselte a helyszínen.

A továbbiakban Vigh Ibolya és Maneszes Márton kolozsvári előadóművészek, illetve Nagy Gréta és Fejszés Attila, a győri Nemzeti Színház művészei szórakoztatták a publikumot, a szervezők pedig azzal búcsúztak, hogy jövő júliusban, a hónap első szombatján újra találkozunk.

Borítókép: a találkozó egyik mozzanata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában