Választások

2020.07.10. 10:01

EMNP-programpontok: a helyi turizmus fellendítése az egyik cél

Ismertette az Erdélyi Magyar Néppárt önkormányzati választási programját csütörtök délelőtt Szilágyi Zsolt, az EMNP Bihar megyei szervezetének tanácselnök-jelöltje és Zatykó Gyula polgármesterjelölt.

János Piroska

A tegnapi tájékoztató kezdetén a két jelölt kitért a világjárvány okozta jelenlegi helyzetre is. Szilágyi Zsolt szerint köszönet illeti azokat, akik a nehéz időkben aktívan felléptek a helyzet kezelése érdekében. Politikai hovatartozás nélkül, helyi szinten a városi és megyei elöljárókat – Dumitru Țiplea prefektust, Gheorghe Carp kórházigazgatót és Ilie Bolojan polgármestert – emelte ki. Megjegyezte: annak ellenére, hogy Bihar megye tranzitzónának számít, sokkal jobban áll a járványkezelés terén, mint az ország többi része, ez egyrészt annak is köszönhető, hogy a megye lakossága fegyelmezettebben viselkedett. A jelenlegi helyzet miatt ezért nem hibásak, inkább csak elszenvedői a Bihar megyeiek – tette hozzá. Tragikus és egyben komikus az, ami Bukarestben zajlik, érthetetlen, hogyan lehetett szabadon engedni azokat a fertőzött és fertőzésgyanús személyeket, akiknek karanténban kellett volna maradniuk. Az alkotmánybíróság döntése után rögtön megoldást kellett volna találjanak a karantén jogi keretére – mondta el –, így félő, hogy külföldön Románia ismét vörös zónás országnak minősül majd. Zatykó Gyula polgármesterjelölt szintén köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, továbbá megjegyezte: országos szinten kellett volna megoldani azok szállítását, akik gyalogosan lépték át a határt, nem pedig a megyéket terhelni ennek a problémának a kezelésével.

Új szín az erdélyi politikában

„Szeretjük Erdélyt, szeretjük Biharországot, ez itt a hazánk” – hangzik az EMNP programnyitó szlogenje. Szilágyi Zsolt megyei tanácselnök-jelölt elmondása szerint az EMNP új lendületet, új színt szeretne hozni az erdélyi politikába, a politikus meglátása szerint ugyanis az RMDSZ eljátszotta a magyarok jelentős részének a bizalmát, de a román politikusok előtt is hitelüket vesztették. A programpontok közül a jelölt a megye turizmusát érintő célkitűzéseket emelte ki: az épített örökség felleltározása és megőrzése mellett nagy hangsúlyt fektetnének a helyi turizmus fellendítésére, ugyanis Szilágyi elmondása szerint a megye számos kiaknázatlan turisztikai potenciállal bír, a világjárvány miatt pedig sokan választanák a biztonságosabb hazai úticélokat. Bicikliutakat, új sípályákat építenének, programjuk kialakításában pedig a „zöld szempontokat” is szem előtt tartják, ugyanakkor a szomszédos Hajdú-Bihar megyével való testvérkapcsolati együttműködést is felhasználnák a térség turizmusának fellendítése érdekében.

Zatykó Gyula polgármesterjelölt elmondta: jelenleg zajlik a programalkotás, várhatóan két hét múlva teljesen elkészülnek vele. Ebben mindenkit meg szeretnének szólítani. A 34 képviselőjelölt-helyre ötvenen jelentkeztek, egyelőre csak annyi biztos, hogy a jelöltlistát Zatykó Gyula vezeti. Ha bekerülnek a vezetésbe, száz személyből álló szakértőgárda fogja segíteni munkájukat – tette hozzá az EMNP polgármesterjelöltje. Meglátása szerint az RMDSZ és a PNL megromlott kapcsolata okán a magyar jelenlétet a városban és a megyében is csak az EMNP tudja majd biztosítani a helyhatósági választások után.

Hajlandóak a tárgyalásra

Szilágyi Zsolt elmondta: két évvel ezelőtt többször is felvetette a tárgyalás lehetőségét Kelemen Hunornak, azonban nem kapott pozitív választ. A magyar közösség körében jelen levő pluralizmus nem kellene csökkentse az esélyeket, illetve a mandátumok számát – tette hozzá. Az RMDSZ-nek szakítania kellene az „egypárt-gondolkodással”, és el kellene fogadnia annak valóságát, hogy három magyar párt van jelen Romániában, ahol kevés a magyarok létszáma, ott ugyanis csak koalícióban érhetnek el sikert. Az EMNP nyitott a tárgyalásra, amint az RMDSZ felhagy az egypárt-gondolkodással – mondta el a Néppárt egykori elnöke. Ennek kapcsán Zatykó Gyula megjegyezte: a megyei tanácsban megüresedett helyre máig nem javasolták, illetve hagyták jóvá az RMDSZ listáján nyolcadikként szereplő MPP-s politikus, Helmeczi Lajos tanácsosi helyét.

A sajtó kérdésére, miszerint meglepte-e Pásztor Sándor visszalépése, Szilágyi Zsolt elmondta: az elmúlt négy év eredményének fényében logikus lépésnek találja, az elmúlt mandátumot egy „szomorú fejezetnek” nevezte, amelyben nincs mire büszkének lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában