Képességvizsga

2020.06.16. 13:38

Megkezdődött a nyolcadikos diákok országos felmérője

Június 15–18. között zajlik a nyolcadikosok országos felmérője. Tegnap román nyelv és irodalomból vizsgáztak a diákok.

János Piroska

Bihar megyében ezekben a napokban 125 vizsgaközpontban összesen 5303 diák vizsgázik. Ez a szám a Bihar megyei nyolcadikosok 92,67 százalékát jelenti, a fennmaradó 7,32 százalék mögött 98 speciális oktatásban résztvevő szerepel, 112 diák nem rendelkezik befejezett iskolai helyzettel, 40 diák megbukott, 184 pedig a duális szakképzést választotta. A járványhelyzet miatt a vizsgaközpontok száma jelentősen megnövekedett az elmúlt évhez képest mind országos, mind megyei szinten, tavaly ugyanis Biharban csak 33 iskolaépületben zajlott a vizsga.

A vizsgahetet megelőzően június 2–12. között a Bihar megyei iskolákba összesen 15.900 diák tért vissza a felkészítő órákra, online pedig 14.592 nyolcadikos készült a megmérettetésre.

Országos szinten 172.482 nyolcadik osztályt végzett diák iratkozott fel a képességvizsgára. A vizsgák reggel 9 órakor kezdődnek. Az eredményeket június 22-én, kedden teszik közzé a vizsgaközpontokban, az óvásokat június 22-én délután 4 órától 7 óráig, illetve 23-án 8-tól 12 óráig lehet benyújtani, akár elektronikus úton is. A végleges eredményeket június 27-én, szombaton teszik közzé.

A vizsga két órán keresztül tart, minden teremben biztonsági kamerák vannak. Minden vizsgaközpontban maszkokat és kézfertőtlenítőt biztosítanak a diákok számára, a termekben a tanulókat egymástól 2 méteres távolságban ültetik le. A tárca zöld számot bocsát a képességvizsgán rendellenességeket tapasztaló állampolgárok rendelkezésére. A 0800801100-ás szám június 15. és 18. között 8 és 16 óra között, június 19-én 8 és 14 óra között hívható.

Különleges körülmények

„Sok sikert, csillagok!” – ez az az aszfaltfelirat várta a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium bejáratánál az iskolába visszatérő nyolcadikos vizsgázókat az országos felmérő első napján. Ha a csendesen szitáló eső félig-meddig el is mosta a jókívánságot, a jó eredményeket remélhetőleg nem fogja. A vizsgáról kiérkező diákokat kérdezve volt, aki „rossznak” minősítette a tételeket, volt, aki közepes nehézségűnek észlelte, de mindegyik feladathoz írt valamit, és olyanok is akadtak, akik számára az elképzeléseikhez képest nem is volt olyan nehéz, illetve csak egyes részei – például az ismeretlen szöveg értése – jelentett nehézséget.

Az idei vizsgák különleges körülmények között zajlanak, a diákok az írásbeli alatt maszkot kell viseljenek. Ez egyeseknek kényelmetlen volt, mások pedig a felkészítő órák során elég jól hozzászoktak, így a vizsgára már nem jelentett különösebb gondot – kaptuk a válaszokat a diákoktól. A román nyelv és irodalom vizsgán a diákok két ismeretlen szöveget kaptak: az első tételben egy szépirodalmi mű részletét (Sorin Titel: Zborul), a második tételben pedig egy, Traian Vuiáról szóló, ismeretterjesztő jellegű szöveget kaptak.

A szövegértési és nyelvtani feladatok mellett a diákoknak igazolniuk kellett az első szövegrészlet epikai műnemhez való tartozását, míg a második tétel B feladatában egy 150–300 szavas fogalmazást kellett írniuk egyik kedvenc időtöltésük alatt történt eseményről. A sokak számára talán legnehezebb román nyelv és irodalom vizsgát szerdán a matematika követi, csütörtökön pedig a magyar nyelv és irodalom zárja.

Borítókép: szigorú szabályokkal óvják a diákok egészségét

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában