Támogatás

2020.07.08. 09:54

Húsz váradi cég kapott adókedvezményt

Eddig húsz váradi vállalkozás élt annak lehetőségével, hogy adókedvezményt kérjen azért, mert a világjárvány visszavetette gazdasági tevékenységüket.

A Nagyváradi Helyi Tanács június 10-én fogadta el azt a határozatot, amelynek alapján a helyi önkormányzat adókedvezményt biztosít váradi jogi és természetes személyeknek, akiknek gazdasági tevékenységét visszavetette a járványhelyzet. Húsz százalékos ingatlanadó-kedvezményt kapnak azok a tulajdonosok, akik gazdasági tevékenységre használják ingatlanukat, de a szükségállapot bevezetése miatt kénytelenek voltak teljesen vagy részlegesen felfüggeszteni tevékenységüket. A kedvezményezettek másik kategóriájába tartoznak azok, akik állami tulajdont bérelnek Nagyváradon, amelyben gazdasági tevékenységet fejtenek ki, de a szükségállapot két és fél hónapja alatt kénytelenek voltak leállni. Ezek a bérlők a szükségállapot idejére mentesülnek a bérleti díjak kifizetése alól.

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal gazdasági osztálya eddig húsz váradi vállalkozás kérelmét hagyta jóvá, az adókedvezmény összértéke 428.420 lej. A polgármesteri hivatal közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy az érintettek szeptember 15-ig benyújthatják erre vonatkozó kérelmüket a váradi városháza ügyfélfogadó termének 3. és 4. ablakánál, vagy elküldhetik online a primarie@oradeea.ro e-mail címre.

Eljárás

Az ingatlanadó-kedvezményt kérők saját felelősségre tett nyilatkozatukban meg kell jelöljék az ingatlan címét, és azt, hogy annak mekkora részében állt le teljesen vagy részlegesen a gazdasági tevékenység. Az a tulajdonos is jogosult a kedvezményre, aki más vállalkozónak adta bérbe ingatlanát, de csak akkor, ha a saját felelősségű nyilatkozatából kiderül az, hogy a bérleti, koncessziós, átalánydíjnak stb. legalább ötven százalékáról le kellett mondania a járványhelyzet miatt, és az ingatlannak legalább a felében leállt a gazdasági tevékenység a szükségállapot ideje alatt. Bérbe adott ingatlan esetében a bérlőnek is nyilatkozatot kell megfogalmaznia arról, hogy leállt a gazdasági tevékenysége. Ha a kérvényezők már kifizették idei évi adójukat, akkor ennek visszafizetését, vagy egy jövőbeni adókötelezettség alóli mentesítést kérhetnek.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában