Az Év kiállítása

2020.07.09. 18:00

Az Év kiállítása-díj jelöltjei közt az Ím, megtaláltam magamat!

Az Ady Endre Emlékmúzeum Ím, megtaláltam magamat! című tárlata is esélyes arra, hogy elnyerje a Pulszky Társaság Az Év kiállítása 2020 pályázatának díját azzal, hogy bejutott a második fordulóba. A két fődíj és az elismerések átadására szeptember 26-án a Nemzeti Múzeumban tervezett egynapos rendezvényen kerülhet sor.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

A magyarmuzeumok.hu beszámolója szerint a koronavírus árnyékában kissé elkésve tartotta meg első, online ülését a Pulszky Társaság által tizedik alkalommal kiírt Év kiállítása pályázat zsűrije (Bajzáth Judit, Deme Péter, Gózon Ákos, Janotka Mónika, Kalla Zsuzsa, Mányi István, Mihalkov György, Rajcsányi Gellért, Vásárhelyi Tamás). Beérkezett 13 pályázat, 10 Magyarországról, 1-1 Kassáról, Nagyváradról és Topolyáról. Egy múzeum kettőt adott be, de a zsűri a kiírásnak megfelelően csak az egyiket fogadta be, így egytucat „versenyző” van. Az idén határon túli, magyar vonatkozású kiállítással is lehetett pályázni. Sokféle szakmai körben aktív kollégák fejenként egy, kiemelkedőnek tartott kiállítást jelölhettek, így akarták elérni, hogy olyan pályázók is „ringbe szálljanak”, akiknek ez maguktól nem jutott eszébe, vagy akik magukat esélytelennek érezték. Ez tükröződött is: több jelöltség alapján pályázó kiállításról kell a zsűrinek értékelést készítenie, mint „önjelöltről”. Jelentős változás az is, hogy ezúttal a kétmillió forint bekerülési költség alatt és fölött megvalósult kiállítások külön kategóriában indultak – ezzel próbálták elejét venni, hogy teljesen más „súlycsoportban” pályázóknak kelljen összemérni a kiválóságait. Mert a cél változatlan: megkeresni a legeredetibb, magas színvonalon megvalósított, a hatékony, korszerű kiállítási kommunikációra jó példákat felmutató állandó vagy időszaki kiállítást. A nemes versengéssel a Pulszky Társaság egyben a magyarországi és határon túli múzeumok közötti szakmai kapcsolatokat, együttműködést is segíteni szándékozza.

A kilenc továbbjutó: Ragyogj! Divat és csillogás (Budapesti Történeti Múzeum – Kiscelli Múzeum), Vízeum (Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum), Ím, megtaláltam magamat! (nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum), Minden múlt a múltam#huszadikszázad#privátfotó#fortepan (Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria), Clara – Rotschild Klára divatkirálynő a vasfüggöny mögött (Magyar Nemzeti Múzeum), Mesetér – Látványtár (Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szennai Skanzen), Kik a cipszerek? (Evangélikus Országos Múzeum), Volt egyszer egy színház… (Topolya Község Múzeuma), 51 hónap (Szabadtéri Néprajzi Múzeum).

A váradi kiállítás a Körösvidéki Múzeum, illetve a Magyar Irodalmi Emlékházak programja keretében a Petőfi Irodalmi Múzeum közös munkája, és egy régi adósságot törleszt. Gazdag anyaga mélyfúrás a fiatal, ambiciózus költő indulásának közegébe: a Léda-szerelem, a „botrányos” publicisztikák, a színházi szerelmek eddig nem látott dokumentumait, fotóit, képzőművészeti anyagát gyűjtötték össze az alkotók, és így Ady eddig ismeretlen arcéle rajzolódik ki. Számos mozgóképes és interaktív pont lazítja ugyanakkor a sűrű műtárgyanyagot.

„Természetesen nagyon örülünk a jelölésnek. A felújítás óta sokkal több a román látogató is, akik nagyon érdeklődőek és alaposan végignézik a kiállítást. Többnyire családok, szülők és gyerekek jönnek, valamint egyetemisták és persze az idősebb korosztályból is, bel- és külföldről egyaránt” – nyilatkozta lapunknak Szamos Mariann muzeográfus.

Borítókép: a múzeum egyik részlege

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában