Közlemény

2020.07.11. 10:00

Hinni kell és küzdeni, másképp nem érdemes. Ne hagyjátok… az iskolát!

Fotó: Alexandru Nițescu

A nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola (korábban nevezték 9-esnek vagy George Coșbucnak is) Szaniszló utcai főépületének felújítása hosszú évek óta beszédtéma. A főépületet a római katolikus egyház 1900-ban építette a belső udvarban lévő Szent László-kápolnával egyetemben és Szent László koldusápoló és fiúgyermek-menedékházként működött. A kommunizmus éveiben egy újabb épülettel növelték az akkor már általános iskolaként működő intézményt, de a tulajdonlás kérdésében évtizedek óta perben volt egymással a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal és az építtető katolikus egyház. Ez a per, megkérdőjelezhető igazságossággal ugyan, sajnos a polgármesteri hivatal irányába dőlt el.

Az épületek olyan mértékben leromlottak, hogy az utcafronton lévő vakolat az utcán elhaladó gyalogosokra is ugyanúgy veszélyes volt, akárcsak a gyermekeket váró szülőkre és nagyszülőkre. Az RMDSZ az elmúlt négy évben a Szacsvaynak helyt adó Dudek iskolába járó kisiskolások számára az egyik megyei önkormányzati tulajdont szerezte meg és teremtett jobb, élhetőbb körülményeket. Ezek az épületek fel is lettek újítva. A város tulajdonává vált főépület biztonságossá tételére a megyei tanács forrást is biztosított 2018-ban. Az RMDSZ helyi tanácsosai, a szülőkkel közösen közelharcot kellett vívjanak, csupán azért, mert a többségi politikusok számára ez nem volt prioritás. 2018-ban még voltak olyan magyar politikusok, akik terroristákhoz hasonlították azokat a magyar szülőket, diákokat, RMDSZ-tanácsosokat, akik a testületi ülésen kiálltak, harcoltak, küzdöttek a magyar iskolának utalt pénzek eltérítése ellen. Egy nyilvános sajtótájékoztatón az RMDSZ-es megyei tanácselnök jelezte, hogy a hasonló tulajdoni viszonyban lévő filharmónia homlokzatának felújítását is elkezdi, ha a városháza a magyar iskolát is megújítja. A filharmónia fel van állványozva, a munka zajlik, és úgy tűnik, a magyar iskolánál is elindult a közbeszerzés. Nyilván nem csak ez, de ez is segített. Jó dealnek, egyezségnek bizonyult az ajánlat!

Az RMDSZ nagyváradi szervezete szerint a sokéves huzavona sem a diákok, sem a város lakóit nem segítette. A mandátuma végéhez érő, leköszönő RMDSZ-es önkormányzati képviselők, köztük a Szacsvay-iskola egykori aligazgatója számtalan benyújtott kérelem, javaslat, a témához fűződő napirenden kívüli hozzászólás, viták, követelések, szócsaták, csendesebb és zajosabb „forradalmak” méltó eredményének könyvelhetik el az intézmény főépületének a felújítását. Bizonyítéka ez annak a meggyőződésünknek, mely szerint érdemes hallatni a hangunkat, harcolni a jogainkért, küzdeni az értékeinkért mindig, minden lehetséges esetben és csatornán. Négy éven át ezen elv vezérelte a nagyváradi önkormányzat RMDSZ-frakciójának cselekedeteit.

A jelenlegi közbeszerzési eljárás mellett az Ady- és az Szent László-iskola is az RMDSZ segítésével jutott a fűtéshálózat felújítási munkálataihoz szükséges forrásokhoz. Még a magyarság elleni tartalomért elítélt román nacionalista hetilap is az RMDSZ sikerének értékeli a Szacsvay-iskola felújítási munkálatainak a meghirdetését.

Végezetül egy feladat maradt: a városháza ne húzza-nyúzza a közbeszerzést, szerződéskötést, munkálatot. Úgy gondoljuk, fontos, ha már közösen eddig eljutottunk, hogy gyorsan sikerüljön az épületet méltó módon rendbe hozni.

Az RMDSZ nagyváradi szervezete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában