nagyváradi filharmónia

2020.06.29. 14:43

Váradi klasszikusok és népszerű egyveleg az újabb szabadtéri koncerten

Negyedik szabadtéri koncertjéhez érkezett június 25-én, csütörtökön a nagyváradi filharmónia évadpótló sorozata. A váradi római katolikus püspökség jóvoltából ismét a barokk palota kertjében gyűlhetett össze a zenebarát közönség.

Fotó: Alexandru Nițescu

Tóth Gábor

Fél nyolcas kezdéssel, szünet nélkül, egyórás terjedelmű zenekari koncertet hallhattunk, lelkes, mégis fegyelmezett publikum előtt. Bár szinte egész júniusban csak esett, a kora esti vihar elkerülte a negyedik koncertet is, és aki nemcsak a pódiumon helyet foglaló előadókat figyelte, az hátrafordulva egy diszkrét szivárványt is láthatott a keleti égbolton, úgy 25 percen át, ami jelezte, hogy minden csapás ellenére azért még tart a „szövetség”…

Két klasszikus, ún. Kleinmeister (kismester), Johann Michael Haydn és Carl Ditters von Dittersdorf egy-egy szimfóniája hangzott el, valamint a műfaji tekintetben vett második részben egy vegyesebb program, Sibelius (Valse triste), Saint-Saens (Bevezetés és rondo capriccioso) és Monti (Csárdás) népszerű, rövidebb lélegzetű műveiből. A záró részben apa-fia koncert bontakozott ki, hiszen a zenekart vezénylő állandó karmester, Romeo Rîmbu mellé a fiatal Remus Rîmbu csatlakozott hegedűszólójával. Bár a filharmónia nyári koncertjein különféle okokból újabban bővebb szöveges ismertető vagy előzetes sem segíti a közönség tájékozódását, azért az internet, mint tudjuk, csodákra képes, így kiderítettük, hogy a korábban Bécsben tanult 26 esztendős Remus jelenleg Amszterdamban magiszteri szintű növendéke a híres Concertgebouw hangversenymesterének, Liviu Prunarunak.

Egységes, jó döntés volt a program első felére azt a két zeneszerzőt választani (M. Haydnt és Dittersdorfot), akikre mi, váradiak annyira büszkék lehetünk, még ha ma már semmi közünk sincs hozzájuk, s ezt a zenekar csütörtök esti játéka hallatán utólag sajnos meg kell erősítenem. A művészetpártoló horvát származású püspök, báró Patachich Ádám (akinek címere lassan felkerül a barokk palota homlokzatára) annak idején nem tétlenkedett a zenekarszervezéssel, 1760–62 között Michael Haydnt, míg 1764–69 között Carl Ditters von Dittersdorfot, s velük együtt kiváló európai muzsikusokat hozatott Nagyváradra, és persze félreértés ne essék, ekkor még nem állt a mostani barokk épületegyüttes. Kicsit olyan ez a mi váradi klasszikus zenei szűk egy évtizedünk, mint a magyar futballtörténetben az Aranycsapat: régen is volt, meg sajnos rövid ideig is tartott.

M. Haydn 1788-ban komponált háromtételes Esz-dúr szimfóniáját (Sherman szerinti 34., MH 473) hallhattuk nyitásként. Érdemes összevetni a 19 évvel fiatalabb Mozart ugyanabban az évben komponált 40., g-moll szimfóniájával, s bármennyire is bántó, máris kiderül, miért kismesterekről beszéltünk fennebb. Ettől függetlenül klasszikus kis csiszolt gyöngyszem volt ez a muzsika, a középső tételében ráadásul Horațiu Miron nagyszerű fagottszólóját is hallhattuk. Ja, és ha már csak a Monti-csárdás hangszerelése kedvéért kicipeltek egy elektromos billentyűs hangszert, akkor lehet nem ártott volna megragadni az alkalmat, hogy continuóval játsszák ezt a Haydn-művet. Dittersdorf sokkalta drámaibb, egyszersmind szellemesebb és elmésebb a-moll szimfóniája következett, a ma ismert úgy 120 szimfóniájának egyike (Krebs 95, Grave a1, 1770–75 körüli). Dittersdorf egy meg nem született gordonkaversenyének képzeletbeli lassú tétele is lehetett volna a Larghetto-rész, melyben Fábián Attila csellószólóját hallhattuk. Egyébként a kilencvenes évek elején, egy a váradi klasszikusainkat bemutató, a nemzetközi szakma által is elismert CD-sorozat keretében (Olympia kiadó, London) ez utóbbi alkotás is rögzítésre került a filharmóniával és Rîmbu karmesterrel.

A második blokkot megnyitó Valse triste (Jean Sibelius) szinte jelzésértékűnek hatott a mostanság megélt szomorúságok tükrében. Annál pergőbb és szenvedélyesebb volt Camille Saint-Saens műve, a Bevezetés és rondo capriccioso, főként táncos spanyolos koloritjával pezsdítette fel a hangulatot. A fiatal Remus Rîmbu hegedűjátéka a most hallottak alapján nemcsak érettebb, megfontoltabb lett az elmúlt évekhez képest, de talán kicsit sterilebb, zenekarba simulóbb is, az természetesen ízlés kérdése, hogy akár több „zsír” is belefért volna ebbe a szólóba. De belefért volna még ebbe a műbe a felállásból valamiért hiányzó második trombita szólama is, még ha nincs is „sok dolga”, de hát a szerző ugye előírta. A nápolyi Vittorio Monti egyetlen elhíresült művét, a híres Csárdást hallottuk végül, ezúttal Romeo Rîmbu adaptációjában-hangszerelésében, szintén fia szólójával, aki egy kis „Ciocârlia”-motívumot is beleszőtt a kezdésbe. Apropó, a filharmónia honlapján található koncertplakát-modellen megtévesztő volt, hogy az utolsó darab alá került a hangszerelő karmester neve, így okkal lehetett volna naivan akár azt is hinni, hogy a teljes koncertműsor orksesztrációja az ő érdeme.

Ezúttal ráadást is hallhattunk, megint csak ízlés kérdése, hogy ki örült neki és ki nem, a tapsok alapján a közönség némi kétkedéssel fogadta Romeo Rîmbu egyedi fúziós zenéjét, mely két híres Ave Mariát, a J. S. Bach C-dúr prelúdiumára írt Gounod-félét és Schubertét ötvözte szimultán jelleggel, kicsit olyan eredménnyel, mint amikor az ember főzés közben véletlenül kettőt lapoz a szakácskönyvben.

Borítókép: a koncert egyik mozzanata

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában