Postaláda

2020.06.30. 15:00

Őmackósága – Szent állat-e a medve?

Fotó: Illusztráció

V. Szilágyi István

Kis országunk szakembereinek, zoológusainak meggyűlt a bajuk a medvékkel, de főleg a Székelyföldön lakó embereknek, akiket gyerekkorunk dirmegő-dörmögő „mackó-bácsiai” gyakran megtámadnak. A medvék azonban nem állnak meg a székelyföldi régióban, gyakran megjelennek más helységekben. Volt rá eset mikor Bihar megyében is megjelentek. Mindenfele jelentős pusztítást végeznek a háziállatok között. Az emberek nemcsak állataikat féltik, hanem életüket is.

A barnamedvék jelenléte nem újdonság a hegyvidéki nyaralóinkban sem. Gyakran meglátogatják a szinajai üdülővárost is, megtekintve Mihai király rezidenciáját, persze átkutatva a közeli szemeteskukákat is, hogy hogyan táplálkoznak a mai polgárok Romániában, miután eltávozott a Kárpátok géniusza, Ceaușescu, aki gyakran adott értékes útmutatásokat a tudományos táplálkozásról. A medvéknek különben rossz emlékeik vannak a diktátorról, s vadász utódja, Ţiriac is évente barátaival több száz medvét kilőtt. Azon nincs mit csodálkozzunk, hogy a medvék lakott területekre tévednek, hisz az esztelen erdőirtás nyomán csökken az életterük s az élelmük.

Legutóbb az északi sarkon csökkent a befagyott tengerek területe, így a medvék a közeli emberi települések felé indultak. A nálunk található barnamedve, ,, ursus arctos” az ember barátja, zömök, nagy testű állatok családjába tartozik, Európa s Erdély erdeiben él, súlya elérheti a 2 – 2,5 mázsát, rovarokat, csigákat eszik, de szívesen fogyaszt áfonyát vagy szedret, málnát. Néha kifosztja a tág nyílású méhfészkeket is. Télen meghízik, a közhiedelemmel ellentétben nem alszik téli álmot.

Észak–szibériai népeknél létezik a medvekultusz. Emberi tulajdonságokra is vonatkoztatják: Vén medve, tengeri medve, vagy a növényeknél medvehagyma, a medveszőlő, medvetalp. A medvék túlságosan elszaporodtak, úgy látszik, itt nem működik a természetes szelekció.

Az egyik nap a medvék megtámadtak egy juhnyájat, s 15 állatot öltek meg. Egy vasárnap az egyik gazdaságban három juhot, s két kecskét öltek meg. Az egyik asszony arra panaszkodott, hogy nem merik kiengedni a gyerekeket az utcára. „Úgy látszik, a medvéket többre becsülik mint az embert”- panaszkodott az asszony. Nemrég a medvék megöltek több embert is.

A környezetvédelmi minisztérium vezetői ódzkodnak attól, hogy radikálisabb intézkedéseket hozzanak. Talán félnek tőlük? Vagy arra gondolnak hogy tüntetések alkalmával a parlament épülete elé állítanának egy pár vérmesebb jószágot, hogy megvédjék őket?. Vagy szentként tisztelik a medvéket, mint Indiában a majmokat és a teheneket?

Az elszaporodott medvék az országutakon is balesetet okoznak, ahol gyakran áldozatokká is válnak. Különleges szelekció működik, ami csökkenti létszámukat, így csődöt mond az az elmélet, hogy a medvék védett állatok. Pedig az állatvédők derekasan védik ezeket a nagy tenyeres-talpas jószágokat.

Ma, amikor egy fabatkát sem ér az emberélet, az élet kioltása politikai, vallási játszmák eszköze lett. Egyes szervezetek ezt tűzik zászlaikra.

Székelyföld vezetői többször kérték a román törvényhozást, hogy találjanak megoldást a medve túlszaporulatra, legutóbb az EU tanácsnál tettek panaszt. Talán akkor lesz érdemi változás, ha medvék kopogtatnak a sok vihart megélt szervezet ajtaján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában