Bölcsődék

2020.07.01. 11:30

A közigazgatási bírósághoz fordul a helyi tanácsos

Kirei Melinda szerint a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, illetve a Nagyváradi Társadalomvédelmi Igazgatóság (DASO) törvénytelenül számolta ki a gyermekek bölcsődei ellátásának átlagköltségét, ezért a közigazgatási bíróságon támadja meg az azt elfogadó helyi tanácsi határozatot.

Pap István

Nem indul újabb helyi tanácsosi mandátumért a következő önkormányzati választásokon, ezért mondandóját ne is tekintse senki kampányfogásnak, jelentette be elöljáróban június 30-i sajtótájékoztatóján Kirei Melinda, a Nagyváradi Helyi Tanács RMDSZ-frakciójának a vezetője. Ezt követően kifejtette, hogy a Nagyváradi Társadalomvédelmi Igazgatóság (DASO) törvénytelen módon számolta ki a gyermekek bölcsődei ellátásának átlagköltségét, aminek következtében Váradon ez a költség a négyszerese a Kolozsváron alkalmazott költségátlagnál. Kérdésünkre válaszolva Kirei Melinda elmondta, hogy Nagyváradon a bölcsődékben dolgozók fizetését is beleszámolták ebbe az összegbe, holott a vonatkozó kormányrendelet nem tesz említést arról, hogy ezt is be kellene számítani a gyermekek bölcsődei ellátásának átlagköltségébe. Így azonban a nagyváradi szülők valójában közvetlenül hozzájárulnak a dolgozók fizetéséhez, ami törvénytelen. Éppen ezért Kirei Melinda a közigazgatási bíróságon támadja meg az átlagköltséget rögzítő helyi tanácsi szabályzatot, ugyanakkor várja Ilie Bolojan polgármester bocsánatkérését, amiért durva szavakkal illette az ellenzéki helyi tanácsosokat a határozat napirendi ponti vitáján. A sajtótájékoztatón egy táblázatot is bemutatott a tanácsos, amelyből kiderül, hogy Nagyváradon a tavaly 1427, az idén pedig 1908 lej a havi átlagköltség, míg Kolozsváron 2019-ben 540 lej/hó, az idén pedig havonta 550 lej ez az összeg.

További ügyek

A továbbiakban Kirei Melinda jelezte, hogy március 16-án kért egy kimutatást arról, hogy a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklusban a város mennyi uniós projektje szenvedett pénzügyi korrekciót. Kiderült, hogy hatvanegy uniós projektet érintő, összesen 2,3 millió lejes korrekció jött ki, és mindezek már végleges döntések, tehát ennyi pénztől már biztosan elesik a város. Kijelentette azt is, hogy április 23-án kért tájékoztatást a váradi polgármesteri hivatal jogi osztályától arra vonatkozóan, hogy milyen pereket vesztett el a város az elmúlt évben. A jogi osztály 2019. évi szakjelentésében ugyanis csak annyi szerepel, hogy a város 111 pert vesztett el. A tanácsos bejelentette, hogy többszöri felkérésére sem kapott érdemi választ az igazgatóságtól, mely a személyes adatok védelmére, illetve arra hivatkozott, hogy informatikai rendszerük nem teszi lehetővé az általa kért összesítést, ezért azt javasolják Kirei Melindának, hogy személyesen nézze át az említett ügyiratokat, ilyenformán ugyanis bármikor a rendelkezésére bocsátják. A tanácsos elfogadhatatlannak tartja azt, hogy a jogi igazgatóságnak nincs megfelelő informatikai rendszere az ilyen jellegű információk és dokumentációk kezelésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában