Támogatott tartalom

2020.06.29. 19:25

Hogyan gyűjtjük szelektíven a hulladékokat?

Ettől az évtől kezdve, függetlenül attól, hogy Bihar megye városaiban vagy falvaiban laknak, hogy hozzá voltak-e szokva a szelektív hulladékgyűjtéshez vagy sem, minden Bihar megyei lakosnak be kell tartania a köztisztasági szabályokat.

Print

Az Integrált hulladékkezelő rendszer Bihar megyében (SMID) elnevezésű projekt azért volt létrehozva, hogy egységes és hatékony szabályokat állítson fel a Bihar megyeiek által kitermelt hulladék gyűjtésében. A legfontosabb szabály ezek közül a hulladék szelektív gyűjtése, vagyis el kell különíteni azokat a hulladékokat, amelyeket értékesíteni lehet újrahasznosítás vagy újrafelhasználás útján.

Bár az állampolgárok részéről egy kis erőfeszítésbe kerül, a szelektív hulladékgyűjtés kötelező nemcsak az európai szabványokhoz való igazodás érdekében, de legfőképpen azért, hogy Bihar megye tiszta környezet legyen.

Melyek azok a hulladékok, amelyeket újra lehet hasznosítani?

Akár városi, akár vidéki környezetben laknak, a Bihar megyeiek ötrekeszes tartályba fogják dobni a szemetet, ebből három rekesz az újrahasznosítható hulladékoknak való, de a gyűjtés módja és gyakorisága különbözik.

Az egyik rekesz papír és karton részére való, ahonnan a Bihar megyei tömbházakban lakók a kék színű konténerekbe dobják a hulladékot. Azok, akik magánházakban laknak, műanyag zsákokba teszik ezeket a hulladékokat, amelyeket kéthavonta gyűjtenek be a köztisztasági dolgozók. Azok a Bihar megyeiek, akik vidéken laknak, a papírt és a kartont szintén a köztisztasági dolgozóknak adják le kék színű zsákokban, havonta kétszer.

A fém- és műanyaghulladékok rekeszébe gyűjtött, újrahasznosítható hulladékot sárga konténerbe kell tenni. A tömbházakban lakók a közelben elhelyezett sárga konténerbe dobják ezeket a hulladékokat, a magánházakban élők pedig, akár városon, akár vidéken laknak, zsákokat kapnak majd erre a célra.

A harmadik rekesz az újrahasznosítható hulladékok számára az üveghulladékok rekesze. Ezeket a hulladékokat a zöld tartályokba kell majd dobni, amelyekből a köztisztasági dolgozók havonta összegyűjtik azokat.

Mit kell csinálni a többi hulladékkal?

A három szárazanyag-rekesz mellett, a Bihar megyei lakosok még két kategóriában kell gyűjtsék a hulladékot: a biológiailag lebomló és a maradék hulladékok rekeszébe.

A biológiailag lebomló hulladékok kategóriába a lebomló maradékok tartoznak, amelyek erjedés útján komposztot képeznek, ez értékes növényi trágya. Ide tartoznak a nyers vagy főtt gyümölcs- és zöldségmaradékok, kenyérdarabok, gabonamaradék, kávézacc, teafilter, régi ruhák szétvágva (gyapjúból, pamutból vagy selyemből), tojás- és dióhéj, hamu (csakis fából származó), fűrészpor, széna és szalma, az udvarról összegyűjtött növényi hulladék, szobanövények, nyers vagy főtt hús- és halmaradékok, tejtermék-maradékok, tojás, felaprított faanyag, újságok, papírok, vizes vagy koszos kartonok, egyszer használatos zsebkendők és szalvéták.

Városi környezetben, a biológiailag lebomló hulladékot hetente összegyűjtik a köztisztasági dolgozók a barna színű tartályokból. Vidéken, mivel a komposztból nagyon jó növényi trágyát lehet nyerni, a Bihar megyei lakosok saját udvaruk területén állíthatják majd elő ezt, így ennek a rekesznek a tartalma nem lesz begyűjtve a köztisztaságiak által.

Miután a bihari lakosok szétváltogatták a hulladékot, és leadták az újrahasznosítható száraz részt, a biológiailag lebomlót pedig a komposztba tették, az ötödik, maradék hulladékot is külön kell válogatni. Ebbe a kategóriába azok a maradékok tartoznak, amelyeket nem lehet értékesíteni újrahasznosítás vagy komposztálás útján, ezek pedig a fekete tartályokba kerülnek. A köztisztasági dolgozók hetente gyűjtik össze ezekből a Bihar megyei lakosok által kidobott hulladékot.

A Bihar Megyei Tanács által kezdeményezett, Integrált hulladékkezelő rendszer Bihar megyében elnevezésű projektet az Ecolect Group Települések Közti Fejlesztési Egyesület hajtja végre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában