Öt helyszínen

2020.06.08. 09:30

Zöldövezet-kialakítási munkálatok Nagyváradon

Jelenleg öt helyszínen folynak Nagyváradon zöldövezet-kialakítási munkálatok, mindenhol az ütemterveknek megfelelően haladnak a kivitelezéssel.

Ezekről a beruházásokról számol be összesítő közleményében a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal sajtosztálya, mely emlékeztet arra, hogy 2018-ban kezdődött meg a város elhanyagolt részeinek területrehabilitációs programja, melynek keretében a város több elhanyagolt területet és ingatlant vett át, ez utóbbiakat lebontotta, a telkeken pedig főként zöldövezeteket alakított ki. A közlemény idézi Florin Birta alpolgármestert, aki elmondta: „Nagyvárad zöldövezetekből álló hozománya öt új, összesen tizenkét hektáron elterülő zöldfolyosóval bővül. A több mint hatmillió euró összértékű, uniós finanszírozású beruházások helyszínein gyors tempóban haladnak a munkálatok” – mondta Birta.

Veteranilor lakónegyed

A Veteranilor lakónegyedben 153 díszfát (juhar, nyír, bükk, magnólia, platán), továbbá cserjéket és évelő növényeket ültetnek el. Mostanáig befejezték az öntözőrendszer és a föld alatti elektromos hálózat kiépítését, kihelyezték a villanyoszlopokat és a zöldövezetet körülvevő szegélyköveket, és már elültettek hetven tölgy-, bükk- és amerikai ámbrafát. Jelenleg a sétányokat és a pihenőhelyeket építik ki, májusban pedig elkezdődött a díszítőelemek, a pergolák és a virágtartók kihelyezése. A munkálat költségvetése 1.647.208 lej áfa nélkül, a kivitelező a Saminstal cég, mely augusztus 20-ig tervezi elvégezni az összes munkálatot itt.

Aurel Covaci utca

Az Aurel Covaci utcai zöldövezet munkálatait február 25-én kezdte meg a Saminstal cég. Itt is befejeződtek már az öntözőrendszer és a föld alatti elektromos hálózat kiépítésének a munkálatai, továbbá kihelyezték a zöldövezetet körülvevő szegélyköveket. Most építik a kosárlabdapályát és a gyalogösvényeket, most kerülnek helyükre a villanyoszlopok, és szintén most készítik elő a területet a zöldövezet kialakításához, hogy hamarosan elültethessék a 256 díszfát, melyek között juhar, nyír, bükk, magnólia, tölgy, cédrus, ciprus és ecetfa is lesz. A munkálat költségvetése 4.034.119 lej, a kivitelezési határidő július 20.

Zöldfolyosó

Folytatódnak a munkálatok a Barcăului utcai zöldfolyosónál, ahol már befejezték a kövezett sétányok kialakítását, az öntözőrendszer és a föld alatti elektromos hálózat kiépítését, a sportpálya ledes világítórendszerét, és kihelyeztek két közvécét is. Ebben az övezetben már elültettek 353 díszfát (juhar, nyír, platán, magnólia, tölgy, gyertyán, hárs, kőris, akác), a továbbiakban pedig 12.900 darab cserje és évelő növény kap ott helyet. Most zajlik a sportpályák kialakítása, a villanyoszlopok kihelyezése, közvécék csatlakoztatása a közmű-hálózathoz. A beruházást a Construcții Bihor cég valósítja meg 7.606.962 lejből, a kivitelezési határidő augusztus 31.

Előkészületek

A Ion Bogdan utcai zöld korridoron április elején kezdtek el dolgozni, ott jelenleg a terület előkészítése folyik, azaz megtisztították a telket a gyomnövényektől és földdel töltik fel a területet. A továbbiakban a leendő parkot elkerítő sánckasokat helyezik ki, és elkezdik az öntözőrendszer építését. A kivitelező itt is a Saminstal cég, mely 3.514.360 lejből kell elvégezze a zöldövezet-kialakítási munkát 2021. február 13-ig. Május elején kezdődtek meg a munkálatok a Grigorescu negyedben lévő Daliei utcán, ahol szintén zöldövezetet alakítanak ki. Jelenleg itt is a területelőkészítő munkálatok zajlanak, vagyis a gyomeltakarítás és a föld elegyengetése, ezt követen pedig az Adona patak medrét is el fogják terelni. A kivitelező itt is a Saminstal, a beruházás értéke 4.997.242 lej áfa nélkül, a kivitelezési határidő 2021 márciusa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában