nincs mit szépíteni

2020.07.21. 11:52

Ahol a szelektív hulladékgyűjtés csak jó reklámnak számít

A „piros madaras” bevásárlóközpont bejáratát egy sor szelektív hulladéktároló ékesíti Nagyváradon. Ide karton- vagy papírhulladéktól kezdve, kisebb elektronikai eszközökön át, használt elemekig mindenfélének találunk megfelelő dobozt.

Fotó: Pikó Stefánia

Pikó Stefánia

Képzeljük el, hogy heteken át gyűjtögetünk mondjuk elhasznált ceruzaelemeket, amelyeket magunkhoz is veszünk, amikor bevásárolni indulunk, majd a helyszínen felfedezzük, hogy az „elemek” feliratú tároló alján mindenféle szemetet lehet látni a résen keresztül, köztük egy használt maszkot is. A „kis elektronikai eszközök” feliratú tárolóba bekukucskálva pedig azt látjuk, hogy az teljesen üres, csupán a tároló kiesett hátlapját látni, amelyet nekitámasztottak. Az „elemek és akkumulátorok” tárolójának alján csupán egy összegyűrt péksüteményes zacskót fedezünk fel, a legkevésbé rosszat választva pedig ide dobjuk a nagy zacskó ceruzaelemet, amely akkorát koppan, hogy a fél bevásárlóközpont összerezzen. Hiszen a tárolókban véletlenül sincs szemeteszsák.

Ezen nincs mit szépíteni, az ide kihelyezett tárolók teljesen használhatatlanok, vélhetőleg senki nem is foglalkozik velük, ezt pedig parasztvakításnak hívják. Az interneten természetesen bárki megtalálja, hogy ez a helyszín is szelektív gyűjtőpontnak minősül, a bevásárlóközpont pedig ökobarát.

Vannak olyanok, akik ezt olvasva, vagy a tárolók állapotát látva csak megvonják a vállukat, és azt mondják, ők már rég tudtak erről, vagy, hogy nincs ezen semmi meglepő, ezen úgysem lehet változtatni. Gond van itt azzal is, aki nem várja el, hogy a nálunk előrehaladottabb országokhoz hasonlóan, itt is minél több lehetőségünk legyen a valóban ökobarát életmódra (legalább egy minimális szinten), és azzal is, aki csak azért helyez ki valahová egy-egy ilyen tárolót, hogy saját magának jó reklámot csináljon.

Korábban már idéztük Pásztai Zoltánt, az Eco Bihor igazgatóját, aki egyszer úgy fogalmazott, hogy „döglött macskát nem tudok értékesíteni”. Ez pedig sajnos egyáltalán nem metafora, hanem a valóság. Tény, hogy egyre több szelektív gyűjtőpont van Nagyváradon, egyre több konténer áll a rendelkezésünkre, mi mégsem használjuk ezeket rendeltetésszerűen. Akik házban élnek, sárga zsákban gyűjthetik a szelektív hulladékot, az Eco Bihornál viszont gyakran találnak ezekben használt védőmaszkokat, cipőket, ruhákat, elhullott állatokat.

Tegyük meg azt, ami módunkban áll, használjuk ki a lehetőségeket a szelektív gyűjtésre. Ha másért nem is, legfeljebb azért, hogy év végén a város ne fizessen újra büntetést, illetve gondoljunk azokra is, akik szét kell válogassák a mi hanyagul összegyűjtött szemetünket.

Borítóképünkön: a „piros madaras” bevásárlóközpont bejáratánál található szelektív hulladéktárolók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában