Beruházás

2020.07.16. 08:45

Egy új út, két leágazással

Elkészült a Váradot Nagyürögddel összekötő új út megvalósíthatósági terve.

A nagyváradi és a nagyürögdi polgármesteri hivatalok illetékesei a két települést összekötő új út nyomvonalán találkoztak tegnap, hogy egyeztessék a beruházás utolsó részleteit. A közel nyolc és fél kilométer hosszú út a Grigorescu lakónegyedből, a váradi körgyűrű közvetlen közeléből fog kiindulni. A Halasi Gyula és a Nagyürögdi út vonalán fog haladni, elhalad a nagyürögdi erdő széle mellett, majd tovább a Nagyürögd–Oláhapáti közötti 64-es számú községi útig. Az útszakasznak két leágazása is lesz. Az egyik a nagyváradi repülőtér déli részének közelében, ez az 1,6 kilométer hosszúságú leágazás az Arad felé vezető országútba fut majd bele, a Mácsapusztára vezető 77-es számú községi út kereszteződésében. A másik, 1,3 kilométeres szakasz az erdőszéltől indul majd ki és Nagyürögd központjába vezet. Az új út alternatívát jelent majd a 79-es számú országúthoz képest, és remélhetőleg csökkenteni fogja az Aradi út forgalmát is. A projekt részeként egy körforgalmat építenek az új út és a 77-es számú megyei út kereszteződésében, az országutat pedig négysávosra szélesítik az új körforgalom és a repülőtér közötti szakaszon. Ugyanakkor a terv magába foglalja másfél méter széles bicikliút kiépítését is az útszakasz teljes hosszán. A beruházás becsült költségvetése 9,5 millió euró áfával együtt, a megvalósítási időszak 18 hónap. Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere a terv kapcsán elmondta, hogy legkésőbb augusztusban mindkét település helyi tanácsa szavazni fog a projektről, hogy ősszel már meg is lehessen hirdetni a tendert. A munkálatok jövőre kezdődnek majd el, valószínűleg uniós forrásokból.

Az új út mentén buszmegállókat is építenek, az elképzelések szerint ugyanis a Nagyváradi Közlekedési Vállalat fog buszjáratokat üzemeltetni Nagyürögdre. További elképzelés az, hogy szabadidős és kikapcsolódási övezetté alakítsák át a nagyürögdi erdőt, tette hozzá Bolojan, azt nem részletezve, hogy miből fog állni ez az átalakítás. Petru Baba, Nagyürögd polgármestere a község fejlődése szempontjából fontos beruházásnak nevezte ezt a tervet, míg Adrian Foghiș, a Nagyvárad Metropolisz Övezet Közösségi Fejlesztési Egyesület igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a beruházás megvalósításával újabb fontos összeköttetés létesül Nagyvárad és a környékbeli települések között. A polgárok július 23-ig továbbíthatják a megvalósíthatósági tervhez kapcsolódó megjegyzéseiket, javaslataikat a consultarezmo@oradea.ro e-mail címre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában