Rehabilitáció

2020.06.05. 16:00

Megegyezés született a tóti református templom felújítása ügyében

Az eddig egymással szemben álló felek megegyeztek abban, miképpen kell folytatni a tóti református templom felújítását.

Pap István

Az elmúlt időszakban többször is cikkeztünk arról, hogy nézeteltérések hátráltatják a tóti református templom felújítási munkálatait.

Egyfelől Demeter Sándor lelkész és a presbitérium azt szeretné, ha a felújítás után modern temploma lenne a híveknek, és nagyon fontos szempont az is számukra, hogy felférjen a karzatra a nemrégiben beszerzett új orgona, másfelől pedig az építésvezető mérnök, Jakabffy László ragaszkodik ahhoz, hogy a felújítás valójában a műemléképület restaurálása legyen, már csak azért is, mert a tóti református gyülekezet nem egyszerű felújításra, hanem műemlékrehabilitációra kapott pályázati forrást, ugyanakkor az országos műemlékvédő bizottság is arra kötelezi a pályázót, hogy a műemlékvédelmi szempontoknak megfelelően végezzék el a templomfelújítást. A felek között Rákosi Jenő, az érmelléki református egyházmegye esperese közvetített, aki tegnap délután ültette le egy asztalhoz a feleket. A Tótiban lezajlott találkozó részleteiről Jakabffy László számolt be lapunknak. Tőle megtudtuk, hogy a helyszínen Emődi Tamás építész elmagyarázta azt, hogy műemléképületek felújítása esetében kötelező kiemelni az épület műemlékértékét, és a megbeszélések végére mindenki megértette, hogy szükségesek ezek a műemlékvédelmi munkálatok. „Mindenben megegyeztünk annak kapcsán, hogyan fogjuk megvalósítani a munkálatok még fennmaradó részét” – jelentette be a továbbiakban az építésvezető.

Kiemelte, hogy a tóti református templom több mint négyszáz éves, a környéken lévő többi ortodox és neoprotestáns templomok viszont alig ötven-hatvan évesek, tehát abban az övezetben kiemelkedő építészeti értéket képvisel. Jakabffy László elmondta a továbbiakban azt, hogy milyen munkafázisok következnek még: folytatni kell a vakolat bontását főként azon a helyen, ahol a régi templomnak a falai vannak, és ahol megtalálták a régi templom ablaknyílásait. Ez utóbbiakat megőrzik nyílás formájában vagy csak vakolatrajzolatban. Kijelentette, hogy a templom bejáratánál a téglából hozzáépített oszlopot le kell bontani, ugyanis már messziről látszik, hogy ez egy hozzáépítés, ráadásul még megvan a régi templomnak a boltozata és a bejárata is, amit ki kell emelni. Kérdésünkre válaszolva Jakabffy László elmondta, hogy az oszlopot valószínűleg akkor építették hozzá a templomhoz, amikor a tornyot is építették, tehát valamikor a 19. század elején, míg maga a templom az ezerhatszázas évekből való.

A mérnök bejelentette azt is, hogy sikerült megegyezni a talán legnagyobb vitát kiváltó kérdésben is: azaz, hogy mi legyen az újonnan vásárolt orgonával. A mérnök elmondta, hogy megtalálják a műszaki megoldást arra, hogy lejjebb hozzák a karzatot, méghozzá úgy, hogy a vásárolt orgona beférjen és a karzat elbírja a többletsúlyt. Olyan megoldás lesz ez, ami műemlékvédelmi szempontból sem kifogásolható, tette hozzá a szakember. Ezek mellett még hátravan az elektromos hálózat teljes átalakítása, a padok behelyezése és a fűtésrendszer modernizálása is. Szóval van még munka bőven, de Jakabffy László úgy ítéli meg, hogy a most megszületett egyezség nyomán mindez befejezhető az idei év végén lejáró határidő előtt, ha a kivitelezést immár semmi nem fogja hátráltatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában