Tömegközlekedés

2020.06.16. 09:37

Hat új autóbusz érkezett Nagyváradra

Már a Nagyváradi Közlekedési Vállalat (OTL) remízében van hat új, euro 6-os Mercedes-Benz autóbusz, melyek heteken belül forgalomba állnak. Az év végéig megérkezik a hetedik, hibrid Mercedes busz is.

Pap István

Bemutatták a sajtónak tegnap a Nagyvárad színeiben, piros-kékben pompázó autóbuszokat, melyeket a helyi közszállítási vállalat, a Transregio Közösségi Fejlesztési Egyesület és a Debreceni Közszállítási Vállalat (DKV) közös, 3 millió euró összköltségvetésű projektjének a részeként szereztek be. A váradi önkormányzat önrésze 38 ezer euró, a debreceni közszállítási vállalaté pedig 46 ezer euró. A projekt keretében vásárolt tizennyolc járműből hét érkezik Nagyváradra. Mint azt Mircea Mălan, Nagyvárad alpolgármestere a tegnapi sajtóbemutatón elmondta, már itt van hat, az Euro 6 környezetvédelmi sztenderdnek megfelelő Mercedes Benz Conecto dízel autóbusz, míg a hetedik Mercedes – ez hibrid jármű lesz –, legkésőbb idén ősszel érkezik meg Nagyváradra.

Ingyenes buszozás

Az OTL vezérigazgatója, Mircea Viorel Pop kiemelte, hogy ezekben a buszokban a vezetőfülke teljesen el van különítve az utastértől, ez a szempont különösen fontossá vált most, a világjárvány idején. A vezérigazgató elmondta, hogy a járművek heteken belül forgalomba állnak, miután elvégzik az összes szükséges ellenőrzést és formalitást. A hat új busz nagyváradi járatként fog üzemelni, a hetedik, hibrid autóbusz pedig a Nagyvárad–Biharkeresztes útvonalon közlekedik majd. Ezekkel a buszokkal kilencvenhétre nőtt az OTL buszparkja, ezek közül kilencven üzemképes. Hozzátette: ha az OTL átveszi a Nagyvárad Metropolisz Övezet más községeiben is a közszállítást, akkor a vállalatnak 134 buszra lesz szüksége. A bővülő gépparkra már csak azért is szükség van, mert ettől a hónaptól a tanulók ingyen utazhatnak a váradi tömegközlekedési eszközökön, az egyetemisták pedig ötven százalékos kedvezménnyel vehetik igénybe a váradi buszokat és villamosokat, és további újdonság lesz az, hogy hamarosan a megye más településein élő, de Váradon tanuló diákok is ingyen utazhatnak majd az OTL járművein.

Paraméterek

A Mercedesek műszaki paramétereit Bogdan Aldea, a Mercedes-Benz Truks&Buses Romania marketing menedzsere ismertette. Hangsúlyozta, hogy ezek a dízelmotoros gépek megfelelnek a legújabb környezetvédelmi elvárásoknak. A három ajtós, alacsony padlózatú, a középső ajtónál a mozgássérültek fel- és leszállását segítő lehajtóval ellátott járművekben 107 férőhely van, ebből huszonhat ülőhely. A buszok külső és belső térfigyelő kamerákkal, utasszámláló rendszerrel és USB bemenetes töltőkkel vannak ellátva, így utazás közben lehet tölteni a telefonokat és más elektronikai eszközöket. Mind a hat buszon két kijelző mutatja az útvonalat, a vezetőfülke mögötti monitor emellett további üzenetek, reklámok vetítésére is alkalmas. A soron következő megállókat hangosbeszélőn is közlik, csakúgy, mint a Siemens villamosokon. Arra a kérdésünkre, hogy az új járműveken is fogják-e magyarul is tájékoztatni az utasokat, a vállalat vezetőitől azt a választ kaptuk, hogy egyelőre csak a román nyelv van beállítva a kijelzőkön, de Bogdan Aldea biztosított mindenkit afelől, hogy az elektronikai rendszeren igény szerint bármilyen nyelvű feliratozás lehetséges.

Közszállítási fejlesztések

A sajtótájékoztatón Mircea Mălan beszélt a város közszállítási fejlesztési stratégiájáról is. Emlékeztetett arra, hogy ennek a stratégiának a részeként vásárolták meg azt a hét buszt, melyek közül hat most érkezett meg, ezek mellett további tizenöt hibrid autóbuszt vásárol a város egy 23 millió lejes beruházás keretében. Az erre kiírt tender június 9-én zárult, és mindössze egy ajánlat érkezett. Mălan újságírói kérdésre sem árulta ez azt, hogy melyik cég volt a pályázó, de azt sugallta, hogy a Mercedes-Benz nyújtott be ajánlatot. Hozzátette, hogy ha minden jól halad, akkor a tizenöt busz már a jövő év végére Nagyváradon lehet.

Villamos ügyek

Az alpolgármester beszámolt arról is, hogy 150 millió lejből húsz új villamost vásárol a város. Az első négy jármű már meg is érkezett, ezeket várhatóan július második felében helyezik üzembe. További hat villamos ebben az évben, a többi tíz pedig jövőre érkezik Nagyváradra. Az alpolgármester említést tett a villamossín-bővítési munkálatokról is. Ezt a beruházást három szakaszra bontották: az első, Aradi úti szakasz már el is készült, a második részen még nem kezdődtek el a munkálatok, mert az Electrica vállalat el kell költöztessen egy magas feszültségű vezetéket az építkezés nyomvonaláról. A harmadik szakaszon, a villamosremízhez közeli részen pedig már mintegy 48 százalékban elkészültek a munkálatok. Arra voltunk kíváncsiak, hogy vannak-e a fejlemények a projekt finanszírozása körüli bonyodalmak ügyében, ugyanis mint arról korábban már többször is írtunk, a beruházásra uniós anyagi támogatást nyert a város, de a projekt menedzsmenthatósága pénzügyi korrekciót rendelt el, azt kifogásolva, hogy ugyanaz a cég készítette el a megvalósíthatósági tanulmányt, amelyik később a műszaki tervek kidolgozásában és a kivitelezésben is részt vett. Mircea Mălan kifejtette, hogy ez nem végleges döntés a finanszírozó intézmény részéről, és reményei szerint nem is válik azzá, hiszen, mint mondta, országszerte számtalan olyan projektet valósítanak meg, amelyekben a tervezést és a kivitelezést egy csomagban hirdetik meg, továbbá egyetlen olyan törvényi előírás sincs, mely kimondja, hogy a megvalósíthatósági tervek készítője nem vehet részt a tervezésben és a kivitelezésben. „Ezért azt hiszem, hogy azok, akik ezt az előzetes döntést hozták, felülvizsgálják ezt a véleményüket, és mehetünk tovább a projekttel” – fogalmazott az alpolgármester.

Borítókép: az új villamosok Nagyvárad színeiben pompáznak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában